Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ponownie tęskniliście? :)
Tym razem mam problem z youtube sytuacja kilka minut temu wyglądała tak:
wchodze w filmik ładuje się z minute leci 3 sekundy i znów ładowanie 1 minute
więc wchodze na strone linuxmint i robie z tamtąd kilka czynności co pomaga
jak wygląda teraz:
wchodze na youtube szczęśliwy "czyt. po piwie" ale teraz już w dłuższy filmik i sytuacja ta sama ale tylko w długich filmikach.
Chciałem odtwarzać przez totem (wtyczka) ale to nie idzie ponieważ totem nie chce się zainstalować.
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-06-09 19:26:10)
adi1423 napisał(-a):
Witam ponownie tęskniliście? :)
Tym razem mam problem z youtube sytuacja kilka minut temu wyglądała tak:
wchodze w filmik ładuje się z minute leci 3 sekundy i znów ładowanie 1 minute
więc wchodze na strone linuxmint i robie z tamtąd kilka czynności co pomaga
jak wygląda teraz:
wchodze na youtube szczęśliwy "czyt. po piwie" ale teraz już w dłuższy filmik i sytuacja ta sama ale tylko w długich filmikach.
Chciałem odtwarzać przez totem (wtyczka) ale to nie idzie ponieważ totem nie chce się zainstalować.
Spróbuj przez gecko-mediaplayer z Linterna Magica
Fervi
Użyj minitube to będzie "latać" jak szalony a i bez piwa się obejdzie.
Pozdrawiam
A sprawdzałeś czy problem występuje także na google chrome? Ta przeglądarka ma zintegrowanego flash playera.
BlackEvo napisał(-a):
Pozdrawiam
zrobie z http://debian-testing.blogspot.com/2012/11/instalac … 0-wheezy.html poradnika
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-06-09 19:54:42)
Jak coś, to możesz archiwum, rozpakować, klikasz i się uruchamia.
http://flavio.tordini.org/files/minitube/minitube-linux-2.0.tar.gz
Pozdro
lukaz1987 napisał(-a):
A sprawdzałeś czy problem występuje także na google chrome? Ta przeglądarka ma zintegrowanego flash playera.
na google chrome też tak jest
BlackEvo napisał(-a):
Pozdrawiam
minitube za pierwszym razem mi szło potem zrobiłem restart wchodze i mi wygląda tak ten pasek biały na dole się na początku rusza
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-06-09 20:20:44)
To wina serwerów YT - start pobierania zaczyna się u mnie na poziomie 1,5 MB/s, po 5 sekundach leci w zależności o d filmu 70 -100 kB/s.
Wystarczy do oglądania, ale jak się zerwie połączenie, to dooopppaaa.
A od kiedy u mojego ISP podnieśli prędkości min z 5Mbit do 20 Mbit (na protokole PPPOE) bez zmiany sprzętu, co jakiś czas połączenia zaczynają wisieć, i trzeba takie połączenie wyłączyć i włączyć na nowo.
Wtedy lecą dalej.
Problem z powolnym YT jest w całej Europie, radzę wpisać w Google frazę "Youtube very slow".
Mój ostatni wynik:
Google napisał(-a):
Około 242,000,000 wyników (0,18 s)
Np tutaj:
https://productforums.google.com/forum/?fromgroups# … e/lhAfEQFEuU8
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-09 20:18:25)
mam 20mb i to takie czcze gadanie ze wina serwerow itp przy 3mb tez smigalo. To zazwyczaj jest wina flasha, przegladarki.
Ale tak naprawde najwiecej problemow sprawia chrome. Bo ma w sobie cos takiego jak windows co ja nazywam "czasowym wyku*wiaczem" chrome nie przeinstalowane po jakims czasie sie sypie. Zaobserwowalem to juz na 3kompach. Chromium przynajmniej nie ma z tym problemu.
@edit
Dodam dosc wazna kwestie. Czesto to tez wina dostawcow neta. Na ostrzu noza znalazlo juz sie kiedys Play. Ktorzy zamrazali pliki z niektorych wiekszych portalow download. Pobierales i nagle predkosc spadala badz spadla do 0. Sam mialem Playa i wiem. Co najlepsze kiedys dla nich pracowalem ale odnosnie telefoni komorkowej. Ale badz co badz zrobili swego bylego pracownika w ...
