Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Skonfigutrowałem postfixa zgodnie z powyższym HOWTO i nie działa mi wysyłanie mail.
W logach pojawia mi się komunikat:
Feb 11 12:00:48 debian postfix/smtpd[3286]: connect from mail.domena.pl[xxx.xxx.xxx.xxx] Feb 11 12:00:48 debian postfix/smtpd[3286]: setting up TLS connection from mail.domena.pl[xxx.xxx.xxx.xxx] Feb 11 12:00:48 debian postfix/smtpd[3286]: Anonymous TLS connection established from mail.domena.pl[xxx.xxx.xxx.xxx]: TLSv1 with cipher AES128-SHA (128/128 bits) Feb 11 12:00:48 debian postfix/smtpd[3286]: NOQUEUE: reject: RCPT from mail.domena.pl[xxx.xxx.xxx.xxx]: 554 5.7.1 <xxxx@tlen.pl>: Relay access denied; from=<seba@mail.domena.pl> to=<xxxx@tlen.pl> proto=ESMTP helo=<SEBA> Feb 11 11:00:50 debian postfix/smtpd[3286]: disconnect from mail.domena.pl[xxx.xxx.xxx.xxx]
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić gdzie szukać błedów lub złej konfiguracji??
Pozdrawiam
ptaszol napisał(-a):
zgodnie z powyższym HOWTO
Tzn. jakim?
Witam,
Zgodnie z HOWTO jakie zostało umieszczone na linku poniżej (na tym formu)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=6331
http://garwi.pl/download/postfix.pdf
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez ptaszol (2013-02-11 13:32:29)
Stare te przepisy trochę.
Zainstaluj program swaks, a potem z konsoli serwera z Postfixem odpal:
swaks -f seba@mail.domena.pl -t xxxx@tlen.pl -s poczta.o2.pl -p 25
Jeśli serwer tlena odrzuci to połączenie, to wklej wynik swaksa, jeśli przyjmie, to takie samo puść przez swój serwer.
swaks -f seba@mail.domena.pl -t xxxx@tlen.pl -s localhost -p 25
I potem w logach Postfixa patrz, jakie komunikaty idą dla tego maila.
Uwagi:
Jak chcesz stawiać serwer poczty, to obsługi swaksa musisz się nauczyć lepiej niż pacierza.
I wytłumacz, dlaczego twój Postfix pcha pocztę do tlena przez jakiś inny serwer?
Bo komunikat:
Relay access denied
to dość oczywisty komunikat, że serwer nie przekazuje poczty, która nie jest do niego adresowana.
W ogóle ten komunikat:
Feb 11 12:00:48 debian postfix/smtpd[3286]: NOQUEUE: reject: RCPT from mail.domena.pl[xxx.xxx.xxx.xxx]: 554 5.7.1 <xxxx@tlen.pl>: Relay access denied; from=<seba@mail.domena.pl> to=<xxxx@tlen.pl> proto=ESMTP helo=<SEBA>
wskazuje raczej na spamera, który próbuje przez ten serwer pchać pocztę na tlena bez autoryzacji, a serwer prawidłowo odrzuca spamera.
I podejrzewam, ze masz ustawione prawidłowo filtry spamowe (zablokowany Open Relay). a do wysłania poczty adresowanej do tlena potrzebna jest autoryzacja SMTP.
Kłopot polega na tym, że Postfix jest dość trudny w konfiguracji, a jak ktoś stosuje metodę copy/paste, i wrzuca do konfigu wpisy, których znaczenia nie rozumie, to w życiu nie skonfiguruje prawidłowo serwera.
Spróbuj przez swój serwer wysłać wiadomość swaksem z autoryzacją, jak nie przejdzie, to wklej tu wynik.
