Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-06-02 15:44:25

Seph - Nowy użytkownik

Seph
Nowy użytkownik

Dziwne zachowanie uploadu. Łącze symetryczne.

Witam. Mam router na debianie squeeze na bazie projektu v-smart z imq i htb. Do tej pory był pod to podłączony DSL 80/10 z 5 nie routowalnymi ip publicznymi. Wszystko chodzilo ok.

W piątek Vectra podciągnęła mi światło. Łącze symetryczne 100/100. Ustawiłem zgodnie z opisami ip połączeniówki na eth0, ip z klasy publicznej na eth1.

Problem polega na tym, że na speed testach dostaje bardzo słabe wyniki uploadu maks 25mb/s przez server i to tylko jeśli zapinam lana na 100mb.

Gdy podłącze po gigabicie na speedtestach w ogóle nie pokazuje mi uploadu tylko ciągły napis łączenie.

Próbowałem wysycić upload z servera torentami jednak udało mi się wyciągnąć tylko 50mbit.

Mam wrzucony speed test mini na server, gdy mierze prędkości z komputera z lan do servera otrzymuje wartości rzędu 200/200 mb po gigabicie.

Gdy podłączam bezpośrednio laptopa wyciąga 100/150 do wawy na speedtest.net.

Zgodnie z założeniami v-smarta ustawilem w pliku konfiguracyjnym download i upload odpowiednio na 100000/100000 oraz w lms ustawiam na testowy komputer łącze bez limitów.

Bardzo bym prosił o jakąś pomoc w jaki sposób mogę zdiagnozować problem.

Dodatkowo chciałbym aby np www od użytkowników lanu wychodziło na świat określonym ip z klasy publicznej który mam ustawiony na eth1 - lan. W jaki sposób powinienem to ustawić?

Z góry dziekuję za pomoc.

Stopka forum