Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich.
Prosze o kolejna pomoc w konfiguracji mojego serwera.
Chciałem się poałczyc z serwerem za pomocą portu rs232 i nawet mi się to udało.
Mój serwer nie posiada portu rs232 i zastowoałem adapter "PL2303 Serial Port" na usb.
Chciałem teraz miec podgład do ładowanego sytemu przez konsole. Czy jest to możliwe ?
Czy usb wykryje i załaduje się modul do adaptera?
Nie wiem co mam wpisa do grub-a.
GRUB_CMDLINE_LINUX="console=tty0 console=ttyS0,115200n8" GRUB_TERMINAL=serial GRUB_SERIAL_COMMAND="serial --speed=115200 --unit=0 --word=8 --parity=no --stop=1"
Mój port to ttyUSB3.
Proszę was o pomoc.
Ostatnio edytowany przez dred (2013-06-15 01:08:27)
Szczerze wątpię abyś osiągnął to przez usb w grubie. Nie jest to program przeznaczony do obsługi wszystkich możłiwych porŧów szeregowych, tylko do ładowania systemu. Przy tradycyjnych portach szeregowych obsługa jest w każdym PC identyczna, stąd istnieje możliwość obsługi tego portu.
Spróbuj zamiast
console=ttyS0
dać
console=ttyUSB3
Grub powinien dać radę, ma przecież modułu uhci, ohci usb_serial, tylko kwestia załadowania (odpowiedniego grub.conf)
Co do systemu w initrd.img musi być moduł do przejściówki plus odpowiednie parametry kernela (te co podał dred wydają się właściwe)
Strony: 1