Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, nie mam wielkiego doświadczenia z Linuksem, a już na pewno z Debianem (jakiś miesiąc) jednak wydaje mi się że dopadł mnie typowy problem z komputerem a mianowicie jakiś wirus.
Mam 2 systemy Minta 15 (którego używam) i Debiana z repo w wersji testowej którego powoli rozgryzam w wolnym czasie.
PROBLEM (występuje w obu systemach):
Po włączeniu komputera co chwile pojawia się standardowy komunikat wyłączenia komputera i jeżeli go nie wyłączę to po kilku sekundach „naciska się” przycisk wyłącz komputer, po czym wyłącza się komputer. Po każdym pojawieniu się tej sytuacji jeżeli kursor znajdował się w polu w którym można wprowadzać tekst wpisuje się do niego liczba 741.
Co to jest?!? Jak się tego pozbyć? Żadnych podejrzanych repozytoriów nie dokładałem ale to chyba741 nie zwykły błąd systemu co? Macie jakiś pomysł co to może być?
W logach coś jest ?
Pokaż zawartość pliku /var/log/dmesg
Włącz komputer bez klawiatury ;-)
w cronie nie ma jakiegos polecenia odpalającego wyłączanie?
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Wymiana klawiatury załatwiła sprawę. W życiu bym na to nie wpadł :-/
Strony: 1