Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam probelm zwiazany z kompilatorem jezyka c++.Wiem ze kompilator który by działał na linuksie to gcc.NO wporzadku zainstaowałem przez atp wszystko ładnie poszło i przy uruchomianie czyli wydaniu polecenia w terminalu gcc otrzymuje ""gcc: no input files""
Niby proste ale jakos sobie nie umiem poradzic.Na windowsie miałem borlanda i było fajnie i przejszyscie troche mi tego brakuje ;).
więc wpisz najpierw: man gcc
i dowiedz się jak działa gcc
Jak już c++ to składnia "g++" (wiem że to jest ten sam kompilator ale chodzi o to aby "gówno glanc miało")
I najlepiej by było dla ciebie poczytac o Makefile.
a jak wpisywałeś
g++ lub gcc samo czy z czymś jeszcze?
powinieneś
g++ lub gcc nazwa.pliku
np. g++ plik.cpp
No ale mi chodzi o tpo zeby wogule ten rogram uruchomic.A nie od razu pliki do kompilacji.
Matthew slaps recon with g++ manual...
G++ to sam kompilator... nie masz żadnych edytorów ani innych pierdół... podajesz plik jako argument i on CI kompiluje :P
I własnie tego sie obawiałem;( A niema programu który by przypominał dev c++.borlanda ???
Matthew napisałes "Matthew slaps recon with g++ manual... " to ma byc jakis atr na temat g++??Jesli tak to dałbys linka oczywiscie jezelibys mogł
Matthew napisałes "Matthew slaps recon with g++ manual... " to ma byc jakis atr na temat g++??Jesli tak to dałbys linka oczywiscie jezelibys mogł
Czy on mi specjalnie gra na nerwach, czy mi się wydaje?
I własnie tego sie obawiałem;( A niema programu który by przypominał dev c++.borlanda ???
Jest takie IDE co sie zwie KDevelop - moze to ci sie spodoba :)
http://www.kdevelop.org/index.html?filename=main.html&set_lang=pl
Albo cos lzejszego np. edytorek scite + gcc/g++.
moge zadać ci pytanie?
chodzisz na studia czy z jakiejś stronki uczysz się programowania w c++? byłbym wdzięczny za jakiegoś dobrego linka
PS: czy do pisanie systemów dobry jest treż c++ bo słyszałem że najlepszy jest c
EDIT:
Tłumaczenie:
*Matthew* klepie *recon* z *g*++ kierownictwo (ręczny)...
Tłumaczenie:
*Matthew* klepie *recon* z *g*++ kierownictwo (ręczny)...
Po co recon dodatkowo wprowadzasz Recon'a w błąd? Dobrze wiesz, że chodzi a manulala - podręcznik...