Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Ostatnio aktualizowałem debiana do wersji stabilnej. Chciałem doinstalować brakujące aplikacje które zostały usunięte przy aktualizacji. Obecnie mam problem z instalacją pakietu python-gtk2. Python-gtk2 potrzebuje do instalacji pakietów libblas3 libblas3gf. Przy próbie instalacji tych pakietów mam błąd.
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libblas3gf Następujące częściowo zainstalowane pakiety zostaną skonfigurowane: libblas3 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B/8090 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 41,0 kB. Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu libblas3gf. (Odczytywanie bazy danych ... 99069 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowywanie pakietu libblas3gf (z .../libblas3gf_1.2.20110419-5_all.deb) ... Konfigurowanie pakietu libblas3 (1.2.20110419-5) ... [b]update-alternatives: błąd: alternatywa libblas.so.3gf nie może być podrzędna względem libblas.so.3: jest alternatywą nadrzędną[/b] dpkg: błąd przetwarzania libblas3 (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pakietu libblas3gf: libblas3gf zależy od libblas3; jednakże: Pakiet libblas3 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libblas3gf (--configure): problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: libblas3 libblas3gf E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: Konfigurowanie pakietu libblas3 (1.2.20110419-5) ... [b]update-alternatives: błąd: alternatywa libblas.so.3gf nie może być podrzędna względem libblas.so.3: jest alternatywą nadrzędną[/b] dpkg: błąd przetwarzania libblas3 (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pakietu libblas3gf: libblas3gf zależy od libblas3; jednakże: Pakiet libblas3 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libblas3gf (--configure): problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: libblas3 libblas3gf
http://packages.debian.org/wheezy/python-gtk2
Python gtk w wersji stabilnej nie potrzebuje chyba tych pakietow
Z tego co widze nie jest ci potrzebny pakiet libblas.so.3gf gdyz jego nowsza alternatywa jest libblas.so.3
Wiec powinienes zainstalowac libblas.so.3
Ostatnio edytowany przez alexis011 (2013-06-12 12:44:26)
Widocznie u mnie są jednak potrzebne bo się sciągają. Tylko tak jak podałem wcześnie występują jakieś negatywne zależności.
update-alternatives: błąd: alternatywa libblas.so.3gf nie może być podrzędna względem libblas.so.3: jest alternatywą nadrzędną
.
A sprawdz czy masz zainstalowany libblas.so.3. jak tak to sprobuj usunac a potem dograc to pierwsze.
Trza zainstalowac te dwa pakiety badz jeden usunac. Tyle wiem :PPP
Mozliwe ze wpierws trza zainstalowac liblas.so.3 a potem libblas.so.3gf
Ostatnio edytowany przez alexis011 (2013-06-12 13:01:23)
libblas.so.3 jest pakietem wirtualnym.
To rozwiaz zaleznosci
unmarkauto libblas.so.3gf
i wywal libblas.so.3 i tyle.
Ale jestem poczatkujacy wiec pewnie g... prawda ;] Ale sporbowac nie zaszkodzi :PP
Ostatnio edytowany przez alexis011 (2013-06-12 13:09:46)
Problem rozwiązany poprzez usunięcie libblas.so.3gf , libblas.so.3 i ponowne zainstalowanie pakietów.
Strony: 1