Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zająłem się ostatnio czytaniem Debian Reference i natrafiłem na problem w części poświęconej MC.
Moim celem jest skonfigurowanie MC w taki sposób, aby zapamiętywał ostatnią pozycję przy wyjściu, za dokumentacją i manualem
zmodyfikowałem plik .bashrc w katalogu domowym użytkownika uruchamiającego mc. Modyfikacja to kod zawarty w man mc(1):
mc () { MC=$HOME/tmp/mc$$-"$RANDOM" /usr/bin/mc -P "$@" > "$MC" cd "`cat $MC`" rm "$MC" unset MC; }
Po dodaniu powyższego w konsoli wpisuję za jakimś postem:
source ~/.bashrc
jakby ktoś mógł napisać co to robi byłbym wdzdzięczny
Niestety MC nadal nie pamięta katalogu po ponownym uruchomieniu. Próbowałem wyłączyć go z opcją -P. Po takiej próbie otrzymuję błąd:
Cannot get terminal settings: Niewłaściwy ioctl dla urządzenia (25)
Czy ktoś miał podobny problem, bądź zna przyczynę takiego zachowania. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Niestety nie wiem co jest przyczyną awarii, ale można wypróbować sposobu z Forum Ubuntu.
Natomiast powyższy kod jeszcze za czasów Debiana Potato wyglądał
# useful functions for mc # does not do ctrl-Z # mc() { cd $(/usr/bin/mc -P "$@"); } # use secured temp-file (This is for Potato) #mc () #{ # mkdir -p ~/.mc/tmp 2> /dev/null # chmod 700 ~/.mc/tmp # MC=~/.mc/tmp/mc-$$ # /usr/bin/mc -P "$@" > "$MC" # cd "$(cat $MC)" # rm -f "$MC" # unset MC; #}
gdzieś już ten temat widziałem na dpl ]:->