Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
nie wiem czy dobry dział, ale miałem wątpliwości gdzie to podpiąć.
Mam postawionego thinclienta t5720 (1ghz, 512ram), a na nim podpiete dyski usb i udostepnione zasoby przez sambe dla rodziny na laptopy.
Problem pojawia sie gdy chce obejrzeć film, który znajduje się na podłączonym dysku. Raz że najpierw bardzo długo ładuje mi się bestplayer, a dwa - gdy chcę go zamknąć - w tle słychać dzwięk - pomimo zamknięcia już programu.
Co jest tego powodem? Czy serwerek jest za wolny - czy zbyt wolny jest transfer? sieć jest na 100mbitach (router n.power od airlive) i karta sieciowa w thincliencie - reszta posiada 1gbit.
A może to przez brak jakiś sterowników? Będę wdzięczny za wyjaśnienie sytuacji.
Aha - nie mówię oczywiście o ogladaniu przez zdalny pulpit czy cokolwiek - tylko przed udostępniony folder. Filmy w formacie .avi
Ostatnio edytowany przez bushqoon (2013-02-19 13:10:35)
Jak gdzieś w tle zostaje dzwiek po zamknęciu to raczej chyba wina tego playera.
Sprawdź vlc.
U mnie takiecuś dziala tyle ,ze nie mam dyków usb tylko normalne wewnetrzne.
a jakies ograniczenia transferu? Po lanie teoretycznie idzie do 12Mb/s to wystarczy? Jak skopiuje film na dysk na komputerze to wszystko gra idealnie...
U mnie film idzie płynnie po wifi przy 500-600 Kb/s
Możliwe, żę to wina tego, że dyski są podłączone przez USB. IMHO to prawie na pewno wina tego, bo u mnie czasem podobne objawy się zdarzały, jak dysk takowy bezpośrednio do komputera był podłączony. Używałem wtedy Win XP+vlc.
Nie ma raczej możliwości przeskoczenia tego, przynajmniej się nie spotkałem.
Spróbować zamontować je na sztywno przez /etc/fstab
ilin - mozesz rozwinac temat? Jestem poczatkujacy w linuxie.
czy przez montowanie przez fstab trace dane albo mozliwosc pozniejszego wpiecia dysku pod winde?
Nic nie tracisz.
Pokaż z tego debiana czy to co tam masz
Z konta roota z podłączonym dyskiem usb
blkid
mount
cat /etc/samba/smb.conf
/dev/sda5: UUID="71a6e544-d1ec-48e3-8f30-716fbd67743a" TYPE="ext3" /dev/sdb1: LABEL="FreeAgent Drive" UUID="0208C5F808C5EAAD" TYPE="ntfs" /dev/sdc1: LABEL="WD MY BOOK" UUID="B88C35C98C3582C4" TYPE="ntfs" /dev/sdc2: UUID="878d9d29-633d-4ffe-aa62-e7333393fae7" TYPE="ext3" /dev/sdc5: UUID="3d1f95ed-ad32-4a12-9cfd-26db0aacd937" TYPE="swap"
/dev/sdc2 on / type ext3 (rw,noatime,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) /dev/sda5 on /boot type ext3 (rw,noatime) fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw) /dev/sdc1 on /media/usb4 type fuseblk (rw,noexec,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096) /dev/sdb1 on /media/usb0 type fuseblk (rw,noexec,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)
jakie wiersze z smb.conf mam wkleic bo caly sie nie miesci ;s
Na wklej.dug.net.pl i podlinkuj.
w takim razie: http://wklej.dug.net.pl/4421
/dev/sdb1: LABEL="FreeAgent Drive" UUID="0208C5F808C5EAAD" TYPE="ntfs" /dev/sdc1: LABEL="WD MY BOOK" UUID="B88C35C98C3582C4" TYPE="ntfs"
Jak mniemam tam masz te filmy.
Czy tak ?
Jakos dziwacznie masz to spartycjonowane.
tak - tam sa filmy.
poza tym na wd my book siedzi tez debian.. :F
Po smb.conf widzę ,że tak.
Utwórz sobie dwa foldery
W terminalu z roota
mkdir /media/win1 mkdir /media/win2
To będą punkty motowania.
Teraz do pliku /etc/fstab dopisz sobie dwie linijki
UUID=B88C35C98C3582C4 /media/win1 ntfs-3g defaults 0 0 UUID=0208C5F808C5EAAD /media/win2 ntfs-3g defaults 0 0
Na koncu drugiej linii klepnij enter aby kursor przeskoczył do nastęonej pustej linii.
Potem najlepiej zrestartuj kompa.
Nie zapomnuj poprawic scieżki do tych dysków w smb.conf i zrestartować samby.
Melduj jak to teraz dziala.
do strumieniowania filmów, lepiej od samby będzie się nadawał serwer DNLA np. minidlna
Ostatnio edytowany przez copowieryba (2013-02-19 21:01:31)
hmm.. teraz to dupa... zrobilem restart i system sie nie podniosl. Napisz prosze jak w sambie powinny wygladac poprawione sciezki - moze cos zle zrobilem... co teraz zrobic? :F
Ok... działa - długo się restartował , ale ruszył... napisz proszę i tak z tym smb.conf jak powinno to wyglądać.
zmienilem odpowiednio na
media/win1 i media/win2
edit2:
Filmy już ładują się lepiej - idealnie nie jest, ale akceptowalnie na pewno.
jak jeszcze zrobić aby po restarcie dyski montowały się automatycznie? Muszę za każdym razem "wejść" na nie z poziomu debiana żeby były widoczne w windzie. W przeciwnym razie są widoczne jako puste 6gb... (a mają po 500gb)
Ostatnio edytowany przez bushqoon (2013-02-19 21:30:44)
Przeciez one muszą automatycznie sie montować.
media/win1 i media/win2
ma być
/media/win1 /media/win2
dlaczego ma być ze znakiem "_" ? bo nie za bardzo rozumiem :F
bushqoon napisał(-a):
:F
Co to znaczy?
EDIT: A co do pytania, to pewnie ilinowi przypadkiem się to podkreślenie wstawiło. W fstabie ma być prawidłowa ścieżka do katalogu który utworzyłeś, możesz go sobie nazwać jak chcesz.
Tak przypadkiem z rozpędu bo ja tak mam u siebie :)
Chodzilo o brak / na początku.
Dotyczy to fstaba i samby
a to tak tam mam ;)
Strony: 1