Ostatnio edytowany przez alexis011 (2013-06-09 20:24:10)
Jacekalex napisał(-a):
To wina serwerów YT - start pobierania zaczyna się u mnie na poziomie 1,5 MB/s, po 5 sekundach leci w zależności o d filmu 70 -100 kB/s.
Wystarczy do oglądania, ale jak się zerwie połączenie, to dooopppaaa.
A od kiedy u mojego ISP podnieśli prędkości min z 5Mbit do 20 Mbit (na protokole PPPOE) bez zmiany sprzętu, co jakiś czas połączenia zaczynają wisieć, i trzeba takie połączenie wyłączyć i włączyć na nowo.
Wtedy lecą dalej.
Problem z powolnym YT jest w całej Europie, radzę wpisać w Google frazę "Youtube very slow".
Mój ostatni wynik:Google napisał(-a):
Około 242,000,000 wyników (0,18 s)
Np tutaj:
https://productforums.google.com/forum/?fromgroups# … e/lhAfEQFEuU8
Pozdrawiam
;-)
mi właśnie o to chodzi że u mojej byłej (windy) yt chodziło w miare dobrze (Na HD tylko mół) a na Debian za nie chce działać
alexis011 napisał(-a):
mam 20mb i to takie czcze gadanie ze wina serwerow itp przy 3mb tez smigalo. To zazwyczaj jest wina flasha, przegladarki.
Ale tak naprawde najwiecej problemow sprawia chrome. Bo ma w sobie cos takiego jak windows co ja nazywam "czasowym wyku*wiaczem" chrome nie przeinstalowane po jakims czasie sie sypie. Zaobserwowalem to juz na 3kompach. Chromium przynajmniej nie ma z tym problemu.
@edit
Dodam dosc wazna kwestie. Czesto to tez wina dostawcow neta. Na ostrzu noza znalazlo juz sie kiedys Play. Ktorzy zamrazali pliki z niektorych wiekszych portalow download. Pobierales i nagle predkosc spadala badz spadla do 0. Sam mialem Playa i wiem. Co najlepsze kiedys dla nich pracowalem ale odnosnie telefoni komorkowej. Ale badz co badz zrobili swego bylego pracownika w ...
Najbardziej gównianym internetem tego roku (i moim :) ) jest .... ORANGE !!! mamy zwycięzce
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-06-09 20:25:53)
A sprobuj na chromium. Bo mowiles ze a google chrome . A chromium to roznica.
Ogolnie masz zainstalowanego flasha adobe czy odpowiednik?
Nie wiem czy adobe jeszcze wspiera linuxa. Ale mniejsza z tym
Jest jeszcze opcja przestawienia w ustawieniach YT na swoim koncie by wyswietlalo filmy jako HTML5
@up
No dla orange nie pracowalem. Ale pracowalem dla jeszcze innych dostawcow telefonicznych/internetowych. Jak bym napisal dla kogo to by mnie tu zlinczowli ^^
Ostatnio edytowany przez alexis011 (2013-06-09 20:27:54)
alexis011 napisał(-a):
A sprobuj na chromium. Bo mowiles ze a google chrome . A chromium to roznica.
Ogolnie masz zainstalowanego flasha adobe czy odpowiednik?
Nie wiem czy adobe jeszcze wspiera linuxa. Ale mniejsza z tym
Jest jeszcze opcja przestawienia w ustawieniach YT na swoim koncie by wyswietlalo filmy jako HTML5
@up
No dla orange nie pracowalem. Ale pracowalem dla jeszcze innych dostawcow telefonicznych/internetowych. Jak bym napisal dla kogo to by mnie tu zlinczowli ^^
pomaga html5 a da się coś zrobi żeby minitube odtwarzało w html5 bo mi się zaczeło podobać a co do flash to:
root@localhost:/home/miczeb15# dpkg -l | grep flash ii flashplugin-nonfree 1:3.2 i386 Adobe Flash Player - browser plugin root@localhost:/home/miczeb15#
chodziło ci o http://www.youtube.com/html5 ?
