Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej, może i tu za dużo nie pisałem, ale to i dlatego że długo byłem n00bem (dalej jestem, choć mniej :P) i że eksperymentowałem z różnymi distrami, ale żadne nie dorównało Debianowi, więc w końcu wróciłem. Chciałbym dołączyć do DUGa, więc napisałem krótki artykuł:
Łączenie się z shellem z kodowaniem innym niż lokalne
Kupiłem sobie kiedyś jakiegoś taniego shella, do irca, byłem wtedy jeszcze zielony w tych sprawach.
Wiedziałem że w Debku jest wbudowany klient ssh, więc czym prędzej wydałem polecenie:
ssh pewien.shell.org
Serwer ten zapytał mnie o hasło, zalogowałem się, i pojawił się problem.
Zamiast polskich znaków były krzaki. Jak się niedługo później dowiedziałem, była to wina różnicy kodowania, na komputerze lokalnym było ustawione UTF-8, a na zdalnym ISO-8859-2.
Po krótkim googlowaniu, trafiłem na narzędzie luit
Składnia jest bardzo prosta:
luit --encoding <kodowanie-źródłowe> <polecenie>
Czyli, jesli chcemy się połączyć z serwerem "pewien.shell.org", którego kodowanie to "ISO-8859-2", wpisujemy:
luit --encoding ISO-8859-2 ssh pewien.shell.org
Luit ma więcej możliwości, zainteresowanych odsyłam do:
man luit
TL;DR
luit --encoding <kodowanie-shella> <polecenie ssh>
nie wiem czy to wystarczy, jak nie to postaram się napisać coś dłuższego, lepszego.
Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku, wszechmocny Bodziu :P
Ja tam wszechmocny nie jestem. Bruce był wszechmogący :D
Jakbyś tak się na forum poudzielał troszeczkę, coś pomógł jednemu, drugiemu - to i punktów by Ci przybyło, a i mnie łatwiej by było Boga odgrywać :P
To pewnie przez ten obrazek, już wcześniej ktoś go tu wstawiał i też się wtedy nie dostał. ;)
Zwracam się z uprzejmą prośbą o przyjęcie w szeregi niesłynnej drużyny użyszkodników gentoo, Don Bodzio Corleone.
Staż dość długi, może aktywność piśmiennicza nie za wielka ale to gdzieś tam w cieniu śledzę i przeglądam, a pewnego dnia zawładnę światem. Muahaha.
Coby przyśpieszyć formalności...
1 flaszka to mało.
Najwyższa Rada zaczyna rozmyślania przy minimum 1 skrzynce....
*w skrzynce też nie może być "byle co"
I co My mamy sobie jeszcze to sami rozrabiać !!
Yampress ale po co?
;-)
A nie zrozumiałem ... To jako przepitka ]:->
Dobry wieczór...
Ponieważ mama powiedziała mi rano że jestem już bardzo biegły w komputery chciałbym poprosić o przyjęcie mnie w szeregi gangu trzymającego władz^W^W użytkowników Debiana.
A, kazała też wziąć ze sobą to jako wkupne.
Jako, że jeszcze w głowach nam "szumi" po poprzednim wniosku przyjęcia do gangu aktualna prośba musi nabrać urzędowej mocy (2 tygodni), w których to zastanie podjęta decyzja przez (Najwyższa Rade). Selekcja jest sprawą dość skomplikowaną kiedy to Najwyższa Rada "prześwietla" ubiegającego się o posade członka Drużyny.
W związku z czym sugerujemy oczekiwać decyzji w najbliższym czasie.
]:->
enether napisał(-a):
Dobry wieczór...
Ponieważ mama powiedziała mi rano że jestem już bardzo biegły w komputery chciałbym poprosić o przyjęcie mnie w szeregi gangu trzymającego władz^W^W użytkowników Debiana.
A, kazała też wziąć ze sobą to jako wkupne.
http://www.dimensionsinfo.com/wp-content/uploads/20 … s-Bottles.jpg
Nie lubię burbonowatych, ale jak nie jesteś dzieckiem neostrady to masz
Elder napisał(-a):
Zwracam się z uprzejmą prośbą o przyjęcie w szeregi niesłynnej drużyny użyszkodników gentoo, Don Bodzio Corleone.
Staż dość długi, może aktywność piśmiennicza nie za wielka ale to gdzieś tam w cieniu śledzę i przeglądam, a pewnego dnia zawładnę światem. Muahaha.
Coby przyśpieszyć formalności...
http://lovelypackage.com/wp-content/uploads/2009/06/trill21.jpg
Kurde, Ty też z flachą ? - normalnie nałogiem zostanę i pewna pani "K" będzie cieszyć jak szpok
A to pomyłka adresu bo my tu to:
Zwracam się z uprzejmą prośba do petentów o złożenie ponownych wniosków o przyjęcie do gangu z poprawionym adresem., który poprawnie brzmi jak wyżej lub niżej .
Forum Debian Users Gang lub Debian Users Group. Polish (Polisz wcześniej może przed nazwą stać).
]:->
Ale Szanowny Panie Yampressie, nie można by tego załatwić...
...inaczej?
OT:
Skąd to zielone? :O
Ostatnio edytowany przez enether (2013-04-11 22:35:20)
<offtop>
Mamy taki zielony theme? :D
</offtop>
milyges napisał(-a):
<offtop>
Mamy taki zielony theme? :D
</offtop>
Skórek ci u nas dostatek. Mamy nawet skórkę Drużyny Użytkowników Gentoo, którą Yampress twierdzi, że nie jesteśmy. ;)
Yampress napisał(-a):
Drogi milygesie owszem Lithium ?
http://ompldr.org/taTJjag
@ether Gotówka nie !! Ale .... jeśli zakupisz ze 20 najnowszych wysokojakościowych, wysokowydajnych serwerów to pomyślimy ]:->
No 19 starczy. Nie będziemy żyłować petentów
http://www.thomas-krenn.com/pl/produkty/systemy-ser … u-cse512.html
Takie mogą być? Małe i oszczędne skubańce, a przy tym całkiem sympatyczne w obsłudze (pod warunkiem że nie trzeba k$#%a w nich dysku wymieniać) i bezproblemowe w eksploatacji. Rozsiejmy te 19-cie po całym świecie i upewnijmy się że DUG już nigdy nie padnie.
A co do ich zakupu... może być na raty? Złotówka miesięcznie przez resztę życia?
Tak bardzo ubogi....
Ostatnio edytowany przez enether (2013-04-11 22:52:24)
enether
Pieniądze nie grają roli kiedy wstępujesz do osławionego grona najlepszych w kraju... Ta renoma i lans =:D
A prowadzimy jakąś zbiórkę jak Jedyne Słuszne Radio na rzecz funduszu dominacji nad światem? :P
To odnosnie admina łajzy :PP
A podanko tutaj
alexis011 napisał(-a):
To odnosnie admina łajzy :PP
http://pl.memgenerator.pl/mem-image/no-zadna-lajza- … mie-pl-ffffff
A podanko tutaj
http://kaczuszka.co.uk/thumb/sobieski-vodka__5902738882147.jpg
Następnym razem Finlandię poproszę. Sobieski mi nie podchodzi.