Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

mega boss

Testował już ktoś E17?

Kapelusznik

fervi napisał(-a):
co z nim?
Stabilna wersja wyszła: http://www.linux.pl/?id=news&show=6335

Admin łajza

Akurat dziś próbowałem i... miałem pewne problemy z jego uruchomieniem w ogóle. Włączała się sesja X i nic poza tym. Nie wspominając o drobnych problemach z instalacją w ogóle (ale to akurat wina Ubuntu, PPA i takich tam)
Jakby co, stabilne E17 dla Ubuntu jest na: https://launchpad.net/~efl/+archive/trunk. Uważajcie tylko, aby instalować stąd "na czysto", nie aktualizujcie rozwojowego E17 z normalnego repozytorium Ubuntu — inaczej będzie potrzebnych kilka przekleństw, aptitude (apt-get wymiękł) i szybka żonglerka przy odinstalowywaniu/przeinstalowywaniu pakietów.
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-12-29 11:37:49)

Użytkownik

Ze dwa lata "używam" na Archu.
Piszę w cudzym słowie, bo zaglądam tam baaardzo rzadko.

Kapelusznik

Rozwijając trochę pytanie autora: i jakie wrażenia?

Użytkownik

Ja odpaliłem na VBox - wrażenia takie same jak wcześniej, jedyne co zauważyłem to nowy skin :P
Fervi

Kapelusznik

fervi napisał(-a):
wrażenia takie same jak wcześniej
To wiele wyjaśnia…

Użytkownik

Wrażenia takie, że wolę fluxbox.
Ale ja aktualnie najbardziej wolę fluxbox...
I jak?
Byłem pomocny?

Użytkownik

Jak to? Jak to?
Przy odrobinie dobrej woli można całkiem sporo się dowiedzieć z postów kolegi fervi i mej niegodnej osoby też...

Kapelusznik

einsam napisał(-a):
Jak to? Jak to?
Normalnie, po prostu Twoja odpowiedź jest dla mnie całkowicie bezużyteczna.

Użytkownik

Ale co mam powiedzieć? Praktycznie moim zdaniem nie ma zmian w porównaniu do poprzednich wersji, tak samo chodzi.
Fervi

Kapelusznik

No generalnie chodziło o wrażenia z tego całego E17. Osobiście nigdy nie widziałem żadnej jego wersji, zatem stwierdzenie, że jest mniej więcej takie jak wcześniej, za wiele nie mówi.

człowiek pasjonat :D

Użytkownik

Ale co tu można powiedzieć, ogólnie jest to nakładka na X'y, z Panelem i programami do konfiguracji, nie ingeruje się z GTK / QT (więc trzeba skórki pobierać), ładnie wygląda i tyle. No i ma własne applety :D
http://polishlinux.org/reviews/e17/e17_2.png
Masz Menu, 4 pulpity domyślnie (zmienia się ALT + F1 - F4), pokazuje aplikacje zminimalizowane (zmaksymalizowanych niet), ulubione programy i aplety, ostatnio jak używałem to Tray Icon nie obsługiwał i nieźle rozbudowany system konfiguracji.
Fervi
Graficznie ładnie (efekty pulpitu są jak Compiz), ale użytecznie ciężko
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-12-30 20:49:36)

Moderator

fervi napisał(-a):
Ale co tu można powiedzieć, ogólnie jest to nakładka na X'y, z Panelem i programami do konfiguracji, nie ingeruje się z GTK / QT (więc trzeba skórki pobierać), ładnie wygląda i tyle.
Bo korzysta z własnej biblioteki ETK. Ogólnie to ja czekałem od 2003 na E17, ale gdy ujrzałem pierwsze wersje to się rozczarowałem i zostałem na starym dobrym E16 ;-)

Lorenzo napisał(-a):
Bo korzysta z własnej biblioteki ETK. Ogólnie to ja czekałem od 2003 na E17, ale gdy ujrzałem pierwsze wersje to się rozczarowałem i zostałem na starym dobrym E16 ;-)
Szczerze? Jak ja pierwszy raz kompilowałem sobie fluxbox'a pod opensuse (bo w którymś wydaniu chyba paczki w repozytoriach nie było), to już później niczego innego nie ruszyłem ;] i tak mi zostało, aż do teraz.

Użytkownik

Fajnie kiedyś było, BlackBox był, Gnome 1 był, KDE 1,2, 3 było, e16 było (i problem z czcionkami), IceWM dość popularne. A teraz ... :D
Kiedyś Knoppix na 700MB mieścił KDE, Gnome, IceWM, teraz ledwo LXDE :D
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-12-30 23:28:17)

fervi napisał(-a):
Fajnie kiedyś było, BlackBox był, Gnome 1 był, KDE 1,2, 3 było, e16 było (i problem z czcionkami), IceWM dość popularne. A teraz ... :D
Fervi
A teraz w ptaszek zależności dociąga taki k3b, nie ma programów uniwersalnych i jednocześnie dobrych. Może z kilkoma wyjątkami...
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-01-01 20:42:06)

Użytkownik

Offtop jak ptaszek - proszę o wywalenie wątku - szkoda was czytać ;P
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-01-01 20:41:36)

Użytkownik

PavloAkaLogan napisał(-a):
fervi napisał(-a):
FerviA teraz w ch*j zależności dociąga taki k3b, nie ma programów uniwersalnych i jednocześnie dobrych. Może z kilkoma wyjątkami...
Aplikacje z Xfce4 / LXDE (czyli ogólnie GTK, bez Gnome)
Ale co tu można powiedzieć, łatwiej się LXDE użytkuje niż to, ale LXDE nie jest tak ładne :D
Fervi