Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam pytanie jak najtaniej (ale nie kosztem niezawodności) podłączyć taką antenę do komputera? http://tablica.pl/oferta/antena-kierunkowa-yagi-16d … -ID29dLN.html i nie, nie reklamuję tutaj aukcji marka po prostu jest to jedna z niewielu stron która podaje jakieś konkretne informacje na temat kabla i wtyku przy tych antenach dla osoby, która z sieciami bezprzewodowymi nie ma nic wspólnego.
Oto mój maraton naiwnych pytań. ;-)
Potrzebuję jakąś kartę wifi tak? ale jaką czym się kierować? wszystkie karty do których zdołam zakręcić to złącze będą działały prawidłowo? (pomijając już standard sieci b,g,n) jakieś konkretne modele poproszę abym mógł zacząć szukać i porównywać na własną rękę
Tak się też zastanawiam, czy mogę podłączyć to bezpośrednio do jakiegoś routera (takiego na przykład, który ma dwie anteny i na nim rozdzielić sygnał zarówno na wifi jak i na porty lan)? I tutaj wyjaśniam chodzi o sytuacje gdzie odkręcam jedną z anten w routerze i podlanczam w to miejsce zewnętrzna antene czy tak się nie da?
O tym w jakiej sieci to działa (2.4GHz czy 5GHz) decyduje antena nie karta zgadza się?
Jeżeli masz jakieś trudniejsze warunki sieciowe, to zainteresuj się nanostacją, to urządzenie z własną kartą sieciową zapinane do kompa przez ethernet.
Jakbyś natomiast zdecydował się na tą Yagi, to zapnij ją przez bezpiecznik gazowy, to jest jakaś podstawowa ochrona, żeby od pioruna Ci komp nie oberwał.
Wszystkie typy anten należy montować na uziemionym maszcie antenowym, połączenie masztu ze sprawnym piorunochronem linką o średnicy min 5mm się kłania.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-04-14 16:03:04)
Może jeszcze napisz na co Ci to?
Antena nada się np do komunikacji na dłuższym odcinku np 2km przy widoczności optycznej. Zupełnie nie nadaje się do użycia w budynku - praktycznie bez zauważalnego zysku.
W jakiej sieci działa decyduje zarówna antena jak i karta. Wyobraź sobie, że antena od telewizora teoretycznie też jest anteną - ale czy na 2.4 lub 5 Ghz też będzie działać?
Kawałek druta też jest anteną i co z tego?
Ostatnio edytowany przez bobycob (2013-04-14 11:31:34)
Nie próbuję absolutnie tworzyć niczego dziwnego. Znajomy aby oszczędzić parę groszy kupił internet od lokalnego gościa bez instalacji (odkupił jakąś starą antenę z 5 zł) i oczywiście nie wie jak to poskładać w całość.
Tak więc antena będzie na zewnątrz skierowana na nadajnik tylko jeszcze nie wiem czy mam kupować do tego kartę czy też od razu jakiś router.
i edit
http://www.dlink.com/pl/pl/support/faq/antennas-cab … t-my-external
w każdym przypadku jest wykonalne takie podłączenie zewnętrznej anteny (takiej jak ta z postu nr 1) do routera i czy sieć wifi będzie normalnie działać?
Gdzie czytałem, że standard n potrzebuje 2 anten czyli na tej jednej byłby dostępny tylko g tak? Czy zupełnie tutaj mylę pojęcia i takie coś w ogóle nie ma racji bytu router będzie usiłował rozgłaszać to również na zewnętrzną antenę o ile się nie zepsuję wcześniej.
Przypuśćmy że od tego http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-MR3420 odkręcę jedną z tych anten i jej miejsce zakręcę tą zewnętrzną będzie działać? Oczywiście tego routera pewnie nie kupi (ten mój kolega) bo jest ten sprzet jest 'zbyt bogaty' i woli wyhaczyć jakąś 'igłę' ;-) ale tak teoretycznie?
Ostatnio edytowany przez HAL9000 (2013-04-14 17:26:23)
Długo już nie bawię się takim sprzętem.
Na pewno poniższy router był używany w takich instalacjach.
http://www.cyberbajt.pl/produkt/2056/
Karta montowana w komputerze jest zbyt kłopotliwa. Do tego borykanie się ze sterownikami.
Na pewno sieć jest b/g. Router musi pracować w obu standardach - zapomnij o routerach pracujących tylko w g - są i takie wynalazki. Wątpię aby używane było N ;).
Na pewno nie jest to antena używana przy 5 Ghz.
Tak odnośnie uziemiania wspomnianego przez Jacka - tutaj nie ma za bardzo czego uziemiać - co najwyżej sam router możesz do oplotu spiąć z bolcem w gniazdku ;).
Niestety ta antena to kawał rurki pcv z dipolami w środku. Cena 5zł to chyba kabel do niej jest więcej wart - był sprzedawany czasem za 5m zł metr. :)
Ostatnio edytowany przez bobycob (2013-04-14 22:28:44)