Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jest to strona poglądowa projektu (bardziej do zbierania waszych opinii) [i dzielenia się aktualnymi informacjami]
OpenDave ma być klonem gry "Dangerous Dave"
Fervi
02.03.2013 (23:59)
Aktualnie - prawie nic nie zrobiono :P
http://www.gmclan.org/up6184_3_opendave.html
Proszę testować
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-03-03 18:11:30)
http://speedy.sh/wm44f/opendave
Fervi
Dodano:
- Fizyka gry (postaci)
- 1 Mapa w całości zrobiona (sklonowana)
- Nie wiem co jeszcze :D.
W teorii OpenDave to silnik i jest (przynajmniej częściowo) grywalny
Kiedyś na Pegasusie grałem w coś co wyglądało mniej więcej jak wyżej. ;)
Tyle lat tą grę przechodziłem i nigdy nie przeszedłem :P A na Youtube jest film jak gościu w 7:30 przechodzi :(
Sam silnik (i jego prostota) umożliwiają w łatwy sposób jego modyfikację czy rozszerzanie
W każdym razie jak ktoś chce kod źródłowy (bo jak sama nazwa wskazuje - Open), niech napisze. Na razie jeszcze nie jest wszystko skończone, więc nie udostępniam, niemniej jednak jest
Fervi
fervi: dlaczego nie rozwijasz tego na Githubie/Gitoriousie?
Nawet jeżeli w tę grę nikt nigdy nie zagra, to przynajmniej nauczyłbyś się korzystać z gita, co może Ci się kiedyś przydać.
Prawdziwi wyjadacze są na Sourceforge :D
Najpierw projekt rozwinę w miarę (całego nie zrobię, bo nie mam map i wielu grafik)
Fervi
PS. Jak ktoś chce, zawsze może do któregoś z projektów dołączyć
Podoba mi sie założenie.Ta gra to jak powrót do czasów młodości ^^, szkoda tylko że gry nie da sie wczytać z taśmy jak w c64, a może sie da? ;)
Fervi: pokaż przykładowe grafiki (postać, otoczenie) i uchyl rąbka tajemnicy w jakiej formie one wystepują w projekcie, jak również czy bedzie możliwość ich modyfikacji. Grafików do pixelartów możesz poszukać na ppa.pl forum.c64power.com i podobnych. Są też z tego co pamietam gotowe zestawy spritów z możliwością wykożystania we własnych produkcjach. w każdym razie czymie kciuki. RETRO RULLEZ!!
szkoda tylko że gry nie da sie wczytać z taśmy jak w c64, a może sie da? ;)
Nie wiem, komputery trochę ewoluowały, ale na Pendrive da się wrzucić grę :P (Gra jest multiplatformowa i w teorii powinna pójść na wszystkim z kompilatorem GCC, OpenAL'em i paroma ficzerami)
Fervi: pokaż przykładowe grafiki (postać, otoczenie) i uchyl rąbka tajemnicy w jakiej formie one wystepują w projekcie
Występują w formie grafiki, czyli graficznej, ciężko mi napisać coś innego :P Po to jest grafika (grafika została w chamski sposób zripowana z oryginału na czas tworzenia)
również czy bedzie możliwość ich modyfikacji
Jeśli powstanie grafika "właściwa" (czyli nie zripowana, a zrobiona w legalniejszy sposób) - to jak najbardziej
Fervi
Wersja 110313 (11 Marca 2013)
W tej wersji stworzyliśmy 2 level (w pełni prawdopodobnie), opracowaliśmy zmianę viewingu, lives'y i parę innych rzeczy
2 Bugi:
- Lives'y (i inne rzeczy) nie idą za viewem
- View nie przesuwa się dokładnie jak w grze (choć sama gra jest grywalna)
Gra powinna chodzić na 64-bitowym Wheezy'm
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-03-11 11:00:27)
Przeszedłem tą gre w całości. Jakieś 15 lat temu ]:-> . Albo więcej.
Wersja 250413 (25 Kwiecień 2013):
- Poprawne wyświetlanie Lives'ów
- Poprawne odległości w przejściach między ekranami (jeśli level jest długi, to kamera przechodzi o odpowiednią wartość X)
- Poprawny system wyświetlania Lives'ów itd. (podąża za ekranami)
http://gmclan.org/up6184_3_opendave.html
Fervi
PS. Szukam ludzi chętnych do pomocy przy projekcie
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-04-25 17:10:00)
fervi napisał(-a):
PS. Szukam ludzi chętnych do pomocy przy projekcie
A co trzeba umieć, żeby pomóc?
Przejść oryginalną grę i robić (najlepiej) screeny co sekundę. Można fajny skrypt do tego zrobić. No i wysłać te wyniki
Fervi