Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zakupiłem router jak w temacie.
Po połączeniu z modemem HUAWEI E122 działa bardzo fajnie i szybko. Wreszcie mogę mieć w krzaczorach sieć dla tableta.
Jest jeden ból który chciałbym abyście pomogli mi rozwiązać.
Bardzo długo trwa negocjacja połączenia z siecią Orange - do 15 min. Z opisów w sieci wynika że router powinien łączyć się w max 1,20 min.
Jak już się połączy to trzyma stabilnie.
Zastanawiam się czy to wina modemu, czy sieci. Z innymi sieciami nie próbowałem.
Witam,
Jaki zasięg masz w okolicy?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
torrentow napisał(-a):
Witam,
Jaki zasięg masz w okolicy?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Doskonały
Być może to Orange ma jakieś wałki w sieci, radziłbym spróbwać na karcie Plusa czy Ery, czy chociażby Aero.
Bez sprawdzenia na innej sieci cięzko mieć pretensje do routera czy modemu.
Zwłaszcza, że czas, w jakim włazi do sieci bardziej wskazuje na sieć, niż modem lub router.
Jacekalex napisał(-a):
czy chociażby Aero.
Do Aero2 będzie musiał wziąć inny modem, E122 nie obsługuje odpowiednich częstotliwości.
Nadto z zasięgiem Aero2 wokół Gorlic może być problem, niby jest jeden nadajnik w okolicy, ale tylko jeden.
Mam zamiar jutro sprawdzić na karcie Play. Bo podobno jedynie Play ma roaming także na dostęp do internetu mobilnego. Tak na ich stronie wyczytałem.
==edit===
czy ustawienia APN i pozostałe dla Play są podobne do Orange ?
Bodzio napisał(-a):
czy ustawienia APN i pozostałe dla Play są podobne do Orange ?
Tak, powinny ci zadziałać dokładnie te same. W razie czego w artykule na temat e122 chyba były ustawienia dla Playa.
Play i Plus łączy się od kopa. Orange... wygląda to tak, jakby zależało to od obciążenia sieci. Jak większe, to się nie połączysz lub długo czekasz. Jak luzy na sieci to błyskawicznie.
Czyli nie sprzęt tylko sieć. Dziwni są, hmmm