Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witać,
Wiem, że jestem sto lat za hindusami ale trafił mi się problem którego nie rozumiem...
W xorg.conf mam wyłączoną opcję dpms, nie mam zainstalowanych żadnych screensaverów i mimo tego po ok. 10 minutach wygasza mi się monitor.
Przejrzałem wszelkie ustawienia i powinien on trwać na "on" cały czas. Dodam, że przy odtwarzaniu filmów z mplayera problemów nie mam...
System to testing, grafika na ati i zamkniętych sterach.
Sprawdź w xset q czy faktycznie masz DPMS i wygaszacz wyłączone.
U siebie mam do tego w autostarcie:
xset -dpms xset s off
xset q powidział że dpms disabled. Wyłącze jeszcze xy dla testu, odpale te dwie linijki i sprawdze co dalej.
Możesz spróbować tak
xset -display $DISPLAY dpms force off
To na wygaszenie monitora (mam skrypta), DPMS mam włączony.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-30 20:39:27)
2/3 piwa minęło i się nie zgasił. Jak sobie przypomne jak się robi autostart w e16 (kilka lat temu robiłem ;-) ) to wrzuce te dwie linijki od Arna ;-)
Dzieki chłopaki.
Powinno też działać z xorg.conf.
W sekcji „Monitor”:
Option "DPMS" "false"
W sekcji „ServerLayout”:
Option "BlankTime" "0"
Dobra. Mimo wszystko jest ciągle pyta....
Włącza mi się wygaszenie mimo xset'a.
xorg 1:7.7+1
ati najnowsze ;-)
brak scrensaverów....
Macie jakieś pomysły?
Nie moge sobie serialu oglądnąć ;(
Zaryzykuję stwierdzenie, ze powinieneś sprawdzić na jakimś kompie z Nvidią albo Intelem, sterowniki ATI mają bardzo długi dorobek w kwestii kompatybilności i poprawnego działania.
Względnie spróbuj na otwartym sterze, albo nawet na Vesie, jak nie masz pod ręką innego kompa/karty.
W ten sposób wyeliminujesz ryzyko wpływu niekompatybilnego sterownika.
Ryzyko moim zdaniem bardzo realne - w przypadku ATI.
Chyba, że ta karta zostanie wyprodukowana, kiedy stery ATI/AMD osiągną poziom Nvidii pod względem jakościowym, ostatnio postęp sterów ATI jest widoczny, także w granicach 2015 jest to wykonalne. :D
Względnie u mnie pomogło pogadanie z wygaszaczem ekranu, np:
alias kaffeine='gnome-screensaver-command -n /usr/bin/kaffeine & kaffeine %U'
W praktyce jednak monitor u mnie sam z siebie nigdy nie gaśnie, ja o tym decyduję myszką.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-31 02:04:08)
Teraz bydlak się nie wyłącza (monitor) ale mam jakby włączenie screensavera ;/ Gdybyście mi mogli rzucić hasła na jakie mam spojrzeć było by miło....