Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam sobie taki problem: Kupiłem komputerek za bezcen(22zl polskie) z PIII kartą graficzną Riva, dwoma sieciówkami monitorkiem(CRT CTX 15') i klawiaturą i zachciałem sobie w internacie uczynić sobie z niego serwer do rożnych kombinacji i wariacji (Drukarka CUPS, podział łącza (internacki net jest wolny i tylko do 22 i chciałem z kolegą sobie coś sklecić jak najniższym kosztem coś prepaid)) ale mam problemy już od początku, bo po instalacji Debiana (debiana instalowałem w domu na innym kompie i tylko przepiełem dysk) okazało się, że konsola jest zupełnie nieczytelna na tym monitorze (w domu wszystko śmigało na moim LCD) Bios jest w 100% czytelny a konsola jest czytelna na początku, potem jak następuje to takie "przełączenie czcionki" (nie wiem jak to nazwać) to staje się praktycznie nieczytelna i nie wiem co z tym fantem zrobić ;/ Próbowałem guglać, ale chyba wprowadzam złe hasła
Debianek ktory tam stoi to Squezze zainstalowany z instalatora przygotowanego przez Kenshi Muto (kernel 3.2)
Jak będę w internacie wieczorem albo jutro, to podeśle fotki tego o co mi chodzi
Rozdzielczość czy czcionka? Albo jakiś KMS ześwirował (na takiej padlinie KMS chyba nie będzie działał, prawda?) albo coś z console-setup, w obu przypadkach spróbuj wyłączyć.
Żadnych opcji startowych dotyczących wyświetlania nie dodawałeś?
Ja taki przypał miałem wieki temu na jaju 3.2 w Ubu 10.04.
Jest konsola, wstaje system, startują Xy - szast prast, zamiast konsoli jest jakaś mielonka.
Winny był KMS i nowy, cudowny ster Nouveau.
Tutaj podejrzewam to samo, tylko na etapie konsoli po starcie udeva.
Podejrzewam, że udev próbuje załadować jakiś ster do tej karty w kompie, i to gryzie się z KMS.
Jak ustalisz, co to za karta, to będzie można coś więcej powiedzieć.
Zauważyłem też, że zarówno konsola jak i Xy przy KMS lubią startować z maksymalną możliwą rozdzielczością, co może dać dość ciekawy efekt, jeśli nie uda się prawidłowo ustalić, co w rzeczywistości potrafi monitor, a monitor próbuje to wyświetlić.
Nie wszystkie modele kiedyś potrafiły zameldować, że rozdzielczość jest "Out of Range", tylko np wyświetlły kawałek obrazu.
Mam na myśli zabytki z daawwnnyychhhh lat, jak 15'' były dość popularne.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-27 17:22:13)
Strony: 1