Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Podczas pracy.
Wyłączył się i żadnych oznak życia w sobie nie daje.
Żadne kontrolki, nic z tych rzeczy.
No i po podłączeniu zasilacza dioda na nim gaśnie...
Zasilanie? Płyta? Procek?
Mógł się tylko procesor poluzować, widziałem coś takiego kiedyś w lapku "HP za 1899" - z Geanta.
Po dówch wizytach w serwisie, lapek znowu zdechł, znajomy trzepnął nim o blat,
i lapek zaskoczył, po jakimś czasie znowu nie działał.
Okazało się, że z jakiegoś powodu procek tracił kontakt z płytą główną.
Tak sobie myślę, że skoro po podłączeniu zasilacza gaśnie na nim dioda, to jest gdzieś zwarcie.
To dobrze myślisz. Jeśli masz trochę wiedzy, sprzętu i chęci to http://www.elvikom.pl/forum/
Jeśli nie czujesz się na siłach to serwis.
Na początek sprawdź na tabliczce znamionowej zasilacza jakie ma napięcie wyjściowe, a potem zmierz miernikiem jaką wartość masz na wyjściu - pamiętaj by mierzyć napięcie stałe. Podaj te wartości.
Obejrzyj dokładnie przewód łączący zasilacz z laptopem pod kątem uszkodzeń mechanicznych, wgnieceń itp.
Może martwić fakt, że komputer się nagle wyłączył, ale często przy nie do końca sprawnym ogniwie takie wyłączenia mogą być możliwe, a gdy jeszcze nie tak dawno komputer był 'ładowany' przez niesprawny zasilacz, to można ten fakt źle zinterpretować.
Laptop, gdy się wyłączył był zadokowany w stacji.
A potem odszukałem oryginalny zasilacz i to na nim ta dioda gaśnie.
Dla spokoju zmierzyłem mu napięcie i daje te 19,5 V.
A sprawdzałeś laptopa na samym napięciu z zasilacza (bez baterii)?
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2013-02-26 07:36:59)
Sytuacja się rozwinęła.
Niezbyt po mojej myśli.
W serwisie poinformowano mnie, że "uszkodzony jest układ zasilania i przetwornica".
Za co życzą sobie nieco mniej niż trzy stówy...
Trudno powiedzieć bym był zachwycony.