To by było na tyle
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-11 14:13:06)
Witam,
Wpisałem takie polecenia:
swaks -tls -f seba@mail.domena.pl -t xxx@tlen.pl -s poczta.o2.pl -p 25
I dostałem następujący wynik:
=== Trying poczta.o2.pl:25... === Connected to poczta.o2.pl. <- 220 poczta.o2.pl ESMTP Wita -> EHLO debian <- 250-poczta.o2.pl <- 250-SIZE 150000000 <- 250-AUTH LOGIN PLAIN <- 250-AUTH=LOGIN PLAIN <- 250-STARTTLS <- 250 8BITMIME -> STARTTLS <- 220 Ready to start TLS === TLS started w/ cipher AES256-SHA === TLS peer subject DN="/serialNumber=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx=See www.rapidssl.com/resources/cps (c)12/OU=Domain Control Validated - RapidSSL(R)/CN=*.o2.pl" ~> EHLO debian <~ 250-poczta.o2.pl <~ 250-SIZE 150000000 <~ 250-AUTH LOGIN PLAIN <~ 250-AUTH=LOGIN PLAIN <~ 250-STARTTLS <~ 250 8BITMIME ~> MAIL FROM:<seba@mail.domena.pl> <~* 554 5.7.1 Sender address rejected: SERWER poczta.o2.pl WYMAGA UWIERZYTELNIENIA. Zobacz http://pomoc.o2.pl/poczta/autoryzacja/ i skonfiguruj poprawnie program pocztowy. ~> QUIT <~* 250 Ok === Connection closed with remote host.
Wiem że muszę jeszcze dużo opanować, jest to mój serwer testowy (do nauki):)
Z góry dziękuję za pomoc..
Pozdrawiam
<~* 554 5.7.1 Sender address rejected: SERWER poczta.o2.pl WYMAGA UWIERZYTELNIENIA. Zobacz http://pomoc.o2.pl/poczta/autoryzacja/ i skonfiguruj poprawnie program pocztowy.
Czytać w szkole nie uczyli?
Z autoryzacją wchodzi czysto?
Np tak:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/mailswaks
W ogóle dziwny ten serwer masz, i dziwną sieć, bo jeśli IP serwera nie jest na żadnej czarnej liście, albo nie jest to adres przyznawany dynamicznie, to powinien przyjąć maila od Postfixa bez problemu.
Domena i rekordy MX w strefie DNS ustawione?
Rev-DNS ustawiony?
Na jakiś inny serwer (np interia|onet|gmail|wp) coś kiedyś doszło ze Swaksa lub Postfixa?
Witam,
Oto wynik jaki dostałem z swaks:
root@debian:/home/seba# swaks -s localhost -f seba@mail.domena.pl -t xxxxx@tlen.pl -s localhost -p 25 --tls -au seba@mail.domena.pl -ap {xxxxxx} === Trying localhost:25... === Connected to localhost. <- 220 mail.domena.pl ESMTP Postfix (Debian/GNU) -> EHLO debian <- 250-mail.domena.pl <- 250-PIPELINING <- 250-SIZE 10240000 <- 250-VRFY <- 250-ETRN <- 250-STARTTLS <- 250-AUTH PLAIN LOGIN <- 250-AUTH=PLAIN LOGIN <- 250-ENHANCEDSTATUSCODES <- 250-8BITMIME <- 250 DSN -> STARTTLS <- 220 2.0.0 Ready to start TLS === TLS started w/ cipher DHE-RSA-AES256-SHA === TLS peer subject DN="/C=PL/ST=POLAND/L=miasto/O=GTC/OU=POCZTA/CN=mail.domena.pl/emailAddress=root@mail.domena.pl" ~> EHLO debian <~ 250-mail.domena.pl <~ 250-PIPELINING <~ 250-SIZE 10240000 <~ 250-VRFY <~ 250-ETRN <~ 250-AUTH PLAIN LOGIN <~ 250-AUTH=PLAIN LOGIN <~ 250-ENHANCEDSTATUSCODES <~ 250-8BITMIME <~ 250 DSN ~> AUTH LOGIN <~ 334 VXNlcm5hbWU6 ~> c2ViYUBtYWlsLmd0Yy5wbA== <~ 334 UGFzc3dvcmQ6 ~> e3N1YmEyM30= <~* 535 5.7.8 Error: authentication failed: authentication failure ~> AUTH PLAIN AHNlYmFAbWFpbC5ndGMucGwAe3N1YmEyM30= <~* 535 5.7.8 Error: authentication failed: authentication failure *** No authentication type succeeded ~> QUIT <~ 221 2.0.0 Bye === Connection closed with remote host.
Będę szukał w google rozwiązania..
Dzięki bardzo za pomoc... Coś mam jeszcze namieszane:)
~> c2ViYUBtYWlsLmd0Yy5wbA== <~ 334 UGFzc3dvcmQ6 ~> e3N1YmEyM30= <~* 535 5.7.8 Error: authentication failed: authentication failure ~> AUTH PLAIN AHNlYmFAbWFpbC5ndGMucGwAe3N1YmEyM30= <~* 535 5.7.8 Error: authentication failed: authentication failure *** No authentication type succeeded
Postfix u Ciebie nie działa w trybie OpenRelay - to bardzo dobrze, tak ma być, natomiast masz walniętą konfigurację autoryzacji w Postfixie, coś tam nie działa.
