Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Chcę was prosić o dokładne komendy jakie mam wpisać w ssh aby utworzyć nowego użytkownika + nadać ograniczenia na ftp.
Chcę aby nowy użytkownik którego utworzę miał dostęp tylko do danego folderu/folderów, a nie do głównych folderów, tzn jak zaloguje się na nowe utworzone konto loguje się do tego folderu co ustawiłem w ssh.
Proszę o dokładne komendy co i jak
adduser
sshd_conf
zainstaluj vsftpd
no to ci całkiem potężną wiedze masz . :D
Chrootowanie pacjentów moim zdaniem najłatwiej zrobić w Pure-ftpd.
W ssh z chrootem jest więcej zabawy, bo serwer ssh nie zamknie pacjenta w folderze, który ma innego właściciela niż root, można mu to albo poprawić w kodzie i potem skompilować (wyższa szkoła jazdy), albo zdrowo się nagimnastykować z konfiguracją.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-18 20:23:39)
ssh parę chmodów i chownów, będzie działać idealnie.
Potrzebuję komendy bo wszystkie robię przez ssh, a dla jednej komendy nie będę instalował różnych programów itp.
Zdaje mi się, że to będzie coś z katalogiem domowym czyli komend "-d" tylko nie wiem konkretnie jak to zapisać i zrobić
Ostatnio edytowany przez konieczko123 (2013-06-19 13:02:53)
z tego co ja kojarzę to nie da się zamknąć użytkownika po połączeniu ssh, możesz tylko zabrać uprawnienia z katalogów domowych, żeby ich nie przeglądał , ale więcej to może być słabo.
pureftp lub vsftpd mają opcję blokowania użytkowników w katalogach domowych. raczej zwykłemu użytkownikowi połączenie SSH nie będzie potrzebne
[sshd_config] -> ChrootDirectory ?
To jest opcja dla sftp.
---------------------------------
znalazłem dwa rozwiązania dla ssh:
1. http://olivier.sessink.nl/jailkit/howtos_ssh_only.html
2. http://www.howtoforge.com/chrooted_ssh_howto_debian
Ostatnio edytowany przez mati75 (2013-06-22 10:57:26)