Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Posiadam w firmie nie typową aplikację synchronizacji bazy danych oddziałowych z serwerem.
Zdarza się że synchronizator wywala błąd i nie działa choć aplikacja i usługa jest nadal dostępna.
Jaki będzie najlepszy i najbardziej wiarygodny sposób zdalnego sprawdzania stanu takiej aplikacji przez nagiOS-a.
Monitorowanie logów systemowych pod kontem konkretnego błedu? czy może coś innego?
Pozdrawiam
Najlepiej będzie napisać własny plugin do nagios-a.
Tyle to i ja wiem. :] Pytanie jaki dobrać mechanizm sprawdzający. O to sie rozchodzi.
Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie ;-) Ja nie mam pojęcia jak ta "nietypowa aplikacja do synchronizacji danych" działa, czy i jakie kody błędów zwraca, czy i co zapisuje coś do logów. W jaki sposób ta aplikacja "wywala błąd", jak jest uruchamiana i o co chodzi z jej dostępnością i dostępnością jakiejś usługi? - czyżby był to demon?
Strony: 1