Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Moich przygód po wielkim upgrade ciąg dalszy.
Mam problem z wypalaniem płyt CD/DVD. Używałem k3b, xfburn oraz brasero. Za każdym razem płyta zostaje wypalona teoretycznie z sukcesem, jednak kiedy wkładam ją potem do mini-wieży z możliwością obsługi filmów - ta nie jest w stanie płyty odczytać. Podobnie reaguje komputer z Windows XP. Podejrzewam, że przy wypalaniu mam coś źle odznaczone (format?). Macie jakieś pomysły? Pytania pomocnicze?
Dodam tylko, że przed wielką aktualizacją systemu (5.0 -> 6.0) takich problemów nie miałem. Uszkodzenie nagrywarki byłoby sporym zbiegiem okoliczności.
pozdrawiam
Sprawdź za pomocą dvdisaster lub cdck czy te płyty są pod linuxem czytelne.
Od tego zacznij.
W xfburn widzę tryb Auto, TAO i SAO. Który wybrać?
Dyski sprawdzę najpóźniej w poniedziałek podanymi programami.
Dzięki za dotychczasowe sugestie.
Auto zamyka sesję - DAO i jest OK.
Dvdisaster nie wykrył żadnych błędów na płycie. Macie jakieś pomysły? Jakie dane mogą być pomocne w rozwiązaniu problemu?
piobia78 napisał(-a):
Moich przygód po wielkim upgrade ciąg dalszy.
Mam problem z wypalaniem płyt CD/DVD. Używałem k3b, xfburn oraz brasero. Za każdym razem płyta zostaje wypalona teoretycznie z sukcesem, jednak kiedy wkładam ją potem do mini-wieży z możliwością obsługi filmów - ta nie jest w stanie płyty odczytać. Podobnie reaguje komputer z Windows XP. Podejrzewam, że przy wypalaniu mam coś źle odznaczone (format?). Macie jakieś pomysły? Pytania pomocnicze?
Dodam tylko, że przed wielką aktualizacją systemu (5.0 -> 6.0) takich problemów nie miałem. Uszkodzenie nagrywarki byłoby sporym zbiegiem okoliczności.
pozdrawiam
A sprawdzałeś nagrywarkę na innym komputerze?
Czasem prędkość nagrywania ma znaczenie.
Już dawno nie nagrywałem, ale film to x4 to max był
Zainstaluj poprzez playonlinux windowy program
imgburn
Playonlinux ma go w swoim repertuarze.
U mnie na tej wersji wine co on instaluje nie widział nagrywarki.
W ramach playonlinux dałem starszą wersję wine i działa.
(potem mogę podać jaką mam dokładnie wersje wine w której u mnie działa)
Ja bym zapytał jeszcze o nośnik . Płyty są teraz tak kiepskie że kupuje od lat tylko Verbatima ( Sony dawno nie miałem ale jakoś działały ok). Czasami muszę , jak nie ma Verbatima ( a czas goni ), kupić TDK i zawsze w paczce znajdzie się kilka z którymi jest jakiś problem , to transfer mały , to nie nagrywa , czyta po 10x , albo za tydzień dane nie do odczytania .O reszcie nie ma co pisać .