Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Mam teraz Avidemuxa 2.6.4 - ktory podobno dizlą z akceleracją vdpau
qlist -UCvq avidemux media-libs/avidemux-core-2.6.4 nls sdl vdpau xv media-libs/avidemux-plugins-2.6.4 alsa dts fontconfig jack lame mmx opengl qt4 truetype vorbis vpx x264 xvid media-video/avidemux-2.6.4 nls opengl qt4 sdl vdpau xv
I nigdzie w nim nie widzę, jak puscić go przez nvidię.
Jak sobie jeden film przekonwertowałem do h264 i mp3 - całą robotę musiał obrobić procek, wentylator na procku w tym czasie próbował sobie pofrunąć na księżyc i z powrotem. :D
Względnie, mogę ffmpegiem przerobić format i ilość klatek, a Avidemuxem tylko wycinać reklamy, w związku z powyższym, jak najprościej pociąć film, żeby nie konwertował formatu, tylko szybko i grzecznie go zapisał do pliku, bez zbędnego katowania procka?
Vdpau mam dostępne i w ffmpeg, i chyba w mencoderze też, także format, rozmiar i ilość klatek wolałbym tam ustawić, jest to trochę prostsze moim zdaniem, niż poszukiwania opcji w menu Avidemuxa.
Np malutki test:
ffmpeg -vcodec h264_vdpau -i filmek.mp4 -an -y -f rawvideo /dev/null
działa... ;)
Wszelkie sugestie mile widziane :)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-30 13:28:35)
W avidemuxie vdpau służy tylko do rozkodowywania a nie kodowania.
W porządku, ale pytanko pozostaje, a nawet trzy:
Rozkodowywanie vdpau dziala automatycznie, czy trzeba to gdzieś ustawić? i jak?
Jak pociać film możliwie najniższym kosztem obliczeniowym - procka, żeby go potem zakodować prawidlowo mencoderem/ffmpegiem?
Oba są szybsze o kilka długości od Avidemuxa.
I przy okazji, Avidemux tworzy w folderze z filmem taki skrypt pythona:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/Miasto-gniewu.mp4.py.txt
Czy można Avidemuxa wyłaczyć, a kontynuację załatwić jakos tym skryptem, czy moze zamknąć okno Avidemuxa, żeby sobie zasuwał w tle?
Chętnie wywalałbym go z główną robotą na konsolę albo do screena.
Przy tym filmie, przy 100% na 2 rdzeniach robił jakieś 8-11 klatek na sekundę, a calosć trwała troszkę za długo, jak na mój gust.
Na Nvidii w tym czasie nie było żadnych oznak, żeby coś sie działo. ;P
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-30 09:39:46)
Vdpau ustawiasz w preferencjach w zakładce video.
W debianie trzeba mieć zainstalowany pakiet libvdpau-dev
Jak pociać film możliwie najniższym kosztem obliczeniowym - procka, żeby go potem zakodować prawidlowo mencoderem/ffmpegiem?
Nie bardzo rozumiem.
Przy cieciu avidemuxem obciążenie procka jest minimalne.
Pod warunkiem ,że ustawimy kopiowanie scieżki dźwiekowej i video i własciwy kontener.
Ok, powalczę zgodnie ze wskazówkami, cięcie osobno, mencoder lub ffmpeg osobno.
Dzięki.
EDIT:
Ciekawe, Avidemux ma u mnie domyślnie włączone Vdpau, a nie było żadnych objawów obciążenia karty graficznej, jakie są np przy odtwarzaniu filmu przez vdpau czy vaapi z Mplayera czy Vlc.
Za to procek - oba rdzenie wykorzystane w 100%, i zaledwie 8 -10 klatek filmu zrobionych na sekundę.
Szkoda, że w Avidemuxie nie ma kodowania z użyciem OpenCL, żeby też leciało przez GPU.
W normalnym Ffmpeg chyba za moment będzie. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-30 13:52:35)