Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Zainstalowałem debiana wheezy z pendrive z gnome. Do tej pory uważałem, że wydając polecenia:
aptitude update aptitude upgrade
aktualizuję wszystkie pakiety. Jednak w gnome pojawia się dalej komunikat, analogicznie jak np. w Viscie o dostępnych aktualizacjach. W momencie jak aktualizuję prosi o nośnik z dnia kiedy instalowałem system.
I tu mam problem - obraz z którego instalowałem system na USB został już skasowany... Zrobiłem więc płytę z .iso jednak komunikat pojawia się nadal.
Jak w takim razie z poziomu konsoli zaktualizować system? ewentualnie jak obejść komunikat o konieczności wymiany nośnika?
Usuń z pliku sources.list wpis dotyczący obrazu instalacyjnego (artykuł na ten temat: dug.net.pl/sources.list), a potem:
aptitude update aptitude safe-upgrade aptitude full-upgrade
Jeśli przy ostatnim będą jakieś zatrzymane pakiety, to wrzuć wynik tutaj.
A więc z /etc/apt/sources.list usunąłem
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Wheezy_ - Official Snapshot i386 CD Binary-1 20121224-03:36]/ wheezy main # deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Wheezy_ - Official Snapshot i386 CD Binary-1 20121224-03:36]/ wheezy main
i wpisałem kolejno
aptitude clean aptitude update aptitude safe-upgrade aptitude full-upgrade
Dalej był komunikat w gnome o dostępnych pakietach. Udało się jednak zaktualizować, nie wymagało już płyty. Zatem mam aktualizować z poziomu konsoli i za pomocą okienek gnome?
Ostatnio edytowany przez adscripticii (2013-01-05 20:39:43)
Teoretycznie po aktualizacji z wiersza poleceń inne menedżery pakietów nie powinny wskazywać nic do aktualizacji. Co on tam jeszcze wymyślił nie wiem, nie używałem nigdy tego narzędzia.
jak masz GNOME to gnome samo będzie przypominało. Z konsoli zmieniłeś aby nie brało płyty jako źródła aktualizacji a potem wyczyściłeś wszystkie starocie, zaciągnąłeś nowe ustawienia i zaktualizowałeś.
Strony: 1