Pokaż z serwera
telnet localhost 25
i jak się zgłosi serwer, wpisujesz
ehlo domena.pl
WItam,
oto wpisy z ehlo mail.domena.pl
root@debian:/home/seba# telnet mail.domena.pl 25 Trying xxx.xxx.xxx.xxx... Connected to mail.domena.pl. Escape character is '^]'. 220 mail.domena.pl ESMTP Postfix (Debian/GNU) ehlo mail.domena.pl 250-mail.domena.pl 250-PIPELINING 250-SIZE 10240000 250-VRFY 250-ETRN 250-STARTTLS 250-AUTH PLAIN LOGIN 250-AUTH=PLAIN LOGIN 250-ENHANCEDSTATUSCODES 250-8BITMIME 250 DSN
Pozdrawiam
Weź lepiej wywal ustawienia autoryzacji, i zrób jeszcze raz wg tej dokumentacji:
http://www.postfix.org/SASL_README.html
W ogóle najbezpieczniej korzystać z oficjalnej dokumentacji:
http://www.postfix.org/documentation.html
Ta jest przynajmniej na bieżąco aktualizowana.
Ja mam w Postfixie autoryzację z Dovecota, tylko hashem i tylko przy ssl/tls.
Cała konfiguracja wygląda tak:
#Sasl Auth Dovecot smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_tls_auth_only = yes
Dovecot tworzy socket w /var/spool/postfix/private/auth, i gotowe.
Robiłem wg tych sznurków:
http://wiki.dovecot.org/HowTo/PostfixAndDovecotSASL
http://www.postfix.org/SASL_README.html#server_dovecot
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-14 08:59:08)
Witam,
Poaiwm szczerze że się już pogubiłem w temacie.
Siedze już którąś godzinę i nie wiem co jest dobre a co złe.
Może zobaczylibyście moje pliki main.cf i master.cf
Z góry dzieki za pomoc
main.cf
command_directory = /usr/sbin daemon_directory = /usr/lib/postfix program_directory = /usr/lib/postfix mail_owner = postfix serdif_group = postdrop #My own settings mydomain = domena.pl myhostname = mail.domena.pl myorigin = mail.domena.pl alias_maps = hash:/etc/aliases alias_database = hash:/etc/aliases mydestination = mail.domena.pl localhost domena.pl mynetworks = 127.0.0.0/8 192.168.0.0/24 inet_interfaces = 127.0.0.1 192.168.0.140 inet_protocols = ipv4 home_mailbox = Maildir/ mail_spool_directory = /home/ smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Debian/GNU) mailbox_size_limit = 0 recipient_delimiter = + relayhost = #PROCMAIL mailbox_command = procmail -a "$EXTENSION" #SASL smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl_security_options = noanonymous broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_sasl_local_domain = $myhostname smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination ##TLS smtpd_tls_auth_only = no smtp_use_tls = yes smtpd_use_tls = yes smtp_tls_note_starttls_offer = yes smtpd_tls_key_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.pem smtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.pem smtpd_tls_CAfile = /etc/postfix/ssl/smtp.pem smtpd_tls_loglevel = 1 smtpd_tls_received_header = yes smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s smtpd_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtpd_scache smtp_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtp_scache tls_random_source = dev:/dev/urandom #Amavis content_filter = smtp-amavis:[127.0.0.1]:10024
master.cf
# # Postfix master process configuration file. For details on the format # of the file, see the master(5) manual page (command: "man 5 master"). # # Do not forget to execute "postfix reload" after editing this file. # # ========================================================================== # service type private unpriv chroot wakeup maxproc command + args # (yes) (yes) (yes) (never) (100) # ========================================================================== #smtp inet n - - - - smtpd smtp inet n - n - - smtpd -o receive_override_options=no_address_mappings #smtp inet n - n - - smtpd -o content_filter=spamassassin #submission inet n - - - - smtpd # -o smtpd_tls_security_level=encrypt # -o smtpd_sasl_auth_enable=yes # -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject # -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING #smtps inet n - - - - smtpd # -o smtpd_tls_wrappermode=yes # -o smtpd_sasl_auth_enable=yes # -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject # -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING # -o content_filter=spamassassin #628 inet n - - - - qmqpd pickup fifo n - - 60 1 pickup cleanup unix n - - - 0 cleanup qmgr fifo n - n 300 1 qmgr #qmgr fifo n - - 300 1 oqmgr tlsmgr unix - - - 1000? 