Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-06-04 09:31:47

Wheeler - Użytkownik

Wheeler
Użytkownik

[GNOME Shell] Środowisko zawiesza się

Od jakiegoś czasu miałem problemy z GNOME Shell (Debian 7). Co jakiś czas środowisko się zawieszało i nie mogłem nic zrobić oprócz restartu komputera. Dzisiaj, po aktualizacji systemu, problem się nasilił. Zaraz po uruchomieniu środowiska GNOME się "zawiesza". Wydaje mi się to dość nietypowe, ponieważ aplikacje (Iceweasel, Geany), które zdążyłem uruchomić działają. Nie mogę tylko przejść do widoku wszystkich okien poprzez kliknięcie na napis Podgląd w lewym górnym rogu ekranu. Kiedy przesuwam kursor po górnym pasku nigdzie nie widzę reakcji na to, że kursor tam się znalazł (zwykle pojawia się podkreślenie). Nie reagują też paski tytułów aplikacji. Problem pojawia się zarówno w GNOME Shell jak i w sesji GNOME Classic. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki graficzne (fglrx) dla karty graficznej AMD Radeon HD Series z repozytorium Debiana.
Na razie korzystam z KDE i wszystko jest w porządku, więc wydaje mi się, że jest to kwestia jedynie środowiska graficznego. Dodam, że gdy próbuję wejść w terminal za pomocą Ctrl + Alt + F1/2/3/4/5/..., nie otrzymuję standardowego widoku z polem do logowania, ale komunikaty z uruchamiania się systemu. Ostatni to:

Kod:

Waiting for /dev to be fully populated[   7.287563] [drm:pch_irq_handler] *ERROR* pch poison interrupt

. Przez to nie mogę nawet normalnie zrestartować środowiska graficznego.
Mój plik xorg.conf:

Kod:

Section "ServerLayout"
    Identifier     "aticonfig Layout"
    Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    Driver      "fglrx"
    BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection

Plik /var/log/Xorg.0.log: http://pastebin.com/ezLwy2p9
Plik /var/log/Xorg.1.log: http://pastebin.com/SfSzy3s8

#2  2013-06-04 10:19:13

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: [GNOME Shell] Środowisko zawiesza się

Taka już uroda Gnoe-shell, u mnie, na Wheezym, 3.4 nie chciał chodzić na sterze  Nouveau, 3.6 nie chciał chodzić na sterze Nvidii, ale chodził na Nouveau  (karta Nvidia), Zaktualizowałem system do Jessie (testinga), Gnome 3.8 z experimental w ogóle nie zaszczyciło mnie swoim widokiem na razie, za to przy aktualizacji zaczęło wojnę o biblioteki z KDE-4.10.2 - skutkiem powyższym moglem mieć albo KDE albo Gnome, instalacja jednego powodowała wywalenie drugiego, wybrałem działające KDE.

Przy okazji, po zakończeniu żywota Gnome-2.32 na miano najlepszego dojrzałego środowiska mogę umieścić KDE, rywalizuje z nim Mate (stare fork starego Gnome-2.32), którego nie ma w oficjalnym repo, ale da się zainstalować z zewnętrznego repozytorium.

Gnome-3 - to moim zdaniem o tyle przewaga formy nad treścią,  całe opiera się na jakichś dziwacznych javascriptach, muli dwa razy gorzej, niż plasma z kde ze wszystkimi galaretkami i innymi efektami, krótko pisząc, mały horror.

Do funkcjonalności i prostoty starego Gnome 2.32 obecne Gnome doszusuje może około wersji 5.0 albo później.

Reasumując, radziłbym przynajmniej rezerwowo zainteresować się innym środowiskiem graficznym lub managerem okien, jednych i drugich masz do wyboru chyba nawet  ponad 10.

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2013-06-04 11:52:06

Wheeler - Użytkownik

Wheeler
Użytkownik

Re: [GNOME Shell] Środowisko zawiesza się

Nie wiem, czy przypadkiem problem nie leży w X-server i GNOME razem wziętych. Normalnie korzytsam z myszki na PS/2. Wczoraj podłączyłem mysz bezprzewodową Logitech RX600 (przez USB oczywiście). Zainstalowałem sobie środowisko MATE i problem znowu wystąpił po pewnym czasie. W KDE natomiast nie udało mi się tego zauważyć. Kiedy odłączyłem Logitecha i pozostałem przy myszce na PS/2, wszystko działa poprawnie: GNOME Shell jak i MATE.

Stopka forum