Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Po jednej z aktualizacji oprogramowania pojawił się u mnie komunikat z błędem zastosowania zmian, komunikat tak jak poniżej. Okno błędu pojawia się przy kolejnych aktualizacjach, chyba przybywa też więcej informacji w szczegółach, ale nie jestem tego pewien.
Szczegóły: linux-image-3.5.0-25-generic subprocess installed post-installation script returned error exit status 2 linux-image-extra-3.5.0-25-generic dependency problems - leaving unconfigured linux-image-generic dependency problems - leaving unconfigured linux-generic dependency problems - leaving unconfigured
Jak to naprawić?
System Ubuntu 12.10 + KDE 4.10
Z tego nic nie wynika, daj z konsoli:
sudo apt-get -f install sudo dpkg --configure -a sudo apt-get update sudo apt-get upgrade sudo apt-get dist-upgrade
Wyniki poleceń wkleiłem na dug'a
http://wklej.dug.net.pl/4435
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.5.0-25-generic gzip: stdout: No space left on device
Wygląda jakby zabrakło miejsca na partycji, prawdopodobnie /boot jeśli masz osobną.
Daj:
df -h dpkg -l |grep linux-image
Jeśli w tym rzecz, to usuń jakiegoś starego kernela.
Jeśli natomiast nie masz osobnej partycji /boot, to daj jeszcze:
sudo apt-get clean
Rzeczywiście, /boot był zapchany
/dev/sdb1 228M 214M 2,3M 99% /boot
Usunąłem stare kernele poleceniem
sudo aptitude purge nazwa_kernela
zostawiając 2 ostatnie. System się uruchamia, ostatnia aktualizacja nie wyrzuciła błędów.
Jeśli nie trzeba nic więcej robić, to dziękuję za pomoc.
Skoro wszystko działa, to chyba nie. :)
Strony: 1