Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio w moje ręce wpadła płyta MSI K6N Ultra
Tylko mam z nią mały problem. Nie daje znaków życia.
Po podpięciu do zasilacza prąd na płycie jest (wiatrakami kręci) ale ani żadnego bipa ani nic. Karta graficzna nie wyświetla obrazu, ekran z POSTem się nie chce załadować.
Grafika i RAM są na milion procent sprawne. Procesor podobno też (przynajmniej jako sprawny kupiłem). Sama płyta podpięta pod prąd też zadnego dźwięku nie wydaje.
Pytanie za milion punków: umarła czy coś przeoczyłem i jest szansa na ożywienie?
kondensatory są właśnie w stanie idealnym, bios resetowany.
Teraz podpiąłem samą płytę bez proca, ramu i grafiki i po włączeniu zasilania słychać "jak prąd zapierdala" po scalakach ale dalej brak głosu (beeper podpięty).
Zobacz czy możesz wgrać nowy bios
Gdyby było ISA to wtedy obraz na kartę graficzną na ISA zawsze idzie. A tak to przyczyn może być wiele, np. zimne luty na chipsecie, kondensatory które tam są zamiast puchnąć lubią się wylać spodem, uwalony EEPROM BIOSu, etc.
czyli jednym słowem w kosz bo szkoda zabawy ;]
A co do biosu to żeby go wgrać to pasowało by mieć jakiś obraz i widzieć czy płyta w ogóle startuje :P
Ale z tego co zauważyłem to ta płyta ma chyba wyjmowany bios - więc można by poszukać jakiejś innej uszkodzonej i przełożyć kostki z biosem.
Objawy podobne do tego co ty gość opisuje:
http://allegro.pl/msi-k9n-ultra-uszkodzona-i2910490533.html
Tylko że nie mam karty diagnostycznej więc nei sprawdzę wyniku POSTa
W jakimś serwisie za test wezmą ze 2 -3 dychy, i prawdopodobnie nic mądrego nie wydumają.
Spróbować można, ale nie liczyłbym na spektakularny sukces.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-30 18:44:25)
ja bym sie nie jeb**** w naprawe z dokładaniem swoich funduszy. Bios możesz przeprogramować na innej płycie, ja tego nigdy nie robiłem bo miałem dostęp do programatora, w starej robocie, ale widziałem kilka razy "how to".
Mam kartę diagnostyczną wieć jak jestes z krk to nie ma problemu moge pozyczyc, albo mozesz podskoczyc z mobo.
no to się bawił nie będę - płyta przywleczona przez kumpla z roboty, leżała wśród złomów więc nie ma się co nad nią pastwić ;)
Porca i ram dam staruszkom do ichniego kompa (akrutat socket i typ ramów się zgadzają). A ta pójdzie w kosz. płakał za nią nie będę ;)
Zrób jej pogrzeb godny prawdziwego wikinga :D
qluk - nie mam takiego pieca, a laminowane płytki ciężko się palą :P
Nie w kosz, tylko do jakiegoś punktu zbierającego odpady elektroniczne.
Jak masz w pobliżu jakiś skup złomu/metali/itd. to na piwo (raczej z tych tańszych) ci z takiej płyty może wyjdzie. ;)
Radiator warto zostawić sobie :)
No to stos całopalny lub punkt zbiórki elektrośmieci jak to azhag słusznie zauważył.