Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest bodajrze taki projekt dotyczący uptime i moje ptanie o to polecenie.... da się w jakiś sposób zmienić swój uptime ale tak że wipsze sobie uptime i bede mieć tam same 9 :P ostatnio koleś mi pokazywał jak miał -98 dni :)
może wpisywał jakieś pierdoły do /proc/uptime ?
server DUG'a do ostatniego padu miał uptime ponad 350 dni
:P ja miałem do wczoraj miesiąc ale brat niemiał neta i uniwersalną dla niego metodą jest reset serwera..... nigdy niepomaga ale jakoś niemogte mu tego wybić z głowy i dlatego mam zamiar jakoś kompa obudować :)
na serwerze daj gruba na hasło - jak trzaśnie reset to nie będzie mógł zbootować systemu. za którymś razem sie nauczy, że reset nie prowadzi do niczego :)
ps. jakiego systemu twój brat używa na codzień? :P
w scierwostradzie reset zaqwsze pomaga :)
w scierwostradzie reset zaqwsze pomaga :)
nie bądźmi ciemni - rozróżniajmy podstawowe pojecia takie jak modem i serwer ;]
ps. miałem kiedyś to cudo, a kilku moich znajomych ma do tej pory - reset nie zawsze pomaga :)
na ten umoczony modem sagem nic innego jak reset nie dziala, ani odlaczania ani ponowne ladownie firmware...
nie ma to jak elektryk :P
ej dziewczyno to do mnie pite? :p
ja tam nie wiem, po cholerę sztucznie uptime podciągać
nie ma to jak elektryk :P
ej dziewczyno to do mnie pite? :p
ja tam nie wiem, po cholerę sztucznie uptime podciągać
wiesz że nie :) - Eli chodiziło o to że pad duga był przez elektryka
Bodzio, mozna prosic o personalja tego elektryka ]:-) ?
wiesz że nie :) - Eli chodiziło o to że pad duga był przez elektryka
jasne, tak tylko żartuję ;)
ja tez mam scierwostrade i potwierdzam ze czasami nic nieda sie zrobic tylko reset pomaga, a mam modem speedtouch
Ten serwer jest na neostradzie, żeby było śmieszniej ale to nie on odpowiada za połączenie, przed nim jest router/modem (działa o niebo lepiej niż standardowe z tps'a). Gruba bardzo chętnie na hasło ale niestety czasem prąd zawodzi a w domu bywam raz na 3-4 miechy wszystko robie zdalnie :P A braciszek winXP OczyWiście :P
A co do samego uptime to z ciekawości pytam czy jest wstanie ktoś coś takiego zrobić, taka ciekawostka niczemu niesłuży :]
jeśli robisz wszystko zdalnie to mam pewien pomysł... zrobisz sobie skrypt który np. wyłącza kartę sieciową tą która udostępnia neta twojemu bratu (dobrze przeczuytałem??) i umieścisz w /etc/init.d i wtedy update-rc.d skrypt defaults 20 i na końcu chmod +x skrypt i z bani!! tobie stronka będzie działać a brat nie będzie miał neta a jak coś to ostatecznie będziesz mógł zdalnie włączyć tą sieciówkę
PS: to gdzie ty jesteś że raz na 3-4 miechy? i ile to jeden miech? miesiąc?
ja mam takie mini poboczne pytanie: jak sprawdzić rekor albo ostatni uptime?
Bo komenda
uptime
pokazuje aktualny czas uruchomienia kompa, ale załóżmy ze byl reset to skąd mam wiedziec ile serwer wytrzymał? Albo rekord? jest to gdzies zapisywane? Czy trzeba sie bawic w bash'u?
hym powrot do tematu moze sie pochwalcie jakie rekordy macie u mnie skromnie bylo kolo 9 dni a znalazlem cos takiego
http://pl.uptime-project.net/page.php?page=toplist& … &lid=7326
i mnie rozwalilo jak tak mozna ?:>
W tej chwili mam 32 dni i 4 minuty.
Max miałem 98 dni z godzinami.