Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak przełączać się pomiędzy kartami sieciowymi bez restartu kompa
Można skryptem, który przełączy routing z jednej karty na drugą.
Najszybsze rozwiązanie, i najbardziej elastyczne, używając basha lub perla nie ma takiej rubryki, która by ograniczyła możliwości manipulowania interfejsem sieciowym, i np interakcji z różnymi rzeczami w systemie.
bo w windzie poprostu wiłanczałem wi-fi wpinałem kapel i działało a ty musze zakażdym razem robić reseta
Nie musisz, jeśli użyjesz dhcp - powinno chodzić, z kopa, chyba jakiś Network_manager głupieje jak mu przełączysz karty.
Jakbyś ustawiał sieć w /etc/network/interfaces, to tam jest nawet taka opcja allow-hotplug, która zakłada reakcję na podłączenie/odłączenie interfejsu.
Przy samym wpa_supplicancie i interfaces nie powinno być żadnego problemu.
Wyskakuje mi brak dostępu nawet na roocie
Pokaż:
cat /etc/network/interfaces
tajwan@tajwan:~$ cat /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp tajwan@tajwan:~$ su Hasło: root@tajwan:/home/tajwan# cat /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp root@tajwan:/home/tajwan#
Dla sieci kablowej jest dobrze.
su -c 'nano /etc/network/interfaces'
i dopisz sobie wlan0:
http://wiki.debian.org/WiFi/HowToUse#Command_Line
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp allow-hotplug wlan0 iface wlan0 inet dhcp
Tak?
tajwan napisał(-a):
bo w windzie poprostu wiłanczałem wi-fi wpinałem kapel i działało a ty musze zakażdym razem robić reseta
Wpinasz kabel:
ifconfig eth0 up /etc/init.d/networking restart
Odłączasza kabel:
j.w. tylko ze: eth0 --> wlan0
Mozesz jeszcze wylaczyc dany interfejs
ifconfig eth0 down
Jak czesto to robisz to napisac jakis skrypcik.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2013-05-26 20:30:41)