1 tlsmgr rewrite unix - - - - - trivial-rewrite bounce unix - - - - 0 bounce defer unix - - - - 0 bounce trace unix - - - - 0 bounce verify unix - - - - 1 verify flush unix n - - 1000? 0 flush proxymap unix - - n - - proxymap proxywrite unix - - n - 1 proxymap smtp unix - - - - - smtp # When relaying mail as backup MX, disable fallback_relay to avoid MX loops relay unix - - - - - smtp -o smtp_fallback_relay= # -o smtp_helo_timeout=5 -o smtp_connect_timeout=5 showq unix n - - - - showq error unix - - - - - error retry unix - - - - - error discard unix - - - - - discard local unix - n n - - local virtual unix - n n - - virtual lmtp unix - - - - - lmtp anvil unix - - - - 1 anvil scache unix - - - - 1 scache # # ==================================================================== # Interfaces to non-Postfix software. Be sure to examine the manual # pages of the non-Postfix software to find out what options it wants. # # Many of the following services use the Postfix pipe(8) delivery # agent. See the pipe(8) man page for information about ${recipient} # and other message envelope options. # ==================================================================== # # maildrop. See the Postfix MAILDROP_README file for details. # Also specify in main.cf: maildrop_destination_recipient_limit=1 # maildrop unix - n n - - pipe flags=DRhu user=vmail argv=/usr/bin/maildrop -d ${recipient} # # ==================================================================== # # Recent Cyrus versions can use the existing "lmtp" master.cf entry. # # Specify in cyrus.conf: # lmtp cmd="lmtpd -a" listen="localhost:lmtp" proto=tcp4 # # Specify in main.cf one or more of the following: # mailbox_transport = lmtp:inet:localhost # virtual_transport = lmtp:inet:localhost # # ==================================================================== # # Cyrus 2.1.5 (Amos Gouaux) # Also specify in main.cf: cyrus_destination_recipient_limit=1 # #cyrus unix - n n - - pipe # user=cyrus argv=/cyrus/bin/deliver -e -r ${sender} -m ${extension} ${user} # # ==================================================================== # Old example of delivery via Cyrus. # #old-cyrus unix - n n - - pipe # flags=R user=cyrus argv=/cyrus/bin/deliver -e -m ${extension} ${user} # # ==================================================================== # # See the Postfix UUCP_README file for configuration details. # uucp unix - n n - - pipe flags=Fqhu user=uucp argv=uux -r -n -z -a$sender - $nexthop!rmail ($recipient) # # Other external delivery methods. # ifmail unix - n n - - pipe flags=F user=ftn argv=/usr/lib/ifmail/ifmail -r $nexthop ($recipient) bsmtp unix - n n - - pipe flags=Fq. user=bsmtp argv=/usr/lib/bsmtp/bsmtp -t$nexthop -f$sender $recipient scalemail-backend unix - n n - 2 pipe flags=R user=scalemail argv=/usr/lib/scalemail/bin/scalemail-store ${nexthop} ${user} ${extension} mailman unix - n n - - pipe flags=FR user=list argv=/usr/lib/mailman/bin/postfix-to-mailman.py ${nexthop} ${user} ##SPAMASSASIN #spamassassin unix - n n - - pipe user=postfix argv=/usr/bin/spamc -e /usr/sbin/postfix -oi -f ${sender} ${recipient} ## Amavis smtp-amavis unix - - n - 2 smtp -o smtp_data_done_timeout=1200s -o smtp_never_send_ehlo=yes -o disable_dns_lookups=yes 127.0.0.1:10025 inet n - n - - smtpd -o content_filter= -o local_recipient_maps= -o realy_recipient_maps= -o smtpd_restriction_classes= -o smtpd_client_restrictions= -o smtpd_helo_restrictions= -o smtpd_sender_restrictions= -o smtpd_recipient_restrictions=permit_mynetworks,reject -o mynetworks=127.0.0.0/8 -o strict_rfc821_envelopes=yes -o smtpd_error_sleep_time=0 -o smtpd_soft_error_limit=1001 -o smtpd_hard_error_limit=1000
smtpd_sasl_local_domain = $myhostname
tego nigdy nie używałem.
Pokaż jeszcze kawałek (nie całą konfigurację) dovecota - dotyczący gniazda private/auth.
