Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-03-02 10:56:38

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Jaki program do wystawiania faktur pod Linuksa?

Potrzebuję programu do wystawiania faktur. Do tej pory używałem programu Qfaktury. Niestety od tego roku pojawiły się pewne zmiany w prawie dotyczące wystawiania faktur, zniknęły między innymi opisy oryginał/ kopia, zmieniło się nazewnictwo dokumentu, oraz inne drobniejsze. Część kontrahentów zwraca mi uwagę, że mam dalej niedostosowane faktury do aktualnych wymogów. Pisałem już ponad miesiąc temu do twórców programu Qfaktury, jednak nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wydaje się, że program jest defacto martwy i nie będzie więcej rozwijany.

Ten program odpowiadał mi idealnie. Niestety muszę poszukać alternatywy. Testowałem te rozwiązania lefhand, ale to strasznie przerośnięty soft i bardzo nieintuicyjny. Potrzebuję po prostu prostej aplikacji do wystawiania faktur. Czy ktoś mógłby coś takiego polecić? Na windowsa jest pewnie mnóstwo takich darmowych programików, ale ... no właśnie ale, jednak jestem linuksiarzem i chciałem udowodnić wszystkim, że prowadzenie małej firmy na linuksie jest możliwe i da się bez uciekania się do emulacji.

#2  2013-03-02 11:22:18

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Jaki program do wystawiania faktur pod Linuksa?

A nie możesz porzeźbić trochę w kodzie Qfaktur?
Pewnie tam jest jakiś szablon dokumentu w kodzie, w ktorym można poprawić conieco, bez rozwalania programu na czynniki pierwsze.

Względnie możesz sobie w Libreoffice zrobić szablon dokumentu, i nawet podpiąć go do bazy SQL , żeby dało się drukować pozycje z SQLa, a przy wprowadzaniu danych insertować je bezpośrednio do bazy SQL.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-02 11:26:21)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2013-03-02 11:55:38

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Hmmm
Dzięki za podpowiedź, zupełnie nie pomyślałem o tym, że sam mógłbym to zrobić. Potrzebuję jeszcze podpowiedź gdzie mniej więcej w którym pliku te informacje o tym jak ma wyglądać faktura się znajdują?
Poniżej lista plików ze źródeł:

Kod:

darek@PC-kubuntu:~/qfaktury-0.6.2_1$ ls
ChangeLog.txt           debug                 KontrahenciLista.h   Makefile.Release  ReadMe.txt             Towary.ui
config.h                Duplikat.cpp          KontrahenciLista.ui  plans.txt         release                Ustawienia.cpp
config.in               Duplikat.h            Kontrahenci.ui       ProductData.h     ReleaseNotes.txt       Ustawienia.h
Const.h                 FakturaBrutto.cpp     KorektaBrutto.cpp    QFaktury.desktop  Settings.h             Ustawienia.ui
control                 FakturaBrutto.h       KorektaBrutto.h      qfaktury_de.ts    templates              Uzytkownik.cpp
ConvertAmount.cpp       Faktura.cpp           Korekta.cpp          qfaktury_en.ts    TODO.txt               Uzytkownik.h
ConvertAmount.h         Faktura.h             Korekta.h            qfaktury_pl.ts    TowaryBruttoLista.cpp  Uzytkownik.ui
Copyright.txt           Faktura.ui            main.cpp             qfaktury.pro      TowaryBruttoLista.h    ZmienIlosc.cpp
CustomPaymData.cpp      icons                 MainWindow.cpp       qfaktury.qrc      Towary.cpp             ZmienIlosc.h
CustomPaymData.h        InvoiceData.h         MainWindow.h         QFaktury.spec     Towary.h               ZmienIlosc.ui
CustomPayment.cpp       Kontrahenci.cpp       MainWindow.ui        qrc_qfaktury.cxx  TowaryLista.cpp
CustomPaymentDialog.ui  Kontrahenci.h         Makefile             Rachunek.cpp      TowaryLista.h
CustomPayment.h         KontrahenciLista.cpp  Makefile.Debug       Rachunek.h        TowaryLista.ui
darek@PC-kubuntu:~/qfaktury-0.6.2_1$

#4  2013-03-02 12:04:57

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Możesz przecież poszukać stringów grepem.
np

Kod:

grep -i kopia *

Wywali wszystkie wiersze, w których istnieje słowo kopia.

Choć na twoim miejsu, zamiast certolić się z Qfakturami, pobawiłbym się w LO, łatwiej to później rozbudowywać i modyfikować w razie potrzeby.

Poza tym w LO można tworzyć wtyczki w Pythonie, który jest trochę łatwiejszy od C++. :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-02 12:05:48)

#5  2013-03-02 14:25:39

davidoski - Użytkownik

davidoski
Użytkownik

Dla idei nie instalowania prostego programu na Wine certolić się z modyfikacją kodu źródłowego - podziwiam samozaparcie...

#6  2013-03-02 15:34:29

Bitels - Użytkownik

Bitels
Użytkownik

jest pełno w necie szablonów do LO. Wystarczy trochę poprzerabiać i będzie grało

#7  2013-03-02 16:50:00

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Nawet dla księgowej na rezerwowym w razie awarii sprzęcie, dobry profesjonalny program kasowo-księgowy na wine postawiłem i działa wyśmienicie.
Tak się zastanawiam - po co wyważać otwarte drzwi.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#8  2013-03-02 16:55:26

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Bodzio napisał(-a):

Nawet dla księgowej na rezerwowym w razie awarii sprzęcie, dobry profesjonalny program kasowo-księgowy na wine postawiłem i działa wyśmienicie.
Tak się zastanawiam - po co wyważać otwarte drzwi.

