Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Pewnie kiedyś już było, ale moja ślepota jest legendarna ;)
Były sobie 4 kawałki filmu zakodowane w mp4 (h264, full HD).
Czym to najlepiej skleić w jeden film, mam na myśli polecenie do mencodera.
Bo w tej chwili każdy kawałek hula w mplayerze, ale trochę to niepraktyczne :(
Gotowe rozwiązanie na wszelki wypadek planuję załadować do FAQ, coby w gąszczu postów nie przepadło. ;)
Dziękuję i Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-26 08:15:15)
mencoder --opcje -o wynik.avi plik1.mp4 plik2.mp4 plik3.mp4
może coś klikanego np. avidemux?
mencoder film1 film2 film3 film4 -ovc copy -oac copy -o film-polaczony avi
Jeśli odmówi współpracy ze względu na kodek to trzeba będzie dodać opcje aby przekodowało do jakiegos jadalnego formatu.
Dzięki.
mencoder *1-4.mp4 *2-4.mp4 *3-4.mp4 *4-4.mp4 -ovc copy -oac copy -o film.mp4 MEncoder 33107-4.5.1 (C) 2000-2011 MPlayer Team WARNING: OUTPUT FILE FORMAT IS _AVI_. See -of help. success: format: 0 data: 0x0 - 0x292ed62 libavformat file format detected. [lavf] stream 0: audio (aac), -aid 0, -alang und [lavf] stream 1: video (h264), -vid 0 VIDEO: [H264] 384x288 24bpp 25.000 fps 296.4 kbps (36.2 kbyte/s) [V] filefmt:44 fourcc:0x34363248 size:384x288 fps:25.000 ftime:=0.0400 videocodec: framecopy (384x288 24bpp fourcc=34363248) Audio format 0x4134504d is incompatible with '-oac copy', please try '-oac pcm' instead or use '-fafmttag' to override it. Exiting...
Pomogło tak:
mencoder *1-4.mp4 *2-4.mp4 *3-4.mp4 *4-4.mp4 -ovc copy -oac pcm -o film.mp4
Co do avidemux to mam jakieś fajne wersje, - nie łykają h264 (choć to ich psi obowiązek), a obecnie zatrzymują się na kompilacji w nieskończoność.
media-video/avidemux-2.5.4-r1 (aac aften alsa dts gtk jack mp3 nls qt4 sdl truetype vorbis x264 xv xvid)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-26 09:10:51)
Wywala się na audio to spróbuj je tylko przekodować.
mencoder film1-4 -ovc copy -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o Mgła.mp4
Dzięki
mencoder *1-4.mp4 *2-4.mp4 *3-4.mp4 *4-4.mp4 -ovc copy -oac pcm -o film.mp4
i zrobione.
Dziękuję i Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-26 08:17:08)
Tym poleceniem plik wynikowy trochę przytył bo audio jest w postaci nieskompresowanego wav :)
Kod:
-oac pcm
dźwięk masz nijak nie nieskompresowany
Rzeczywiście spuchło, ale idealnie weszło na płytę CD - 677 mega.
Ponieważ na płytę wejść miało, problemu nie ma, a pakowanie dźwięku zawsze conieco urywa z jakości, zwłaszcza wielokrotne.
Pozdrawiam
;-)
Żeby nie nabijać wątków, a wszystko zostało w jednym miejscu!
Jak skleić film z kawalków w ffmpeg, zamiast mencodera?
Dla ffmpeg nie udało mi sie jeszcze ułożyć składni :)
Użyj avidemux.
Jeśli chcesz sklejać pliki h264 (dvb) to avidemux w wersji 2.6.x dobrze sobie z tym radzi.
Chodzi o akcję automatyczno-skryptologiczną niezależną od posiadania Xów. ;)
Na razie znalazlem takie cuś:
http://www.ffmpeg.org/faq.html#Concatenating-using- … le-level_0029
chociaż
cat film1 film2 >całyfilm
mocno mnie zdziwiło. :D
Edyta:
A jednak można prościej:
ffmpeg -i test1.avi -i test2.avi -vcodec copy -acodec copy \ -vcodec copy -acodec copy test12.avi -newvideo -newaudio
To z przykładów, jakie wyczesałem na necie - podobno w dokumentacji ffmpeg też jest ten przyklad.
Ja go wyczesałem tutaj:
http://stackoverflow.com/questions/5415006/ffmpeg-c … s-not-working
Trzeba będzie potestować troszkę. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-23 16:47:47)
Sprawdzałeś to ? :)
Avidemux ma też interferejs cli.
Akurat nie mam skompilowanego z tym wiec pokaże na graficznym ale to wsio ślimak ryba.
adam@debian:/mnt/win_d/Download$ avidemux3_qt4 --load '/mnt/dysk/Download/film1.avi' --append '/mnt/dysk/Download/film2.avi' --video-codec copy --audio-codec copy --save test.avi
Działa idealnie :)
Jak FFmpeg nie da rady, to będzie Mplayer, jak ten tez nie da rady, to Avidemux.
Tylko jestem dziwnie spokojny, że FFmpeg da radę. ;)
U mnie FFplay potrafi otworzyć takie dziwaczne pliki, przy których poległy Mplayer, Vlc i Totem. ;)
Pozdrawiam
;-)