Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Napisze w tym tamacie, aby nie zakładać drugiego. W Ubuntu 10.10 i w Debiania korzystam z tej samej sieci wifi. W Ubuntu po uruchomienu sytemu jestem do sieci już połączony, a w Debianie nigdy. W Ubuntu łącze się przez network- manager, a w Debianie przez Wicd. W Debianie Wicd łączy się z siecią bardzo długo, ale często jest tak, że muszę ręcznie kliknąć odśwież, a następnie połącz.
Wydaje mi się, że spowodowane jest to tym, że Wicd instalowałem z konta root, a NetworkManager odinstalowalem z konta użytownika (przez synaptic).
Polecenia wydane z konta użytkownika:
1.
userpc@userpc:~$ groups userpc cdrom floppy audio dip video plugdev userpc@userpc:~$
2.
userpc@userpc:~$ cat /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug wlan0 iface wlan0 inet static address 192.168.0.45 netmask 255.255.255.0 network 192.168.0.0 broadcast 192.168.0.255 gateway 192.168.0.1 # wireless-* options are implemented by the wireless-tools package wireless-mode managed wireless-essid any # dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed dns-nameservers 192.168.0.255 8.8.8.8 userpc@userpc:~$
3.
userpc@userpc:~$ dpkg -l | grep network-manager rc network-manager-gnome 0.9.4.1-2 amd64 network management framework (GNOME frontend) userpc@userpc:~$
4.
userpc@userpc:~$ dpkg -l | grep wicd ii python-wicd 1.7.2.4-4 all wired and wireless network manager - Python module ii wicd-daemon 1.7.2.4-4 all wired and wireless network manager - daemon ii wicd-gtk 1.7.2.4-4 all wired and wireless network manager - GTK+ client userpc@userpc:~$
// przeniesione z http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22712 — ArnVaker
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-17 17:21:08)
Albo Wicd, albo Network Manager, albo ustawiasz sieć w interfaces.
Zdecyduj się na jeden sposób, bo na razie masz jeden rower, i trzy kierownice (każda kieruje w inną stronę), z czego robi się jeden wielki burdel.
To tak, jakby w samochodzie prawe koło skręcało w prawo a lewe w lewo.
Dziwne, ze w ogóle masz połączenie z siecią przy takim śmietniku.
Po pierwsze zrób
aptitude purge ~c
W wicd masz takie same parametry ustawione jak w /etc/network/interfaces ?
Czyli statyczne konkretne adresy
To tez popraw na nazwę sieci z której korzystasz
wireless-essid any
wireless-essid NAZWA_SIECI
Adresy wpisane w /etc/network/interfaces to pomyłka. Z pliku /etc/network/interfaces wszystkie niepotrzebne wpisy chcę usunąć,
bo połączenie mam przez dhcp. Dlatego na wszelki wypadek zapytam, czy w tym pliku zostawić tylko takie wpisy?:
auto lo iface lo inet loopback
Tak.
Te muszą być.
Mam te wszyskie pliki usunąć?
userpc@userpc:~$ su Hasło: root@userpc:/home/userpc# aptitude purge ~c Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: bluez{p} dvb-apps{u} gnome-bluetooth{p} libatkmm-1.6-1{u} libcairomm-1.0-1{u} libfame-0.9-1{u} libgconfmm-2.6-1c2{u} libglibmm-2.4-1c2a{u} libgnome-bluetooth10{p} libgraphicsmagick3{u} libgtkmm-2.4-1c2a{u} libjim0debian2{p} libnetfilter-conntrack3{p} libnl-route-3-200{p} libnm-glib-vpn1{p} libnm-glib4{p} libnm-gtk0{p} libnm-util2{p} libpangomm-1.4-1{u} libunique-1.0-0{u} libwmf0.2-7{u} libxine1{u} libxine1-bin{u} libxine1-ffmpeg{u} libxine1-misc-plugins{u} libxine1-plugins{u} libxine1-x{u} modemmanager{p} network-manager-gnome{p} usb-modeswitch{p} usb-modeswitch-data{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 31 do usunięcia i 58 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 22,5 MB. Kontynuować? [Y/n/?]
