Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Jako, że jest to mój debiut/pierwszy post proszę o wyrozumiałość i konstruktywną krytykę żebym w przyszłości mógł sam sobie radzić z takim problemami. :)
Przejdźmy do rzeczy ... podczas uruchamiania systemu wszystko ładnie się ładuje do czasu aż pojawia się okno do wpisania loginu i hasła, po wpisaniu owych danych użytkownika (login+hasło) ramka znika i nic się nie dzieje, zostaje sam kursor (na pulpicie nie ma nic, tapeta się nie ładuje). Jednak przy wpisaniu danych root system normalnie się odpala, pojawiają się wszystkie paski - jednym słowem jest ok. Kilka dni temu zrezygnowałem z zamkniętych sterowników i zainstalowałem otwarte, do tej pory wszystko było dobrze. Starałem się czytać logi jednak jeszcze nie wszystko z nich rozumiem dlatego postanowiłem z tym problemem udać się do Was.
Ostatnio edytowany przez yooz (2013-03-31 18:21:45)
Witamy na DUGu
proszę o wyrozumiałość i konstruktywną krytykę żebym w przyszłości mógł sam sobie radzić z takim problemami. :)
OK.Zaczniemy od krytyki :)
Nie podałeś jaka to karta graficzna i sterowniki.
Sprawdź na nowym użytkowniku czy będziesz umiał się na jego konto normalnie zalogować.
Moja karta graficzna to
VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G86 [GeForce 8400M GS] (rev a1) Subsystem: Hewlett-Packard Company Pavilion dv6700 Kernel driver in use: nvidia
I już sprawdzam jak wygląda sytuacja z nowym użytkownikiem.
Kernel driver in use: nvidia
Nadal używasz zamkniętych sterowników.
Ja nie widzę powodu aby ich nie używać.
Na nowym użytkowniku wszystko uruchamia się bez żadnego problemu.
Sterowniki podmieniłem ponieważ chciałem sprawdzić jak działa Diablo II i na zamkniętych miałem informacje direct rendering: NO i dodatkowo błędy, po zmianie sterowników tego błędu nie ma a Diablo II mnie nudzi.
Ostatnio edytowany przez yooz (2013-03-31 16:32:29)
Jest akceleracja na zamkniętych sterownikach. Mogę się tylko domyślać, że instalujesz te sterowniki zewnętrznym skryptem i nie przeinstalowałeś ich po aktualizacji xserver-xorg-core lub libgl1-mesa-glx.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=228831#p228831
No to już mam z głowy problem akceleracji na zamkniętych sterownikach,dzięki.
Jednak nadal próbując zalogować się na swoje konto efekt jest taki sam jak w pierwszym poście, na nowo utworzonych kontach bez problemu wszystko działa. Czy jedynym rozwiązaniem w tym wypadku to spakować sobie całą zawartość katalogu domowego, skasować i utworzyć raz jeszcze konto ?
Ostatnio edytowany przez yooz (2013-03-31 17:40:53)
Wywal pliki konfiguracyjne z katalogu domowego konta ,które się krzaczy.
Albo jeszcze lepiej zmień ich nazwę.
Dla xfce4 to będzie na pewno ~/.config/xfce4 i może jeszcze parę innych. :)
Po usunięciu wszystkich plików i katalogów z ~/.config nadal ten sam efekt.
Mój system jest jak pogoda - płata figle na święta ;)
Wywal jeszcze katalog
~/.cache oraz zobacz co jest w pliku ~/.dmrc
Katalog ~/.cache to już przeszłość - skasowałem.
Plik ~/.dmrc zawiera następującą treść
[Desktop] Session=lightdm-xsession
Po skasowaniu ~/.cache i ~/.dmrc mogę znowu się zalogować, jednak od początku muszę sobie wszystko poustawiać - co nie będzie wcale aż takie trudne.
Serdecznie dziękuje ilin za pomoc w rozwiązaniu problemu.
ArnVaker dziękuje za informacje o akceleracji w zamkniętych sterowikach.
Pozdrawiam
xfce rulez
Yampress napisał(-a):
xfce rulez
+2048
yooz napisał(-a):
Po skasowaniu ~/.cache i ~/.dmrc mogę znowu się zalogować, jednak od początku muszę sobie wszystko poustawiać - co nie będzie wcale aż takie trudne.
Podaj wynik polecenia:
ls -al /etc/skel
==
Poprawione ;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-04-01 15:13:31)
Yampress napisał(-a):
xfce rulez
Również jestem tego samego zdania.
marcin'82 napisał(-a):
Podaj wynik polecenia:
Kod:
ls -al /etc/skel
Poniżej wynik
dominik ~ $ ls -al /etc/skel razem 28 drwxr-xr-x 2 root root 4096 mar 3 23:29 . drwxr-xr-x 131 root root 12288 kwi 1 14:16 .. -rw-r--r-- 1 root root 220 sty 1 04:16 .bash_logout -rw-r--r-- 1 root root 3392 sty 1 04:16 .bashrc -rw-r--r-- 1 root root 675 sty 1 04:16 .profile
PS. marcin'82 yooz a nie Yooz :)
PS 2. Dzięki za poprawienie nicka ;)
Ostatnio edytowany przez yooz (2013-04-01 15:54:52)
Skoro już offtopujemy
Yampress napisał(-a):
xfce rulez
Po tygodniu używania KDE wróciłem do xfce.
Nie dlatego ,że kde jest złe.
Zauważyłem ,że jednak bardziej ssie.
Plasmoidy wymagają.
Przy kde "na luzie" mam obciążenie 12-15 % każdego rdzenia.
Przy xfce4 2-4%
Mam XFCE 4.10.
Strony: 1