Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Czy zna ktoś może polecenie lub funkcję w bashu dzięki której zamienię wszystkie wskazane wpisy w plikach na własne podane?
Tzn. Mam katalog w którym mam masę plików i katalogów w których są kolejne pliki itd. W plikach tych znajduje się masa tekstu
oraz wyrazy TEST. Chciałbym we wszystkich tych plikach masowo zamienić te słowo na TEST2. Czyli wskazuję że np w katalogu KATALOG_TEST
wszystkie pliki mają tak zostać zmienione. Był bym wdzięczny za pomoc.
sed -i 's/TEST/TEST2/g' katalog/*
Spoko. Ale nie wszystko. Ponieważ wyrzuca mi komunikat:
sed: nie można edytować KATALOG_TEST/plik_ze_skryptem: to nie jest regularny plik
Wygląda na to, ze nie jest to plik tekstowy - pokaż
file KATALOG_TEST/plik_ze_skryptem
A sorka. On się burzy do katalogu.
sed: nie można edytować KATALOG_TEST/KATALOG1: to nie jest regularny plik
file KATALOG1/
KATALOG1/: directory
Gwiazdki w poście wyżej nie postawiłem dlatego, że ładnie wygląda.
Gdyby kierowały mną względy estetyczne, wolałbym umieścić tam zdjęcie pewnej zabieganej ostatnio brunetki. ;)
Hehehe sorki ale nie zakumałem odpowiedzi.
Gwiazdki w poście wyżej nie postawiłem dlatego, że ładnie wygląda.
?? To postawiłeś czy nie postawiłeś?? hehehe:) ja myślę że postawiłeś gwiazdkę.
No pewna zabiegana brunetka na pewno ładnie by Tu wyglądała. Z tym się zgodzę.
Ale wracając do tematu. Przeszkadzają tu katalogi. Fakt. Z racji na to że słabo znam sed'a
był bym wdzięczny za podpowiedź. A w międzyczasie pogoogluje trochę.
No dobrze, łopatologicznie:
azhag@laptop /tmp % mkdir dupa azhag@laptop /tmp % echo aaa >dupa/a azhag@laptop /tmp % echo bbb >dupa/b azhag@laptop /tmp % echo ccc >dupa/c azhag@laptop /tmp % file dupa dupa: directory azhag@laptop /tmp % file dupa/* dupa/a: ASCII text dupa/b: ASCII text dupa/c: ASCII text azhag@laptop /tmp %
Rozumiesz już skąd się wzięła gwiazdka? I jaka jest różnica między podaniem katalogu a „katalog/*”?
find ./ -type f -exec sed -i 's/Ala/Jola/g' '{}' ';'