Oczywiscie.
To są pliki konfiguracyjne po odinstalowanych pakietach.
Zrobiłem to co napisałeś, ale problem pozostał. Po zalogowaniu się na pulpit, po sekundzie pojawia się ikona Wicd, ale połączenia z siecią nie ma. Po kliknięciu Wicd sieć nadal jest wyszukiwana. Muszę wówczas dać "odśwież" i kliknąć "połącz".
Może dlatego, że Wicd instalowłem z chroota?
Masz zaznaczone aby automatycznie łączył sie z siecią ?
Jesteś w grupie netdev ?
Sprawdzisz wydając polecenie
groups
z konta zwykłego użytkownika.
Tak. Mam zaznaczone "Automatycznie połączenie z tą siecią".
userpc@userpc:~$ groups userpc cdrom floppy audio dip video plugdev userpc@userpc:~$
Pamiętam, że na Ubuntu 7.10 po instalacji Wicd też występował ten problem . Dopiero po zainstalowaniu Ubuntu 10.10 problem ustąpił.
Z konta roota
addgroup userpc netdev
Potem restart kompa.
Dodałem, ale nic to nie pomogło.
userpc@userpc:~$ groups userpc cdrom floppy audio dip video plugdev netdev userpc@userpc:~$
Jest tak. Otwieram Wicd, a on jeszcze szuka sieci, aby się połączył muszę dać anuluj, odśwież i połącz.
Może to wina sterownika? W wicd mam ustawiony sterownik "wext".
Daj sobie w pliku /etc/network/interfaces
auto lo iface lo inet loopback allow-hotplug wlan0 iface wlan0 inet dhcp wireless-mode Managed wireless-essid NAZWA_TWOJEJ_SIECI
Restart
Jak to nie pomoże to trzeba będzie dać nowszy kernel.
1. Czy nie muszę dodać wicd do programów startowych?
2. Nazwę sieci wpisać w cudzysłowiu? Nazwa sieci to --> NAZWA SIECI
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-17 16:26:22)
Wicd nie musisz
Profilaktycznie mozesz wykonac z roota
dpkg-reconfigure wicd
Nazwa sieci bez cudzysłowów.
Mam nadzieję ,ze nie ma w niej spacji.
Gdyby to wszystko nie pomogło to podmień kernel na nowszy z backportów.
http://dug.net.pl/tekst/194/jadro_z_backportow_w_debianie_squeeze/
Nazwa sieci jest ze spacją --> NAZWA SIECI
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-17 16:26:05)
To nie wiem.
Nigdy nie sprawdzałem ze spacją.
Będę musiał to przetestować.
W takim razie nic nie rób w /etc/network/interfaces tylko podmieniaj jądro.
Teraz mam takie jądro:
userpc@userpc:~$ uname -a Linux userpc 3.7-1.slh.3-aptosid-amd64 #1 SMP PREEMPT Wed Jan 9 21:28:01 UTC 2013 x86_64 GNU/Linux userpc@userpc:~$
Ty masz wheezy
Juz mi sie myli co kto ma (parę takich spraw naraz sie nałozyło )
Pokaż jak wygląda
iwlist wlan0 scan
Pomogło ręczne wpisanie do pliku:
auto lo iface lo inet loopback allow-hotplug wlan0 iface wlan0 inet dhcp wireless-mode Managed wireless-essid NAZWA SIECI
Nazwę sieci wpisałem bez cudzysłowów.
Dzięki za pomoc.
Jeszcze pytanie. Czy teraz muszę mieć userpc w grupie netdev? Dodałem go tym poleceniem:
addgroup userpc netdev
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-17 16:29:51)
EDIT:
Przepraszam za zamieszanie, ale po tym jak wykonałem:
dpkg-reconfigure wicd
i uruchomiłem ponownie komputer, to wicd szybko łączy się z siecią. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-17 17:21:54)
wicd-gtk
:)
Teraz działa już dobrze. Dzięki :)