Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-08-12 11:20:20

bushqoon - Użytkownik

bushqoon
Użytkownik

FreeNas Vs Debian na ThinClient

Cześć

od dłuższego czasu mam problem z Thinclientem i zainstalowanym na nim Debianie - losowo łapie zwiechy przez co nie mam dostępu do dysków i drukarki. Na debianie postawiona samba i serwer drukarki. W związku z powyższym zastanawiam się na przejściu na FreeNas.

Pytania nastepujące:

FreeNas korzysta z systemu plików ZFS:

1. Czy jest to tylko na partycję systemową czy na całe dyski? (Dyski obecnie pracują na NTFSie nie chciałbym ich formatować)

2. W chwili obecnej na jednym dysku USB wydzielona jest partycja na część plików debianowych (thinclient ma tylko dysk flash 512MB). W związku z powyższym domniemam że jest tam zainstalowany również GRUB. Jako że mam przykre wspomnienia z usuwaniem partycji linuxowych chciałbym spytać jak zrobić to tak aby nie rozwalić MBR?

3. Czy na freenasie jestem w stanie postawić serwer drukarki?
4. Czy jest to dobry kierunek i dobrze że pytam o to tutaj? :)
5. Czy jeżeli FreeNas zajmuje ~100mb dobrym wyjściem byłoby zainstalowanie go na dysku Flash i podpięcie i udostępnienie tylko dysków podpiętych na USB? Czy to nie brzmi za łatwo?

#2  2013-08-12 12:09:20

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

Re: FreeNas Vs Debian na ThinClient

Sprawdź na początek czy czasem te zwisy nie pochodzą raczej od problemów z samym Thinclientem (wylane kondensatory, problemy z zasilaniem itp), niż samego Debiana.

I am the one who chose my path

#3  2013-08-12 12:14:12

bushqoon - Użytkownik

bushqoon
Użytkownik

raczej nie. Restart i wszystko wraca do normy. wklejałem logi itd tutaj, ale nikt nie potrafił pomóc ;P

#4  2013-08-12 18:54:11

enether - wiecznie niewyspany

enether
wiecznie niewyspany

ZFS kocha RAM. Chore ilości RAMu.

Ja polecę to
http://www.openmediavault.org/

#5  2013-08-12 21:06:05

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

enether napisał(-a):

ZFS kocha RAM. Chore ilości RAMu.

Ja polecę to
http://www.openmediavault.org/

Co to znaczy chore ilości RAMu?

System plików, który trzyma bufory w RAMie, zauważalnie szybciej działa, ZFS nie rożni się tu wcale od EXT3/4.

Jedyna wada trzymania w ramie buforu systemu plików, to moment, kiedy przez jakiś błąd jajo nie radzi sobie z zarządzaniem pamięcią.
Ale to ani w Linuxie, ani w Solarisie się nie zdarzało i nie zdarza zbyt często.

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#6  2013-08-12 21:09:58

bushqoon - Użytkownik

bushqoon
Użytkownik

enether - opowiesz cos wiecej o narzędziu które polecasz? Jak tu wygląda kwestia instalacji i udostępnienia?
Dyski które współdzielę są podpięte pod thinclienta na USB.

Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć punkt po punkcie na moje pytania?

#7  2013-08-12 21:11:34

enether - wiecznie niewyspany

enether
wiecznie niewyspany

Stwierdzam z doświadczenia na HP'kowskim ThinCliencie który pamięci miał pamięci całe 256MB. Podpięte do niego dyski na ZFS robiły jakieś jaja i potrafiły wyłożyć FreeNAS'a bez powodu, te same dyski potem na ext4 zachowywały się grzecznie i przewidywalnie do bólu. Może po prostu miałem pecha, ale mówię co mnie spotkało.

Dodatkowo z tego co można wyczytać na http://www.solarisinternals.com/wiki/index.php/ZFS_ … .2FSwap_Space

One GB or more of memory is recommended.