I jak rozumiem, w dovecocie możesz się normalnie zalogować?
Witam,
Wyłacze opcję która nie używałeś i zobaczę czy coś się zmianiło..
Oto mój cały dovecot.conf
protocols = imap imaps pop3 pop3s listen = * log_timestamp = "%Y-%m-%d %H:%M:%S " log_path=/var/log/dovecot.log login_process_size = 64 login_greeting = POP ready mail_location = maildir:~/Maildir #SSL ssl = yes ssl_cert_file = /etc/dovecot/ssl/dovecot.pem ssl_key_file = /etc/dovecot/ssl/dovecot.pem verbose_ssl = yes mail_privileged_group = postfix auth_debug = yes auth_verbose = yes verbose_proctitle = yes protocol imap { } protocol pop3 { pop3_uidl_format = %08Xu%08Xv } protocol lda { postmaster_address = postmaster@mail.domena.pl } auth default { mechanisms = plain login passdb pam { } userdb passwd { } socket listen { client { path = /var/spool/postfix/private/auth mode = 0660 user = postfix group = postfix } } } dict { } plugin { }
Ostatnio edytowany przez ptaszol (2013-02-14 23:43:54)
Do dovecota się logujesz normalnie, bez problemu?
Jeśli tak, to patrz w logach postfixa, co się dzieje z autoryzacją.
Witam,
Dziękuję bardzo za pomoc.
Udało mi się usunąć błąd. U mnie był kilka błędów:
1. musiałem smtp przestawić na port 587
2. parametrze mynetwork dodalem adres IP zewnętrzny z którego wychodzi poczta
3. zachaszowałem linijkę: relayhost =
Po tych trzech zabiegach u mnie ruszył postfix. Zaczął wysyać na zewnątrz.
Moi drodzy jednak jak większość wie to była krótka chwila radości, ponieważ po próbie wysłania maila do gmail.com pojawia się bład, że mój adres nie jest znany serwerą gmail.com:)
Pozdrawiam
Zahashowanie relayhost - to bardzo groźne lamerstwo.
I nie masz nic do przestawiania, jak twój serwer nie będzie przyjmował polączeń na porcie 25, to nie odbierze maila z żadnego innego serwera.
Gmail z pewnością ma osobny serwer cachedns, i jak on ma zapisane w pamięci, że nie było domeny dla tego MXa, to będzie trzymał tą informację tak długo, jak długo trwa TTL domeny (głównego wpisu default), który miałeś ustawiony chyba na 86400 sekund.
W praktyce może taki wpis trzymać nawet 2 dni.
Przy takich wartościach TTL propagacja domeny po każdej zmianie zazwyczaj tyle trwa, i nic na to nie można poradzić, poza ustawieniem na czas konfiguracji dużo mniejszej wartości TTL.
Jak masz założnoe jakieś konto pocztowe na tym swoim serwerze, to zainstaluj program swaks, i pokaż wynik, z tego serwera:
swaks -f root@kazixo.pl -t {login}@gmail.com -s smtp.gmail.com -p 25
Wyślij na swoje konto na gmailu, żeby zobaczyć, czy dojdzie.
Jak dojdzie, to będziesz wiedział, jak nie dojdzie, to napisze, dlaczego.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-21 01:20:32)
Witam,
1. właczyłem ponownie opcję relayhost
2. właczyłem port 25 w master.cf
3. wysyłając swaks z swojego konta do konta gmail.com poczta dochodzi...
W międzyczasie musiałem swój adres z TPSA wypiasać z kilku serwerów sprawdzających spam i dołożyłem w konfiguracji postfix i bind9 klucz DKIM..
Czy moglibuście mi doradzić na co zwrócić głównie uwagę w konfiguracji, żeby serwer poczty był jak najbardzie stabilny i bezpieczny??
Pozdrawiam
Ptaszol
Ostatnio edytowany przez ptaszol (2013-02-27 15:05:51)
ptaszol napisał(-a):
Witam,
.......
Czy moglibuście mi doradzić na co zwrócić głównie uwagę w konfiguracji, żeby serwer poczty był jak najbardzie stabilny i bezpieczny??
Pozdrawiam
Ptaszol
http://www.lemat.priv.pl/index.php?m=page&pg_id=90
Na tym blogu masz sporo informacji o Postfixie.
Witam,
Dziękuję bardzo za pomoc i czas poświęcony mojej osobie..
Pozdrawiam
Ptaszol