Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Do niedawna używałem livebox-a , ale ze względu na słaby zasięg WIFI zastąpiłem go routerem
TP LINK 3631. Nowy router ma lepszy zasięg WIFI , szybszą transmisję plików po WIFI.
Ale ma 1 denerwującą mnie cechę ; jego ikonka nie pojawia się w zasobach samby .
Gdy stał livebox to po kliknięciu na ; sieć - zasoby samby - workgroup - livebox -USB 3.0 device -
był bezpośredni dostęp do plików na dysku USB podpiętym do routera .
Teraz - przy routerze od tp-linka aby uzyskać dostęp do plików na dysku USB trzeba w pole adresowe
wpisać \\192.168.1.1 , wyskoczy wtedy ikonka SDA1 którą można "dodać do miejsc" na linuksie ,
lub "zamapować dysk sieciowy" na windows . Może ktoś wie co trzeba zmienić w ustawieniach routera tp-linka , tak aby urządzenie to było normalnie widoczne w zasobach samby , zarówno na linuksie , jak i na androidzie . W tej chwili po kliknięciu na "samba share" widzę napis typu
"nie znaleziono żadnych grup roboczych w sieci lokalnej ....
Z góry dzięki za pomoc .
Dziś pojawił się na polskim forum tp-linka podobny opis tylko po polsku ;
http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/u … b-w-routerze/
Niestety - po wykonaniu wszystkiego co tam opisują nie następuje efekt krórego oczekuję . Nie pojawia się nowe urządzenie w zasobach samby , tylko ciągle na linuksie i androidzie wywala że nie znaleziono żąadnych grup roboczych w sieci . Co by jeszcze trzeba dodać do tych opisów konfiguracji aby na linuksie i androidzie było mniej więcej tak ;
Sieć - samba - workgroup - TP-LINK - USB dysk ?
Strony: 1