Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Od momentu kiedy przemigrowałem serwery z Debiana 4 na 6 mam problem z ogarnięciem RAID1 tak by mógł działać jako kopia zapasowa. O co mi chodzi - mam RAID1 na 3 dyskach twardych, 2 są na stałe zamontowane w serwerze a trzeci jest wyjmowany codziennie po zakończeniu pracy i chowany w szafie. Problem polega na tym, że system "wstaje" tylko z pierwszego dysku, a jeśli próbuje go bootować z drugiego lub trzeciego komputer sam się restartuje zaraz po załadowaniu GRUBa. Sprawdzałem na serwerze - MBR jest ponoć poprawnie zainstalowany na wszytskich 3 dyskach. Jeśli dysk podłącze do innego serwera mogę zamontować system plików i widać, że wszystko jest OK. Dlaczego on nie chce wstać? Wcześniej na Debianie 4 i 5 nigdy nie miałem z tym problemów.
Pozdrawiam
Ze względu na brak zainteresowania moim tematem i tego, że samodzielnie rozwiązałem swój problem napiszę o co chodziło. W Debian Squeeze jest BUG związany z grub2 i mdadm, tak więc jeśli mamy programowy RAID1 i "padnie" nam podstawowy dysk macierzy system nie wstanie po ponownym uruchomieniu. W momencie kiedy powinien na ekranie pojawić się bootloader komputer zwyczajnie się resetuje - i tak w kółko... Aby w przyszłości nie mieć problemów, po zainstalowaniu systemu należy wyedytować /etc/default/grub i odkomentować linię #GRUB_TERMINAL=console, następnie wydać polecenia grub-install /dev/sdX (dla każdego dysku kolejno) i na końcu update-grub. Po tym zabiegu system wstaje z dowolnego dysku w macierzy :)
Pozdrawiam
beer_hunter napisał(-a):
Ze względu na brak zainteresowania moim tematem
Nie tyle braku zainteresowania ,tylko nikt nie przerabiał takiego przypadku i nie znał antidotum na ten problem.
Właśnie, my tu wszyscy byliśmy bardzo zainteresowani Twoim tematem! ;)
Chyba nikt nie znał antidotum, bo odpowiedzi doszukałem się jedynie na jakimś niemieckim forum ;) keine grenzen :D
betterhunter, nie trzeba było szukać na niemieckim forum : http://blog.ezrodlo.pl/htpc/htpc-czesc-1-instalacja-debiana/
Edytujemy plik /etc/default/grub i usuwamy “#” sprzed linii GRUB_TERMINAL=console. Jeśli tego nie zrobimy, komputer nie uruchomi się gdy zostanie odłączony/uszkodzony pierwszy dysk twardy ( /dev/sda ). Zobacz błąd: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=611537
Ostatnio edytowany przez stepien86 (2013-02-17 16:52:48)
stepien86: beer_hunter ;)
Strony: 1