Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Podczas instalacji testinga w trybie eksperta jest możliwość zestawu pakietów do instalacji, m.in. środowisko graficzne, serwery, narzędzia systemowe. Chodzi mi o to jakie poszczególne pakiety są zawarte w każdym tym zestawie tasksela, np jeśli wybiorę do instalacji narzędzia systemowe to chce wiedzieć konkretnie co mi zainstaluje?
Ostatnio edytowany przez macios4x (2013-01-01 16:12:50)
Podstawowe narzędzia systemowe (czy jak to się tam teraz nazywa), to wszystkie pakiety z priorytetem standard:
aptitude search ~pstandard
Co do reszty, to od Wheezy'ego są to metapakiety tasksela:
aptitude search ~stasks
Każdy wciąga to co ma w zależnościach (oraz polecanych jeśli ich instalacja jest włączona).
Przykładowo:
Pakiet: task-ssh-server Stan: niezainstalowany Wersja: 3.14 Priorytet: opcjonalny Sekcja: tasks Opiekun: Debian Install System Team <debian-boot@lists.debian.org> Architektura: all Rozmiar rozpakowanego: 21,5 k Wymaga: tasksel, openssh-server Poleca: openssh-client Opis: SSH server This task sets up your system to be remotely accessed through SSH connections.
PS Podczas normalnej instalacji jest to samo do wyboru.
hmm tutaj coś właśnie znalazłem chyba na ten temat:
http://wiki.debian.org/tasksel
Dajmy na ten przykład że instaluje sam goły system (netinstall), i chcę doinstalować coś później. Jest jakaś komenda która instaluje wybrany zestaw?
Odkąd są metapakiety tasksela, możesz je zainstalować normalnie przez każdy menedżer pakietów.
Przykładowo:
aptitude install task-ssh-server
Pakiety z priorytetem standard można wciągnąć via:
aptitude install ~pstandard
======
Kiedyś przez tasksela, teraz w sumie też powinno to jeszcze działać, np.:
tasksel install ssh-server
albo po prostu:
tasksel
To jak zapytam o konkretnie
podstawowe narzędzia systemowe
Niezbyt angielski znam, więc nic mi to nie mówi... :(