Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Lekka dystrybucja - taka, która wymaga małych zasobów. Są takie, które na 128 MB RAM'u pójdą i jeszcze będą chodziły jak rakieta. Są też takie, które potrzebują 2 GB RAM'u do w miarę normalnej pracy (chyba, bo nigdy się takimi nie bawiłem).
Doinstalowanie lżejszego środowiska będzie miało wpływ na płynność i ogólne obciążenie maszyny. XFCE akuratnie jest wydajnościowo lepsze od gnome'a. Wrzuć XFCE i - przykładowo - fluxbox'a. Porównaj.
Jeszcze pytanie, majac gnome shell mam doinstalowac minimalna wersje xfce czy pelna wersje tego srodowiska?
Po prostu:
aptitude install fluxbox
No panowie Flux jest ok, ale wymaga trochę podłubania. Xfce jest przyjaźniejsze na starcie dla początkującego (osobiście polecałbym pełną wersję środowiska, przy minimalnej wersji brakuje trochę przydatnych wtyczek, a jak ktoś jest niezorientowany które doinstalować to może później psioczyć, że nie ma tego czy siamtego).
Dla arte jest wtyczka do xbmc.
Powinno to nieźle działać w nim.
Owszem, w xbmc jest ten program tv, ale to powtórki z tygodnia. Jest też plugin arte do totema i też dobrze chodzi. Jak pisałem tv oglądamy na duzym ekranie i chodziło mi tylko o porównanie wydajności debiana. System mi się podoba i wolę go od windy.
Ile jest tego "dłubania" w tym fluxbox? Jeżeli niedużo, to proszę o kilka komend do terminala :)
Pozdrawiam
Ile jest tego "dłubania" w tym fluxbox? Jeżeli niedużo, to proszę o kilka komend do terminala :)
Dopasowanie menu, motywu graficznego i skrótów klawiszowych. 15 minut roboty.
Lepiej od razu zapodajcie to -> http://www.fluxboxpl.org/portal/Strona_główna
oszczędzi to czasu ;d
Mysle, ze sprawa sie rozwiazala, to wina flasha. Na chromie google tv chodzi lepiej. Flash na linuksa jest jednym slowem do doopy.
Fluxbox sprobowalem i mi jakos nie lezy. Przelaczylem na gnome classic i moze byc.
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam :)