Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak ustawić żeby dźwięk był włączony na nie zawsze wyciszony no włączeniu kompa? Jak wyłączyć żeby ekran się nie wyłączał się / nie przyciemniał?
Oraz jak zrobić żeby to wszystko było trosze mniejsze bo jedynie co znalazłem w opcjach to zmniejszenie czacionki bo ale teraz niekiedy jest trochce zamała
whezzy gnome Wersja 3.4.2
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-05-26 23:58:13)
Nikt nie wie ?
Co do przyciemniania, to trzeba ustawić kilka opcji. Przynajmniej tak mi się wydaje, że wszystkie z nich trzeba ustawić. Do rzeczy.
Na pierwszy ogień edycja pliku /etc/kbd/config:
$ sudo gedit /etc/kbd/config
Tam znajdujesz linijki:
BLANK_TIME=30
oraz
POWERDOWN_TIME=30
i zmieniasz obie wartości na 0 po czym ponownie uruchamiasz komputer. Dodatkowo jeśli chodzi o laptopa to trzeba zmienić jeszcze ustawienia zasilania w GNOME. Otwierasz dconf-editor
$ dconf-editor
Tam wchodzisz kolejno w
org->gnome->settings-daemon->plugins->power
i zmieniasz wartości w polach
idle-dim-ac idle-dim-battery sleep-display-ac sleep-display-battery
na 0. Nie wiem czy są tam podobne opcje na komputerze stacjonarnym. Mi po takich zmiana komputer nie wyłącza monitora.
Co zaś się tyczy dźwięku, to nie wiem. U mnie ustawienia dźwięku się zachowują po ponownym uruchomieniu komputera. Możesz próbować wydać polecenie:
# alsactl store
Masz zainstalowane pulseaudio?
No i na koniec co dokładnie ma być mniejsze? Okna programów? GNOME-Shell?
Ostatnio edytowany przez blind (2013-05-27 23:59:50)
tajwan napisał(-a):
Jak ustawić żeby dźwięk był włączony na nie zawsze wyciszony no włączeniu kompa? ....
Jak odszyfrujesz to, co napisaleś, to zajrzyj do wyniku poleceń
man amixer amixer help
a potem sobie wykombinuj polecenie ustawienia głośności takie, jakie będzie potrzebne, do programów startowych.
Używa się amixer tak:
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=135&t=112037
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-28 02:49:26)
blind ogólnie programy takie mniejsze nie używam shella