Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-05-24 07:46:28

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

[SOLVED]Dysk udostępniony po NFS

Witam,
Mam 3 serwery , na jednym z nim mam dodatkowy dysk, więc udostępniłem go innym po NFS.

Kod:

# /etc/exports: the access control list for filesystems which may be exported
#        to NFS clients.  See exports(5).
#
# Example for NFSv2 and NFSv3:
# /srv/homes       hostname1(rw,sync,no_subtree_check) hostname2(ro,sync,no_subtree_check)
#
# Example for NFSv4:
# /srv/nfs4        gss/krb5i(rw,sync,fsid=0,crossmnt,no_subtree_check)
# /srv/nfs4/homes  gss/krb5i(rw,sync,no_subtree_check)
#
/data                 192.168.1.20/24(rw,sync,no_subtree_check) 192.168.1.20/24(rw,sync,no_subtree_check)

Na tym udostępnionym dziale leży strona internetowa i programiści podłączają sobie ten dysk i pracują. Wszystko super, mam dwa pytanka może to normalne tylko czegoś nie doczytałem.
Jak zapisują ze stacji na ten udział NFS to plik powstaje nobody:nogroup, jeśli programista zaloguje się na serwer i doda fizycznie plik na ten dysk do tego udostępnionego działu to po powrocie do stacji nie może go przenieść i skasować, bo plik ma uprawnienia janek:janek. Na tych 3 serwerach są Ci sami użytkownicy z tymi samymi grupami i ID. Czy to jest normalne czy raczej, wgrywając plik ze stacji powinien dostać uprawnienia janek:janek ?
Niestety nie ma domeny więc może w sieci jest problem , może można udostępniać NFS jako konkretni użytkownicy.

Będę szalenie zobowiązany za pomoc

Ostatnio edytowany przez redelek (2013-05-24 14:42:51)

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

Stopka forum