Po to, żeby się nauczyć conieco.
Z dobrymi  programami księgowymi jest ten drobiazg, ze zmieni się przepis dotyczący np fomatu daty na fakturze, i lataj człowieku po nową wersję, jak w kieszeni................

Samo wystawianie prostych faktur za uslugi  nie jest problemem w żadnym arkuszu kalkulacyjnym.

Lata temu, miałem całą książkę przychodów w MSO, trzeba było widzieć miny kontrolerki z US, jak to zobaczyła. ;D
Na małą jednoosobową firmę starczy w zupelności.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-03 10:41:04)

#9  2013-03-02 16:57:38

jawojx - Użytkownik

jawojx
Użytkownik

A jak ktoś nie chce kompilować to może napisany program w pythonie pyfaktury , licencja GPLv3 ;
http://sourceforge.net/projects/pyfaktury/
i zmienić pod siebie plik

Kod:

pyfaktury-0.1.8/fk/pdfakt.py

Jak jest jakiś serwer to można coś w php i łatwo  zmienić np.
http://bambooinvoice.org/
http://www.simpleinvoices.org/go

Darmowa jedna z wersji , ale nie otwarta (można napisać do autora o zmianach );
http://java.vgtworld.pl/page_9/faktura.htm

Działający jako wtyczka do Libre-office czy OpenOffice (licencja GPL)  ;
http://play.freecode.com/projects/gnuaccounting

Faktury można robić też w GNUcash (licencja GPL),
http://gnucash.org/docs/v2.4/C/gnucash-guide/bus-ar-invoices1.html

W Open ERP (licencja GPL);
http://doc.openerp.com/v6.1/book/3/3_7/invoicing.html
i wielu innych . Jest parę płatnych i wiele na licencji GPL lub darmowych na Linuksa programów do fakturowania , a  Qfaktura stoi od 2009 roku .Co nie zmienia faktu że można samemu zmienić coś w kodzie jak pisał Jacekalex .

#10  2013-03-02 21:43:33

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

ufa, nie nieźle ale jak dla mnie, czyli osoby która nie ma pojęcia o programowaniu a jedynie zna trochę htmla to trochę trudne. Udało mi się grzebiąc w kodzie wywalić wpisy na fakturze "oryginał" i "kopia" ale teraz jestem na etapie żeby na fakturze pisało "faktura Vat nr." bo taki jest wymóg, ale nie umiem tego znaleźć. Są jeszcze inne poprawki ale powoli. Nie wiem czy sobie z tym poradzę, chyba, że z waszą pomocą. Bo na razie to wygląda tak że robię to objawowo. Czyli wprowadzam jakieś zmiany i spr czy da się skompilować a jeśli tak, to czy działa poprawnie.. a to jest strasznie czasochłonne.

#11  2013-03-02 22:16:30

jawojx - Użytkownik

jawojx
Użytkownik

Kod:

grep -i "faktura vat"  *

#12  2013-03-03 11:05:36

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

vnu007dl napisał(-a):

ufa, nie nieźle ale jak dla mnie, czyli osoby która nie ma pojęcia o programowaniu a jedynie zna trochę htmla to trochę trudne. Udało mi się grzebiąc w kodzie wywalić wpisy na fakturze "oryginał" i "kopia" ale teraz jestem na etapie żeby na fakturze pisało "faktura Vat nr." bo taki jest wymóg, ale nie umiem tego znaleźć. Są jeszcze inne poprawki ale powoli. Nie wiem czy sobie z tym poradzę, chyba, że z waszą pomocą. Bo na razie to wygląda tak że robię to objawowo. Czyli wprowadzam jakieś zmiany i spr czy da się skompilować a jeśli tak, to czy działa poprawnie.. a to jest strasznie czasochłonne.

Ja znasz trochę htmla, to co Ci przypomina ten kawałek:

Kod:

if (sellDate)
            fraStrList += trUtf8("Data sprzedaży: ")
                + sellingDate->date().toString(sett().getDateFormat())
                + "<br>";
        fraStrList += "</span></td><td width=\"3%\">&nbsp;</td>";
    fraStrList += "</tr>";
    fraStrList += "<tr>";
        fraStrList += "<td colspan=\"2\" align=\"right\" valign=\"top\"><br>";
        if (original) {
        fraStrList += trUtf8("ORYGINAŁ");
        } else {
        fraStrList += trUtf8("KOPIA");
        }
        fraStrList += "<br></td><td width=\"3%\">&nbsp;</td>";
    fraStrList += "</tr>";
    fraStrList += "</table>";
    fraStrList += "<hr>";
    fraStrList += "</td></tr>";
}

To z pliku Faktury.cpp linie od 744 fo 762  :D

#13  2013-07-03 16:06:56

porannakawa - Użytkownik

porannakawa
Użytkownik

Nie wiem, czy takie rozwiązanie będzie Cię interesować, ale moim zdaniem w Twoim przypadku najprostsze byłoby po prostu fakturowanie on-line, a nie korzystanie z aplikacji desktopowych. Wszystkie druki i formularze będziesz miał zawsze aktualne, więc jeden problem z głowy. Z drugiej strony minusem jest to, że z tytułu korzystania z tego typu serwisów e-księgowości jakieś opłaty miesięczne trzeba będzie jednak ponieść. Nawet jeśli nie będą one duże, to jednak zawsze jest to jakieś dodatkowe obciążenie finansowe.

Nie linkujemy- bardzo mocno wygląda to na spam, a ten nas strasznie złości. Nawet jeśli robiłeś / aś to w dobrej wierze.
Bodzio

Stopka forum