Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
WItam
Gdzie i jak mogę ustawić następującą akcję,
Jeśli powłoka pacjenta jest otwarta poleceniem
sudo -u bydle bash
powłoka automatycznie ma startować w $HOME a nie w $PWD.
śro sty 09 08:12:23 localhost : ~ root ~> sudo -u bydle bash śro sty 09 08:12:29 localhost : /root bydle ~>
W sudoers wszystko ustawione, grzecznie resetuje zmienne, jednak pacjent bydle po wejściu na jego powłokę dalej siedzi w /root zamiast w /home/bydle.
Można oczywiście kombinować w bashrc, próbowałem takich kombinacji:
#if [ -e "$SUDO_USER" ]; then cd $HOME; fi;
# if [[ "$SUDO_USER" != "$USERNAME" ]]; then cd $HOME; fi;
Niestety miałem 2 rozwiązania nieprawidłowe: albo zero efektu, albo akcja za każdym razem, nie tylko przy sudo, ale również, kiedy prawym klikiem klikam Otwórz w terminalu (w Nautilusie).
Jest jakiś sposób, żeby to ustawić w PAM, albo sudoers albo w bashrc, żeby poszło jak należy
Mój sudoers:
egrep -v '^$|#|%users' /etc/sudoers Defaults env_keep += "HOME" Defaults env_keep += "XDG_SESSION_COOKIE" Defaults:ALL env_reset , timestamp_timeout=0 Defaults:ALL env_keep=DISPLAY Defaults:ALL always_set_home Defaults secure_path="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" Defaults rootpw root ALL=(ALL) ALL %wheel localhost=(ALL) ALL %wheel box=(ALL) ALL
O sudoers już przeczytałem tyle, że jestem zakręcony jak słoik z konfiturami. ;P
Najlepiej byłoby pokombinować z pam-script lub pam-exec, ale pojęcia nie mam, jak to ugryźć. ;P
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-09 08:31:47)
sudo -u bydle bash
nie dziala
wpisz sudou su
Ostatnio edytowany przez boshh (2013-01-09 09:32:03)
Działać, działa, ale nie o to pytałem, lecz o to, zeby po odpaleniu basha automatycznie skoczył do ~ usera bydle, tylko w przypadku odpalenia powłoki przez sudo z innego konta użyszkodnika.
Strony: 1