Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam 3 serwery , na jednym z nim mam dodatkowy dysk, więc udostępniłem go innym po NFS.
# /etc/exports: the access control list for filesystems which may be exported # to NFS clients. See exports(5). # # Example for NFSv2 and NFSv3: # /srv/homes hostname1(rw,sync,no_subtree_check) hostname2(ro,sync,no_subtree_check) # # Example for NFSv4: # /srv/nfs4 gss/krb5i(rw,sync,fsid=0,crossmnt,no_subtree_check) # /srv/nfs4/homes gss/krb5i(rw,sync,no_subtree_check) # /data 192.168.1.20/24(rw,sync,no_subtree_check) 192.168.1.20/24(rw,sync,no_subtree_check)
Na tym udostępnionym dziale leży strona internetowa i programiści podłączają sobie ten dysk i pracują. Wszystko super, mam dwa pytanka może to normalne tylko czegoś nie doczytałem.
Jak zapisują ze stacji na ten udział NFS to plik powstaje nobody:nogroup, jeśli programista zaloguje się na serwer i doda fizycznie plik na ten dysk do tego udostępnionego działu to po powrocie do stacji nie może go przenieść i skasować, bo plik ma uprawnienia janek:janek. Na tych 3 serwerach są Ci sami użytkownicy z tymi samymi grupami i ID. Czy to jest normalne czy raczej, wgrywając plik ze stacji powinien dostać uprawnienia janek:janek ?
Niestety nie ma domeny więc może w sieci jest problem , może można udostępniać NFS jako konkretni użytkownicy.
Będę szalenie zobowiązany za pomoc
Ostatnio edytowany przez redelek (2013-05-24 14:42:51)