Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-03-08 13:45:40

bartezgo - Nowy użytkownik

bartezgo
Nowy użytkownik

Postfix i zwrotka 550

Witam,

proszę na wstępie o wyrozumiałość ale szukałem po necie i niestety nie zdołałem ogarnąć problemu. Od pewnego czasu (zapewne od momentu modyfikacji ustawień na serwerach odbiorców) jest problem z dostarczeniem poczty z mojego serwera. Dwa błędy jak poniżej. Doczytałem się, że błędnie jest rozwiązywane revDNS ale proszę o podpowiedź na co powinno być rozwiązywane. Proszę o jakąś poradę.

Dane mojego serwera:

- adresacja zewnętrzna od TP
- przykładowe IP serwera: 1.1.1.3
- IP bramy: 1.1.1.1
- domena mail.mojastrona.pl kieruje na 1.1.1.3
- domena mojastrona.pl kierowana na hosting gdzie utrzymywana jest strona www

Polecenie:
- host rozwiązuje IP 1.1.1.3 serwera na b.mojastrona.pl
- host b.mojastrona.pl rozwiązuje na 1.1.1.3
- host mail.mojastrona.pl rozwiazuje na 1.1.1.3

Zmieniałem w konfiguracji postfixa myhostname na b.mojastrona.pl ale to nie pomogło.

<x@x.nl>: host xxx.nl[xxx.xxx.xxx.xxx] said: 550 Denied by policy. (in reply to RCPT TO command)

<x@xxxx.com.pl>: host xxx.com.pl[xxx.xxx.xxx.xxx] said: 550 5.7.1 Client host rejected: cannot find your hostname, [moje IP] (in reply to MAIL FROM command)

Pozdrawiam,
bartezgo

#2  2013-03-11 12:34:30

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Re: Postfix i zwrotka 550

serwer odwalił Twojego email bo mu się nie podobasz :) nie może znaleźć twojej nazwy jak ping mail.mojastrona.pl to odpowiada ? zwraca Twój IP ?

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

Stopka forum