Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-02-02 11:48:06

cinek11 - Użytkownik

cinek11
Użytkownik

zmiana kernela 3.5 na 3.6 - hotswap ultrabay przestało działać

Na wstępie chciałbym przywitać Szanownych Forumowiczów, jako że jestem tu nowy.
A przechodząc do sedna chciałbym prosić bardziej obeznanych w temacie o pomoc w takiej oto kwestii, posiadam lapka lenovo z kieszenią ultrabay która działała w trybie hotswap na jajku 3.5.7 według tego poradnika
http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_hotswap_Ultrabay_devices
jednak po zmianie kernela na 3.6.11 po włożeniu czy to cdromu czy kieszeni z dyskiem twardym otrzymuję tylko komunikat:

Kod:

ACPI: \_SB_.PCI0.IDE0.PRIM.MSTR - docking

i nic więcej się nie dzieje, nie jest wykrywane urządzenie (sr0 lub sdb).
Jeżeli natomiast urządzenie jest włożone przed uruchomieniem komputera działa normalnie, tak samo po restarcie.
Szukałem trochę w necie na ten temat ale nic sensownego nie udało mi się znaleźć, będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Marcin

#2  2013-02-02 11:54:18

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: zmiana kernela 3.5 na 3.6 - hotswap ultrabay przestało działać

Zacznij od podania dystrybucji jakiej używasz.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2013-02-02 12:18:29

cinek11 - Użytkownik

cinek11
Użytkownik

Gentoo, ale dodam że to samo dziele się po odpaleniu kompa z SysrescueCD, więc podejrzewam że to coś niezależnego od dystrybucji.

#4  2013-02-02 13:38:42

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Spróbuj może 3.7, ewentualnie 3.8-rc6

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#5  2013-02-02 15:16:15

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

I porównaj, co na temat montowania na obu jajkach (działającym i nie działającym) ma dmesg do powiedzenia.

Krótko pisząc, jak jakiś sterownik się wywala, to w dmesg masz na ten temat odpowiednie komunikaty.
Wystarczy zatrudnić grepa i poszukać.

Ponadto, spróbuj ustalić, jaki sterownik odpowiada za ten ultrabay, czy w jaju 3.5 był np wbudowany na sztywno, a w 3.6 ładowany przez udeva.
Krótko pisząc, czy zmieniałeś (lub samo się zmieniło) coś w konfiguracji kernela między 3.5 i 3.6,  bo Gentoo przecież nie dostarcza gotowych jajek.
Jeśli natomiast używasz Genkernela, to Bóg jeden raczy wiedzieć, co ty masz w tych konfigach kerneli nagrabione.

Względnie, jeśli aktualizowałeś system, to niedawno była aktualizacja udeva z 171.* na 197.*, więc jeśli majstrowaleś w udevie zgodnie z howto, które podlinkowałeś, to udev też tu może mieszać.

SysrescueCD - to nie jest inna dystrybucja, tylko LiveCD, na którym nie robiłeś niczego wg howto.
Speróbuj na innej dystrybucji typu np Debian Wheezy, to będzie na 100% inna dystrybucja, SysrescueCd bazuje na Gentoo.

EDIT:
Jeśli działa, kiedy odpalasz kompa z podłączonym urządzeniem, a nie działa, gdy podłączysz na włączonym systemie, to komunikatów o błędach szukałbym najpierw w udevie, bo to najwyraźniej udev nie ogarnia tego ustrojstwa na nowym jaju, pytanie dlaczego.

PS.
Aktualne najnowsze stabilne jajo na kernel.org , to 3.7.5, a gentoo-sources rożni się od nie go praktycznie tylko łatką fbcondecor, którą można ściągnąć osobno i nałożyć na źródła.
Radziłbym bardziej polegać na numeracji z kernel.org, a nie gentoo-sources.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-02 15:33:32)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#6  2013-02-04 19:53:08

cinek11 - Użytkownik

cinek11
Użytkownik

@mati75
próbowałem kernela 3.7.5 i 3.8.0-rc6, żadnych zmian.

@Jacekalex
Tak wygląda /var/log/messages z kernela 3.5.7 po włożeniu kieszeni z dyskiem, gdzie działa wszystko cacy:

Kod:

ata4: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0xe frozen
ata4: ACPI event
ata4: soft resetting link
ata4.00: ATA-7: ST910021AS, 4.07, max UDMA/100
ata4.00: 195371568 sectors, multi 0: LBA48
ata4.00: limited to UDMA/33 due to 40-wire cable
ata4.00: configured for UDMA/33
ata4: EH complete
scsi 3:0:0:0: Direct-Access     ATA      ST910021AS       4.07 PQ: 0 ANSI: 5
sd 3:0:0:0: [sdb] 195371568 512-byte logical blocks: (100 GB/93.1 GiB)
sd 3:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
sd 3:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00
sd 3:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
sdb: sdb1
sd 3:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk

a w wyższych (3.6.11 3.7.5 i 3.8.0-rc6)

Kod:

i cisza na sali.
Dodam jeszcze że za obsługę ultrabay w moim lapku (Lenovo T61p) odpowiada sterownik ata_piix, czyli jest to standardowe PATA, chociaż dysk twardy główny (sda) działa w natywnym SATA (więcej szczegółów na początku art. który podlinkowałem w pierwszym poście).
Żeby chociaż pojawił się jakiś błąd podczas wkładania urządzenia, to miałbym punkt zaczepienia gdzie dalej szukać, a tak nie bardzo wiem.
Dałbym tu swój config kernela, żeby ktoś lepiej zorientowany zerknął, ale nie chcę zaśmiecać forum bo to dość dużo tekstu, więc na razie się wstrzymam.
Według mnie albo sterownik ata_piix stracił funkcjonalność hotplug w nowszych kernelach, albo ta funkcjonalność uległa jakiejś zmianie której póki co nie rozkminiłem.
Chyba przyjdzie mi zostać póki co przy starszym jajku i poczekać na rozwój wypadków.
Popróbuję jeszcze z jakimiś LiveCD (Knopix, Slax itp.) i zobaczę jak tam sprawa wygląda, bo jak już chyba wcześniej wspominałem pod sysrescuecd, które jak słusznie zauważył Jacekalex też jest oparte na gentoo, hotplug działa na 3.2.34 a na 3.6.9 już nie.
Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.
Marcin

Stopka forum