Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mieliśmy wątek dotyczące dziewiątej opery i chciałbym do niego wrócić. Od rana testuję nową operkę i jak na razie jestem całkiem zadowolony. W stosunku do tp1 poprawiłą się stabilność programu. Szybkość otwierania i ładowania stron porównywalne. Minusem są kanciaste czcionki. Nie sprawdzałem jeszcze szybkości ssania torrentów.
Jakbyście znaleźli jeszcze coś ciekawego, to piszcie
1. w tej wersji (w robocie, pod shitem) miałem problem z ustawieniem własnego search.ini - przy każdym uruchomieniu Opera nadpisywała mi domyślnymi :| skończyło sie na tym, że zmieniłem domyślny search na mój :P
2. hmm.. szybciej sie uruchamia?
2. hmm.. szybciej sie uruchamia?
nie uruchamia się szybciej :-( taki kombajn raczej nie ma prawa szybciej się uruchamiać
nie uruchamia się szybciej :-( taki kombajn raczej nie ma prawa szybciej się uruchamiać
szybciej niż O9 TP1 i O8.x - przynajmniej takie mam wrażenie
szybciej niż O9 TP1 i O8.x - przynajmniej takie mam wrażenie
Co to jest TP?
Co to jest TP?
technology preview (w temacie mnie trochę ponisło ;-)) - taka wersja testowa
wczoraj miała miejsce jej druga odsłona
opera:configure
brakowało mi tego do tej pory w operze
Dopisek:
oczywiście musiałem się rabnąć ;) powinno być opera:config ;)
A mi brakuje dobrze działajacego w Operze klienta torrenta :( juz we wczesniejszej super smigał a w 9 cos niezabardzo .. ech ale to testowa wiec mam nadzieje ze w oficjalnej bedzie klient i bedize śmigał :)
A co do uruchamiania to sie szybko uruchamia chociaz to taki kombajn :);):)
A mi brakuje dobrze działajacego w Operze klienta torrenta :( juz we wczesniejszej super smigał a w 9 cos niezabardzo .. ech ale to testowa wiec mam nadzieje ze w oficjalnej bedzie klient i bedize śmigał :)
A co do uruchamiania to sie szybko uruchamia chociaz to taki kombajn :);):)
w ostatnich edycjach cotygodniowych jest już lepiej z torrentami, osiągałem już całkiem przyzwoite transfery i jak ta tendencja się utrzyma azureus pójdzie u mnie w odstawkę
co do uruchamiania, to faktycznie jest nieźle, a mam wrażenie, że w ostatnich tygodniówkach jeszcze lepiej
Jest juz beta http://www.opera.com/download/index.dml?ver=9.0b a tutaj http://www.opera.com/docs/changelogs/linux/900b1/ zmiany jakie zaszły. No to tzreba zassać :) i sprawdzić:)
A przepraszam że się włączam w taką miłą dyskusję :D
Chodzi mi o te torrenty - co z tym i jak to się je, bo do ttej pory używam azureusa i nic nie wiedziałem o tej opcji Opery
Wchodzisz sobie na strone z torrentami , klikasz na link torrenta i się ściąga jak normalny plik. Ot cała filozofia ;) :) Takie uproszczenie. Oczywiscie nie zamieni Tobie dobrego klienta torrentów, ale zawsze to coś ..
Muszę przyznać że ja też nie wiedziałem ze Opera ma taką funkcję która pozwala ściągać torrenty.
Ale przyznaję że jestem zaskoczony, tym jak sobie radzi z nimi, nie używam Bittorrenta i widzę że Opera szybciej łączy się z seed'ami, oczywiście z dobrych torrentów, ciągnie bardzo dobrze, a ze średnimi radzi sobie lepiej od wcześniej wspomnianego Bittorrenta.
