Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, zainstalowałem system, przy instalacji podałem login i hasło do PPPoE, internet jest, ale niektóre strony nie działają, wczytuje się jakby samo <title> :| lub nic.
Poczytałem że problemem może być MTU. Faktycznie, bo ping -f -l 1380 onet.pl dochodzi, a samo ping onet.pl już nie.
Problemem jest coś z serwerem, bo ominięcie serwera skutkuje prawidłowym działaniem problematycznych stron.
Gdzie moze byc problem?
O ręcznym wyznaczaniu MTU możesz przeczytać w DUGowym FAQ.
Warto się dowiedzieć jaka jest zalecana wartość MTU w Twojej sieci. Nie wiem o jakim serwerze piszesz i trudno się jest domyśleć. Można spróbować ze zmianą serwerów DNS na googlowe (8.8.8.8 , 8.8.4.4 ) lub opendns ( 208.67.222.222 , 208.67.220.220 ) i sprawdzić jak działa.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2013-04-19 08:12:08)
dodam, że ping bez parametrów - ping onet.pl - nie powinien odczuwać problemów z mtu
mam wheezy, net z dialogu.
ping onet.pl nie odczuwa, ale ping -s wartosc onet.pl juz tak
mtu wyznaczylem poprawnie, dodalem tez 28 bajtow i niestety nadal jest to samo :(
dnsy oczywiscie zmienialem na samym poczatku
nie jestem pewien, ale wyglada na to, ze te problemy pojawily sie po przejsciu z PLD na debiana, a pliki conf od PPP sa takie same
Ostatnio edytowany przez tomtomdwa (2013-04-19 10:31:10)
Witam,
Jak jest podpięty komputer?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Komputery w sieci podpiete sa przez
$iptables -t nat -A POSTROUTING -o $ext_dev -j SNAT --to-source $ext_ip
czyli klasycznie eth0 wejscie eth1 wyjscie w lan i switch, tu po drodze wszystko sprawdzalem.
czy firewall wlaczony czy wylaczony bez zmian.
konfiguracja firewalla i ppp0 przeniesiona z PLD i coraz bardziej sie przekonuje ze to sie stalo dokladnie po zmianie systemu.
jedynej rzeczy czego nie sprawdzilem to sieciowki od strony wan i modemu dialogowego, ale czy ona moze powodowac takie problemy? :|
Zrobiłem, niestety nie wiem co było przyczyną, ale wykasowałem pliki konf. i zainstalowałem pppoeconf, którego wcześniej nie było.
przy interfejsie ppp0 MTU jest takie samo jak wcześniej, a jednak teraz wszystko gra.