Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
gdy wyślę maila przez konsole na vpsie, poleceniem mail, wszystko jest ok, dostaje wiadomosc na gmaila
aliasy
wygladaja mniej wiecej tak
postmaster root
root nick
nick nick@gmail.com
jednak jeśli wyślę wiadomość z innego servera niż mój (localhost), to wiadomośc nie dociera na skyrznkę na gmailu.
Dziekuje ;)
Logi....
te z /var/log/mail.log ?:P
Mar 30 16:42:23 domena postfix/smtp[19967]: 13E5EA909C25: to=<nick@gmail.com>, orig_to=<postmaster@domena.pl>, relay=gmail-smtp-in.l.google.com[173.194.70.27]:25, delay=0.98, delays=0/0/0.3/0.68, dsn=2.0.0, status=sent (250 2.0.0 OK 1364661742 r7si9572455eeo.78 - gsmtp)
Mar 30 16:42:23 domena postfix/qmgr[19965]: 13E5EA909C25: removed
Ostatnio edytowany przez rj46 (2013-03-30 17:45:43)
jednak jeśli wyślę wiadomość z innego servera niż mój (localhost), to wiadomośc nie dociera na skyrznkę na gmailu.
To jeszcze napisz, co miałeś na myśli piszac powyższy zacytowany kawalek..
Z jakich innych serwerów?
no z gmaila chociaż, gdy wyślę mail z jakiegos serwisu na postfixa, nie dochodzi
rzadko siedzę w postfixie i nie mogę znaleźć czemu, mogę wysłać z servera maila do siebie na gmaila, ale z gmaila do na maila który przekierowuje z postfixa na innego gmaila, juz nie da rady ;/
Czyli, kiedy wysyłasz z gmaila na swojego Postfixa, to nie dochodzi, czyli tówój Postfix nie odbiera poczty, tak?
Jeżeli nie dochodzi z gmaila, to za dwa dni będzie zwrotka z wyjaśnieniem, dlaczego nie doręczono przesyłki.
Chyba, zę maile zatrzymuje tówj serwer.
Zobacz, czy nie widzą te maile (co nie doszly) w kolejce wiadomosci.
Albo w logach, czy były polączenia z gmaila i co się dzieje dalej z wiadomością.
Jak logi masz mało wyraźnie, to w master.cf ustaw smtpd -v zamiast smtpd wtedy będzie wywalał do logu znacznie więcej informacji.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-30 19:51:41)
no w logach jest, że miala leciec wiadomosc do mnie na gmaila, (origin_to: postmaster@domena) z prawidlowego adresata, ale potem coś kolejka aktywna, i usunieta wiadomosc, troche niejasne dla mnei te logi ;/
Widocznie Postfix nie przepada za kaszną w alainsach pocztowych, którą tem robisz.
Ustaw alians:
postmaster {login}@gmail.com
potem
newaliases postfix reload
dalej nie przekierowuje maily