Jest tylko jeden mankament, który nie wiem czy tylko u mnie występuje, ale zauważyłem że Opera wyłącza się podczas tego jak ustawiam sobie odświeżanie co 15min. Sprawdzcie jak możecie czy u Was też tak jest.
ani w TP1, ani w TP2 nie miałem tego problemu
jak jest w becie nie wiem
Miałem podobny problem przy wersjach około TP2. Jakiś czas temu wpadłem na trop wersji "weekly" - cotygodniowo aktualizowanych testówek i staram się byc na bierząco (aktualnie jest juz pierwsza poprawka wersji beta). Od kilku tygodni problem nie występuje, więc chyba załatali dziurę. Dla zainteresowanych
mi się nowa opera bardzo podoba. Wersja z tego tygodnia.
Na tych widgetach mi nie zależy, ale śiwetna sprawa, to podgląd stron - kursor myszy na zakłądkę - i zaraz widzę pomniejszoną stronę (tak na oko 100x100 pikseli) - fajny bajer.
Uruchamia się rzeczywiście szybciej niż 8.5
Nie wiesza się, nawet przy dużej ilości otwartych zakładek.
Ogólnie - pozytywnie...
Te śmieszne widgety też wyłączyłem - to chyba krok w stronę windziarzy, bo do karamby to się nawet nie umywa, ale nie o tym chciałem pisać. Wróciłęm po długim weekendzie, zaktualizowałem operę i niespodzianka, a nawet 2. Pierwsza - opera zafundowała użytkownikom minimalizację do traya. Niestety nie znalazłem jeszcze sposobu, żeby tą opcję dezaktywować. Po prostu jest ikona na tacce i już. Niemniej nie jest to duży mankament w połączeniu z drugą niespodzianką jaką jest w końcu pożądnie działający torrent! Zachęcam do testów.
Skoro wszyscy tak chwalą nową Operę to mam pytanie. Uzywam 8.54 i wolałbym jej się nie pozbywać. Ale nie powiem... interesuje mnie 9, szczególnie to, że szybciej sie włącza. Nie wiecie, czy 9 grzecznie zainstaluje się obok, czy też wywali mi starszą wersję (ewentualnie będą jakieś konflikty)?
zrób sobie kopię katalogu ~/.opera - 9-ka zainstaluje ci się na 8-ce
btw - nie podoba mi się ta tygodniówka - nie można minimalizować tabów, nie można wszystkich zamknąć - po zamknięciu wszystkich wyskakuje nowy pusty. w menu wpadły widgety (mam nadzieję, że chcieli zwrócić na nie uwagę i ostatecznie ich tam nie będzie). I nie chcą działac polskie pliki językowe ze starszych wersji.
a torrenty w operze mnie nie kręcą.
dla mnie porażka - jak pewne rzeczy nie wrócą to chyba będę musiał szukać nowej przeglądarki.
ma ktoś deba od TP2?
Dopisek: dobra, mam tego debka ;)
nie można minimalizować tabów, nie można wszystkich zamknąć - po zamknięciu wszystkich wyskakuje nowy pusty. w menu wpadły widgety (mam nadzieję, że chcieli zwrócić na nie uwagę i ostatecznie ich tam nie będzie). I nie chcą działac polskie pliki językowe ze starszych wersji
Taby można zarówno minimalizować jak i wszystkie zamknąć, tylko trzeba odblokować te opcje (preferencje --> zaawansowane --> karty)
Wdgety w menu faktycznie zaletą nie są.
Co do polskiego języka, to można znaleźć go tutaj
faktycznie, dzięki arq :)
udało mi się usunąć widgety z menu :D
dla zainteresowanych:
1.) pobieramy plik menu i zapisujemy w ~/.opera/menu/
2.) wchodzimy w Narzędzia > Preferencje... > Zaawansowane > Paski narzędzi
3.) w polu Konfiguracja menu wybieramy Opera No-widgets
Jest to oryginalne menu z zakomentowanymi wpisami od widgetów - nie powinno byc problemów, jednak nie ręczę za ewentualne utrudnienia. Zawsze można wrócić do standardowego.
Ja się przyłączam do zapytania. Już kiedyś o to pytałem w związku z ikoną azureusa, ale bez odzewu. Bardziej chodzi mi nawet nie o to, żeby
zmienić, bo zmienić można manipulująć zestawem kolorów w kde, ile żeby usunąć, czy zrobić przezroczyste. Na przezroczystym panelu nie wygląda to zbyt estetycznie :-(