Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Mam pewnego rodzaju z laptopem, de facto działa, ale włącza się przez 15 minut, pluje błędami na problem z ATA1. W zasadzie przypuszczam, że to dysk twardy, chociaż system startuje (bez X'ów i paru udziwnień, ale cóż)
Chciałbym się dowiedzieć co dla Linuksa oznacza ATA1 - czy to Dysk (który w teorii działa), czy DVD-ROM (który w zasadzie przestał działać), na tamtym laptopie nie działa Wifi (Wicd curses nie startuje), niemniej mogę przeglądać pliki itd. I właśnie przez brak Wifi nie mam SmartmonTools'a itd.
Czy idzie sprawdzić na początek czymże jest mityczne ATA1?
Fervi
przegrepuj dmesga w poszukiwaniu czegoś w stylu
[ 2.242680] ata3.00: ATA-8: HITACHI HTS722010K9SA00, DC2XXXXX, max UDMA/133
Nie uda mi się xD
Zapisałem log na dysku, chciałem go otworzyć zwykłym notatnikiem (mcedit) i wysypał błędy. Raczej dysk :|
Fervi
PS. Dysk :|
Fervi 0 : 1 Seagate
PS2. Są szanse, że to EXT4 się posypał? W zasadzie włączyłem FSCK na skanowanie, ale cóż ...
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-06-28 20:37:47)
LiveCD z GRML'em i smartmontools prawdę Ci powiedzą
enether napisał(-a):
LiveCD z GRML'em i smartmontools prawdę Ci powiedzą
Chciałbym, ale ten DVD szwankuje, chyba z 15 płyt przepuściłem z różnymi systemami (Debiany, Lubuntu, Windowsy) i żadnego nie czyta. Dlatego miałem nadzieję, że to z DVD są problemy.
R.I.P. Fujitsu Siemens - 2013.06.* - 2013.06.28
Fervi
a nie możesz sobie czegoś z flaszki zbutować?
PavloAkaLogan napisał(-a):
A tam, R.I.P. od razu... Do naprawy ;]
ściągnij sobie grml'a i wrzuć na pendrive za pomocą dd
De facto nie wiem jak to do końca zrobić, tzn. wiem, ale w Boot options nie pojawia się Pendrive, jest Removable Devices, ale stamtąd nie startuje
Fervi
De facto nie wiem jak to do końca zrobić, tzn. wiem, ale w Boot options nie pojawia się Pendrive, jest Removable Devices, ale stamtąd nie startuje
Upewnij się (jeśli jest taka pozycja), że Legacy USB jest włączona - Enabled.