Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem mplayera z ftp.nerim.net dla etcha wg opisu w FAQ no i wszystko jest ładnie oprócz czcionki, której sie kroju wogóle nie da zmienić. Cały czas jest Sans w którym część polskich literek wyświetlana jest dobrze a część zastępowana jest przez "ż", kodowanie jest ustawione na CP1250. W menu>preferences zmieniam krój i nic cały czas jest taki sam, zakomentowałem w /etc/mplayer/mplayer.conf wpis:
font=Sans
i to samo i już nie wiem co zrobić można, żeby dobrze było
Po pierwsz sprzwdź jak jest w mplayerze (bez gui), jeśli źle to skasuj stare ustawienia i załóż plik ~/.mplayer/config od nowa wg faq.
A czcionkę masz zainstalowana MPlayerową? Wszak ta od MPlayera jest bardzo ładna i bez problemów wyświetla polskie znaki.
Jak zainstalować czcionki
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/pl/install.html
a to czcionka
http://www2.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/fonts/fon … p1250.tar.bz2
i koniecznie czytaj README
W mplayerze bez gui jest wszystko ok, natomiast uruchamiając z gui zamiast niektórych rodzimych literek np ś,ł,ą jest ż, co czytanie napisów czyni utrudnionym nieco dosyć.
tez tak mialem - czastkowe rozwiazanie to takie ze kompilujesz swojego mplayera ze zrodel.. czcionka sie wyswietla i jest wszystko
na paczkach od nerima jeszcze nie doszedlem jak soie pozbyc tego "ż" zamiast _niektorych_ polskich ogonkow ;/
W mplayerze bez gui jest wszystko ok, natomiast uruchamiając z gui zamiast niektórych rodzimych literek np ś,ł,ą jest ż, co czytanie napisów czyni utrudnionym nieco dosyć.
Skasuj plik gui.conf, po ponownym uruchomieniu, gmplayer, będzie korzystał z ustawień z pliku config.
No i trzeba powiedzieć, że po takim zrobieniu zaczęło dzialać ok, stworzył się nowy plik gui.conf ale jak sie zajrzy do preferences to tam kodowanie pokazuje unicode a literki wyświetla jak trza bo nie bierze pewnie pod uwagę tego ustawienia.
Czyli problem rozwiązany, kolejny raz dzięki!!!