Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam na forum.
Zastanawiam się nad zakupem serwera HP ProLiant ML 110 G7. Serwer posiada dwa kanały Sata (jeden dla napędu DVD, drugi dla zatoki na 4 dyski). Czy Debian nie będzie miał problemów z prawidłowym odczytem dysków w tej zatoce? HP podaje, że z dystrybucji linuxowych wspiera jedynie: Red Hat Enterprise Linux 5 Server oraz SUSE Linux Enteprise Server 10/11.
Czy ktoś z Was konfigurował na tym serwerze raid 1?
W zasadzie zależy mi jedynie, aby instalator poprawnie odczytał dwa dyski, później zepnę je przy pomocy mdadm w raid 1.
Ew. może polecicie jakiś sprawdzony model serwera, który nie będzie problematyczny przy instalacji i konfiguracji? Mam do wydania kwotę 2500 zł.
Ostatnio edytowany przez SBPNS (2013-04-09 08:08:57)
No to ekstra, bo to jest maksymalny budżet jaki mogę założyć. W tej cenie to raczej nic innego nie znajdę.
Zaproponowano cenę 2000 netto.
Ostatnio edytowany przez SBPNS (2013-04-09 09:08:26)
No jest to kasa firmowa, ale zawsze rozpytuję u lokalnych dostawcó. Trochę się o tym serwerze naczytałem w kwestii instalacji na nim Debiana i można znaleźć trochę negatywnych wpisów, że jednak były jakieś problemy.
Ja na centonach bazuje i tak samo z poprzednią serią g6 nie miałem problemów jak chcesz to sobie kup serię g6 do tego porządniejszy procesor i ramy zapewne tańsze będą i za tą sama kasę złożysz sobie pewny sprzęt, ja rackami się obsługuje ale zapewne podobna płyta jest więc nie będzie problemów.
Uzywam MLi w firmie od generacji 6 do 8 i nigdy problemu nie było z Debianem czy Gentoo.
O to bardzo dobra wiadomość.
Witam,
Jeżeli to nie musi być nowy sprzęt to poszukaj na allegro lub poleasingowego serwera.
Mi ostatni udało się kupić na allegro HP ProLiant G6 DL380 z dwoma prockami Intela + 12GB RAM + 2x72GB 15K + CD-ROM za 3000PLN Netto..
Zainstalowałem Debiana 6.0.7 i wszystko działa bez najmniejszego problemu...
Polecam...
Ptaszol
Raczej zależy nam na nowym.
Dzisiaj zamówiłem HP ProLiant ML110-G7 E3-1220 1x2GB 1x250GB DVD-RW 1x350W. Teraz tylko czekać na stabilne wydanie Debiana 7.0.
ptaszol napisał(-a):
Mi ostatni udało się kupić na allegro HP ProLiant G6 DL380 z dwoma prockami Intela + 12GB RAM + 2x72GB 15K + CD-ROM za 3000PLN Netto..
Płyta Gigabyte GA-7TESH1-RH (2 cpu na LGA 1366) + 12GB DDR3 ECC REG + obudowa typu tower + 4x SAS 73GB 15k rpm + kontroler RAID LSI + Xeon L5520 + GPU GeForce 7900GS + Zasilacz 500W + chłodzenie CPU = ~1700pln brutto - sprzęt jest mega ;) Poszukaj sobie składaka. A jak weźmiesz pod uwagę ebay i czas dostawy do 3-4tyg to będziesz w stanie zaoszczędzić około 200-300pln na samym procu!
Składaki to też jest jakieś rozwiązanie i nie uważam, żeby było gorsze, nie mniej w dłuższej eksploatacji trzeba o nie bardziej dbać. Jednak podzespoły użyte w typowym serwerze mają większą trwałość i są dedykowane do pracy 24/h. Serwer, który do tej pory miałem był właśnie składakiem. Złożyłem go na przełomie 2008/2009 r. W firmie mamy jeszcze jeden serwer (nie składak) i pracuje bezawaryjnie od 2007 r. Były pieniądze więc wolałem zainwestować i mieć spokój przez dłuższy czas.