"1. Czy jest to tylko na partycję systemową czy na całe dyski? (Dyski obecnie pracują na NTFSie nie chciałbym ich formatować)"

OpenMediaVault (w skrócie OMV) najprościej zainstalować na pendrivie i z niego uruchamiać system. Warto też co jakiś czas zrobić backup tego pendrive'a jeżeli masz zamiar składować na nim logi, bo nadmierne pisanie po penie potrafi go bardzo szybko uśmiercić. I niech bozia broni przed robieniem na nim swapu. Czy OMV potrafi obsługiwać NTFS - nie wiem. Podejrzewam że tak, jednak nie mam teraz okazji sprawdzić.

2. W chwili obecnej na jednym dysku USB wydzielona jest partycja na część plików debianowych (thinclient ma tylko dysk flash 512MB). W związku z powyższym domniemam że jest tam zainstalowany również GRUB. Jako że mam przykre wspomnienia z usuwaniem partycji linuxowych chciałbym spytać jak zrobić to tak aby nie rozwalić MBR?

Nie umiem Ci w tym momencie odpowiedzieć satysfakcjonująco na to pytanie, więc wstrzymam się od porad bo boję się że doradzę źle. W każdym razie ja zawsze preferowałem wpychanie systemu albo na pendrive albo na pamięć flash (z czego OMV będzie miał raczej problem by się tam wcisnąć, odchudzony debian miał 100MB zapasu) a CAŁE dyski, bez zabawy w partycjonowanie, łączyłem w RAID, poziom wedle uznania. Preferowane 1 bądź 10. 5 wygląda fajnie do momentu aż się nie sypnie.

3. Czy na freenasie jestem w stanie postawić serwer drukarki?

Tak. Jeżeli nie będzie do tego pluginu zawsze można na brzydko zrobić to z terminala ręcznie ;)

4. Czy jest to dobry kierunek i dobrze że pytam o to tutaj? :)

Kto pyta nie błądzi.

5. Czy jeżeli FreeNas zajmuje ~100mb dobrym wyjściem byłoby zainstalowanie go na dysku Flash i podpięcie i udostępnienie tylko dysków podpiętych na USB? Czy to nie brzmi za łatwo?

Nie, brzmi jak najbardziej OK.

Ogólnie proponowałbym sprawdzić to laboratoryjnie i nieinwazyjnie: ściągnąć ISO, odpalić na ulubionym sofcie do wirtualizacji, dać sobie 5 wirtualnych dysków, np. 1x 4GB symulujący pendrive, 4x 10G symulujące dyski twarde i pokonfigurować, zapoznać się z interfejsem, itd. Można sobie dodatkowo ustawić sieciówkę w most i nadać wirtualce adresację z tej samej podsieci co reszta komputerów w sieci i tą metodą przetestować jak to mniej więcej lata, choćby serwer drukarek.

Ostatnio edytowany przez enether (2013-08-12 21:24:24)

#8  2013-08-12 21:34:11

bushqoon - Użytkownik

bushqoon
Użytkownik

a znacie jeszcze może inne podobne narzędzia? ;)

#9  2013-08-12 22:38:35

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

Jakie?

http://wiki.centos.org/ArtWork/Brand?action=AttachFile&do=get&target=centos-logo-light.png

#10  2013-08-12 22:46:44

bushqoon - Użytkownik

bushqoon
Użytkownik

takie jak freenas czy OMV... coś co zda egzamin na thincliencie ;s

#11  2013-08-12 22:49:09

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

windows xp jeśli pójdzie nie wiem nie bawiłem się thin clientami. Może jakiś bsd ale z nim będzie dużo zabawy debian się wiesza to może ubuntu opensuse nie wiem dowolne próbuj każdego aż dojdziesz do perfekcji.

http://wiki.centos.org/ArtWork/Brand?action=AttachFile&do=get&target=centos-logo-light.png

#12  2013-08-13 10:13:53

bushqoon - Użytkownik

bushqoon
Użytkownik

win xp pójdzie, ale ta okrojona wersja. Instalowalem debiana bo teoretycznie jest to najlzejsza wersja systemu jaki mozna tam wrzucic...

chmuri - być może będziesz w takim razie wiedział jak pomóc mojemu debianowi?

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=23465 - ostatni post to logi.

Stopka forum