Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Ktoś mi powie co jest grane ?
# whereis ndiswrapper ndiswrapper: /usr/src/ndiswrapper-1.56/ndiswrapper.h
przy próbie instalacji sterowników tzn:
root@es:/home/es/Desktop/WNA3100# ndiswrapper -i bcmwlhigh.inf bash: ndiswrapper: nie znaleziono polecenia
WHAT THE FUCK IS GOING ON ????? Szlag mnie już trafia....
Ostatnio edytowany przez eS (2013-01-21 20:59:00)
Pokaż
dpkg -l | grep ndiswrapper
eS napisał(-a):
WHAT THE FUCK IS GOING ON ????? Szlag mnie już trafia....
To odpuść sobie. Z takim podejściem to nie ma sensu, tylko się będziesz denerwował niepotrzebnie. Serio.
eS napisał(-a):
Ktoś mi powie co jest grane ?
Kod:
# whereis ndiswrapper ndiswrapper: /usr/src/ndiswrapper-1.56/ndiswrapper.h
Nie masz ndiswrappera. jedynie źródła w /usr/src/.
ilin napisał(-a):
Pokaż
Kod:
dpkg -l | grep ndiswrapper
iU ndiswrapper-dkms 1.56-1 Source for the ndiswrapper Linux kernel module (DKMS) # ndiswrapper bash: ndiswrapper: nie znaleziono polecenia
powinien coś wyświetlić, cokolwiek no nie ?
To odpuść sobie. Z takim podejściem to nie ma sensu, tylko się będziesz denerwował niepotrzebnie. Serio.
Spokojnie, cierpliwości mam dużo, pomedytuje później... Nie miało to zabrzmieć aż tak drastycznie :)
Nie masz ndiswrappera. jedynie źródła w /usr/src/.
Spróbuje jeszcze raz zainstalować wersje 1.57... dam znać...
Musisz zainstalować pakiety
ndiswrapper-common
ndiswrapper-dkms
ndiswrapper-source
ndiswrapper-utils-1.9
W Squeeze jest wersja 1.56
ilin napisał(-a):
Musisz zainstalować pakiety
ndiswrapper-common
ndiswrapper-dkms
ndiswrapper-source
ndiswrapper-utils-1.9
W Squeeze jest wersja 1.56
wlaśnie się dowiedziałem, że to tylko 1.56... anyway dzięki ;) zabieram się za to już...
Instalacja i konfiguracja NDISwrapper 1.56 dla Debian 6.0.6 GNOME [Netgear WNA3100(v1)]
1. Musisz zainstalować następujące pakiety:
ndiswrapper-common
ndiswrapper-dkms
ndiswrapper-source
ndiswrapper-utils
Jeżeli będzie krzyczał o inne biblioteki lub pakiety najlepiej instaluj je z www.debian.org do momentu aż będziesz wstanie zainstalować wszystko co wyżej wymienione. Mi to zajęło około 3 godzin, aż doszedłem do końca tego punktu, więc ze spokojem trzeba się nad tym skupić jeżeli ktoś posiada wersję podobną do mojej - 648 MB
2. Jeśli już przebrnąłeś przez to wszystko to wypis z 'whereis' powinien wyglądać mniej więcej tak :
#whereis ndiswrapper ndiswrapper: /usr/src/ndiswrapper-1.56/ndiswrapper.h /usr/src/modules/ndiswrapper /usr/bin/ndiswrapper /etc/ndiswrapper /usr/share/man/man8/ndiswrapper.8.gz
3. Podłącz karte wifi do usb, następnie z poziomu root'a wejdź do katalogu, gdzie znajdują się pliki *.inf i *.sys (bcmwlhigh5.inf, bcmwlhigh5.sys - w wersji 32-bitowej lub bcmwlhigh6.inf bcmwlhigh6.sys - w wersji 64-bitowej) i zainstaluj sterownik za pomocą :
ndiswrapper -i nazwa_pliku.inf
Następnie sprawdź czy sterownik zostal zainstalowany:
#ndiswrapper -l
Powinno ci się wyświetlić mniej więcej coś takiego :
bcmwlhigh5 : driver installed device (0846:9020) present
Zwróć szczególną uwagę na driver installed i present Nie wiem czemu,ale tak było napisane w necie :)
4. Następnym krokiem jest wsadzenie płyty CD1 z Debianem do napędu, gdyż może o nią wołać, by doinstalować brakujące pakiety i wypisanie po kolei komend:
# m-a prepare # m-a a-i ndiswrapper # modprobe ndiswrapper
Jeśli wszystko przebiegło pomyślnie to po komendzie # modprobe ndiswrapper nic się nie wyświetli tylko zwyczajnie przeskoczy do następnej lini nie wywalając błędu, jeśli coś będzie nie tak to wywali błąd.
5. That's it! Z wpiętą kartą wifi po wydaniu polecenia
iwconfig
Powinniśmy zobaczyć właściwości naszej karty sieciowej.
Sprawdzałem u siebie i po całej tej instalacji wszystko jest w miarę stabilne, po restarcie kompa wszystko pięknie się ładuje, karta od razu jest wykrywana i nie ma żadnych problemów, jedynie zauważyłem iż system się dłużej ładuje, no ale mój to dziadek, na waszych super-kompach nie powinno być to AŻ tak zauważalne.
Ostatnio edytowany przez eS (2013-01-22 13:44:31)
root@debian:/home/adam/Desktop# -iwconfig scan bash: -iwconfig: nie znaleziono polecenia
?
Bez myślnika, samo
iwconfig
Albo program iw:
iw list
Sorry siedziałem wczoraj do 2 w nocy nad tym i pisałem to z jednym okiem zamkniętym, chcialem mieć to już za sobą i skończone. Błąd poprawiony. Dzięki chłopaki.
Z tego co pamiętam jak jeszcze używałem ndiswrappera to trzeba dopisać do /etc/modules
ndiswrapper
Po to aby moduł automatycznie ładował się przy starcie systemu.
Nie mam Squeeze aby sprawdzić ale jeśli jest ndiswrapper-dkms to chyba zbędne jest używanie module-assistanta.
On powinien moduł sam zbudować.
Po to jeset.
Zawsze możesz spróbować z graficzną nakładką "ndisgtk", nie testowałem jej, ale wydaje się być prosta
Fervi
Strony: 1