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-06-09 20:32:44)
No z tego co wiem to nie :) Bo HTML5 to standard przegladarek. A minitube moze za pare pare lat bedzie to mialo
A z tego co wiem google chce sie przerzucic na stale naHTML5 wiec i kiedys flash zniknie z YT
Mozesz jeszcze skorzystac z xbmc ale nie wiem czy on z flasha nie korzysta
@up
tak o to
Ostatnio edytowany przez alexis011 (2013-06-09 20:33:53)
alexis011 napisał(-a):
No z tego co wiem to nie :) Bo HTML5 to standard przegladarek. A minitube moze za pare pare lat bedzie to mialo
A z tego co wiem google chce sie przerzucic na stale naHTML5 wiec i kiedys flash zniknie z YT
Mozesz jeszcze skorzystac z xbmc ale nie wiem czy on z flasha nie korzysta
@up
tak o to
a tak z ciekawości h.264 dlaczego w youtube html5 jest przy tym wykrzykink ? i co to jest?
h. 264 jest to http://lmgtfy.com/?q=h.264
Moze dlatego wykrzyknik ze twoja przegladarka nie spelnia tego standardu? dziala to dziala i kij w to
W skrocie kodek wideo
Ostatnio edytowany przez alexis011 (2013-06-09 20:39:00)
aptitude install libx264-124 libx264-133
Doinstaluj dla pewnosci
alexis011 napisał(-a):
aptitude install libx264-124 libx264-133
Doinstaluj dla pewnosci
root@localhost:/home/miczeb15# aptitude install libx264-124 libx264-133 Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "libx264-124" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "libx264-133" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "libx264-124" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "libx264-133" Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 7 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
alexis011 napisał(-a):
h. 264 jest to http://lmgtfy.com/?q=h.264
Moze dlatego wykrzyknik ze twoja przegladarka nie spelnia tego standardu? dziala to dziala i kij w to
W skrocie kodek wideo
Ciekawy sposób odsyłania do google :) ja używam swojego sposobu
jakisedytor /etc/apt/sources.list
i wklej
deb http://www.deb-multimedia.org/ stable main non-free deb-src http://www.deb-multimedia.org/ stable main non-free
po czym aptitude update
I po czynnosciach tych aptitude install libx264-124 libx264-133
Choc nie wiem czy po aptitude update nie spyta cie o klucze
azhag napisał(-a):
http://mitchribar.com/2013/02/time-warner-cable-sucks-for-youtube-twitchtv/
Niezbyt aktualne, i niezbyt wiele to daje (u mnie).
Ja już przyblokowałem trochę więcej serwerów, i rezultat jest o tyle obiecujący, ze zamiast 70kb/s mam 82,1 kB/s :D
Obecnie:
# Youtube-cache ipset create youtubecache hash:net 2>/dev/null ipset flush youtubecache ipset add youtubecache 173.194.55.0/24 ipset add youtubecache 206.111.0.0/16 ipset add youtubecache 62.252.170.140/32 ipset add youtubecache 62.252.170.141/32 ipset add youtubecache 62.252.170.142/32 ipset add youtubecache 62.252.170.143/32 ipset add youtubecache 62.252.170.144/32 ipset add youtubecache 62.252.170.145/32 ipset add youtubecache 62.252.170.146/32 ipset add youtubecache 62.252.170.147/32 ipset add youtubecache 62.253.3.0/24 iptables -I OUTPUT -m set --match-set youtubecache dst -j REJECT iptables -I INPUT -m set --match-set youtubecache src -j REJECT
Tu o tym też było:
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=167444
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-10 03:41:09)
Na wolny youtube pomaga zastąpienie w adresie "www." na "ca.". Powoduje to zmianę serwera na Kanadę lub Kalifornię.
zosiak1989 napisał(-a):
paolus napisał(-a):
Na wolny youtube pomaga zastąpienie w adresie "www." na "ca.". Powoduje to zmianę serwera na Kanadę lub Kalifornię.
Poważnie to działa? Muszę wypróbować, bo szczególnie wieczorami oglądanie YT przywołuje pamięć o czasach modemowych ;-)
po zamianie adresu na ca adres ip dla yt był w dalszym ciągu ten sam tzn że serwer nie został zmieniony?
@serwerowy
co ty bredzisz, można ustawić ip odpowiednie dla subdomeny
--
A ogólnie to ja u siebie rozwiązałem ten problem przez włączenie feather - jest na prawdę tak, jak powinno. Ale przyczyn problemów z YT jest mnóstwo. Ja mam netię i mi pomogło, w przeciwieństwie do blokowania serwerów cache.
@serwerowy
co ty bredzisz, można ustawić ip odpowiednie dla subdomeny
--
A ogólnie to ja u siebie rozwiązałem ten problem przez włączenie feather - jest na prawdę tak, jak powinno. Ale przyczyn problemów z YT jest mnóstwo. Ja mam netię i mi pomogło, w przeciwieństwie do blokowania serwerów cache.