Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Samba 3.6 jako PDC - Debian Wheezy.
Jak w smb.conf (lub ewentualnie w skrypcie *.bat) ustawić taki drobiazg, aby każdy Win$ lub inny klient automatycznie zapominał hasło przy wylogowaniu z Samby, przy następnym logowaniu wołał o nową autoryzację?
Założenie takie, żeby w kompie klienta hasło nie było zapisywane w żaden sposób na dysku (akcja domyślna lub najlepiej zakaz/blokada), a sesja była utrzymywana najlepiej przy pomocy czegoś w rodzaju klucza sesji czy cookies (o ile to wykonalne).
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-11 12:33:43)
Ja też z tym walczyłem, niestety.
Przy wylogowaniu (z windowsa i ponownym zalogowaniu) i potem podłączaniu się do zasobów samyb mi krzyczy o hasło ale przy rozłączeniu sesji niestety hasła.
jest też możliwość, ale ja jej nie znam, aby po określonym czasie przeterminowywać sesję, ale z tego co pamiętam jest to czas od zalogowania a nie czas bezczynności. I tak np. jeśli ustawisz go na 10 min a będziesz ciągnoł film z serwera samby to po 10 min rozłączy sesję i przerwie film.
W każdym razie jak znajdziesz rozwiązanie to zamieść je tu bo sam bym z tego skorzystał
Po aktualizacji Samby do wersji 3.6.9 w moim Gentusiu, Samba się wysypała, nawet Nautilus przez to nie działa.
Zainstalowałem najnowszą 4.0.3, ta działa.
W robocie stoi na Wheezym.
Spróbuję napisać na liście mailingowej Samby.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-14 19:07:47)
Strony: 1